Meny

Rolex koster to kroner i Uganda - og smaker av egg

En rolex er egg som er stekt med tomat, løk, hvitkål, grønn paprika og deretter rullet inn i en chapati. Foto: Isaac Kasamani / AFP

Når folk snakker om å ta en «Rolex» i Uganda, er sveitsiske luksusklokker noe av det siste de har i tankene.

På en bakketopp i den ugandiske hovedstaden Kampala var det nylig duket for den tredje utgaven av den nå årlige Rolexfestivalen. Festivalområdet var fylt av salgsboder, men ikke én av dem kunne tilby dyre armbåndsur.

I Uganda er nemlig rolex navnet på landets ukronede favorittrett. En rolex består av egg som er stekt med tomat, løk, hvitkål og grønn paprika. Deretter blir omeletten rullet inn i en chapati, et usyret indisk brød som oftest laget av mel, vann og salt.

Fra fattigmanskost til delikatesse

Retten stammer fra den østlige byen Busoga og ble raskt populær blant studenter på Makerere-universitetet i Kampala: for omkring 1.000 ugandiske shilling (under to kroner) fikk man ikke bare noe som var næringsrikt - det er også rimelig for lommeboka.

Selve navnet «rolex» har den fått fordi det spiller på ordene «rullede egg».

(Saken fortsetter under bildegalleri)

Festivalbesøkende nyter sine rolex under festivalen som nylig fant sted for tredje år på rad i Ugandas hovedstad Kampala. Foto: Isaac Kasamani / AFP

Arrangørene har som mål at den årlige festivalen skal gjøre retten til en turistattraksjon.

– Rolex er en delikatesse i Uganda, sier turistkonsulent Patrick Muhire, turistkonsulent, til AFP.

– Tidligere så de fleste på retten som fattigmannskost. Men takket være festivalen har også landets elite omfavnet den som en nasjonal delikatesse. Helt siden vi startet festivalen, har restauranter begynt å servere rolex. Hotellnæringen har også begynt å inkludere den på sine menyer, fortsetter Muhire.

Les også: Afrikas ni flotteste strandparadis

Oppkalt etter Arnold

Kjært barn kommer gjerne i en rekke utgaver, og det finnes allerede flere regionale rolex-varianter å velge mellom. I det østlige Uganda blandes for eksempel bambuspirer inn i chapatien, mens i nord blir kokte grønnsaker tilsatt.

På festivalen tilbyr indiske, meksikanske og kenyanske kokker sin egen spesielle utgave av smørbrød. Og i god McDonald's-tradisjon kommer også rolex i forskjellige størrelser:

Kongen på rolexhaugen er superstore «Swazzneggar Rolex» - oppkalt etter Hollywoodsstjernen og muskelmannen Arnold Schwarzenegger. I denne inngår det mellom seks og ti egg, og retten er stor nok til å fø en hel familie.

Årets festival hadde i tillegg en politisk undertone: Fra høyttalere rundt om på festivalområdet ble det spilt sanger fremført av Bobi Wine. Wine er scenenavnet til Robert Kyagulanyi, en popstjerne-politiker som har markert seg som sterk kritiker av Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni. For tiden sitter Kyagulanyi i fengsel, arrestert for ulovlig besittelse av skytevåpen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært