Afrikas ni flotteste strandparadis

ZANZIBAR: De usedvanlig hvite strendene strekker seg kilometervis av gårde langs nord og østsiden av øya.
ZANZIBAR: De usedvanlig hvite strendene strekker seg kilometervis av gårde langs nord og østsiden av øya.

I møtet med Afrikas dyr, ørkener og mange kulturer er det lett å overse at kontinentet i tillegg har noen av verdene vakreste strandparadis. Her er ni av dem.

Afrikas strender strekker seg langsetter hele kontinentets enorme kystlinje, i tillegg til alle øyene som hører til. Mange har opplevd sandstrendene i Egypt eller Marokko, kanskje også på Kenyas vakre kyst. Zanzibar er heller ikke ukjent, og Mozambique har begynt å havne på manges ønskeliste.

Men det stopper ikke der: Gambia, Sør-Afrika og Tunisia er tre kjente reisemål med fantastiske strender, og om ikke lenge vil tidligere urolige nasjoner som Sierra Leone og Libya melde seg på. Særlig kan sistnevnte bli en sterk utfordrer til de omkringliggende landene, som nevnte Tunisia og Egypt, både på grunn av sandstrendene, men også på bakgrunn av de enestående kulturseverdighetene landet har å tilby.

Kulturopplevelsene er nettopp en av de store attraksjonene for dem som velger Afrika som strandreisemål. Å ikke undersøke dem nærmere vil være en ren unnlatelsessynd.

Les også: – Turks- og Caicosøyene har verdens beste strand

1. Paradise Island, Mosambik

For 30 år siden reiste det flere mennesker til Mosambik enn til Sør-Afrika og Zimbabwe samlet. Siden holdt borgerkrigen på å rive landet i filler. De populære viltreservatene ble sterkt redusert, og strandresortene forfalt. Idag arbeides det iherdig med å restaurere alt som ble ødelagt. Det gjør at du nå kan oppleve noen av Afrikas flotteste strender nærmest uforstyrret av masseturismen.

Blant de absolutt vakreste finner du i Bazaruta-arkipelet nord i landet. Ikke bare er strendende på de fem øyene i dette beskyttede naturreservatet spektakulære. Korallrevene gjør at øyene er perfekte for dykking og havfiske, og vindene inn fra Det indiske hav gjør Paradise Island og resten av Bazaruta til et paradis for vindsurfere.

www.visit-mozambique.com

Mosambik har noen av Afrikas vakreste strender. Foto: Richard Stupard / Flickr
Mosambik har noen av Afrikas vakreste strender. Foto: Richard Stupard / Flickr

Les også: Kåring: Verdens beste strender

2. Freetown-halvøya, Sierra Leone

Det er endelig blitt ro i et av verdens fattigste land, etter flere år med krig. Sierra Leone er ikke førstevalget for dem som vil ha det ukomplisert og luksuriøst, men for den eventyrlystne er dette et spennende reisemål. Folk er imøtekommende og vennlige, og i hovedstaden Freetown er engelsk relativt vanlig.

De beste strendene er hovedsakelig konsentrert rundt Freetown-halvøya. Ikke alle er like lett tilgjengelige. I noen tilfeller anbefales det å bruke firehjulsdrevne biler. Mange velger å dra ut til strendene med båt. Da kan du få noen av strendene omtrent for deg selv.

www.visitsierraleone.org

Les også: Paradisstrendene «ingen» besøker

3. Port St. Johns, Sør-Afrika

Sør-Afrikas endeløse kystlinje på mer enn 3000 km har utallige strender, men på grunn av sine noe utsatte beliggenhet egner ikke alle seg for ivrige badenymfer. Jo lengre nord langs østkysten jo bedre. Port St. Johns i Transkei-provinsen er en liten kystby kjent som juvelen på The Wild Coast. Dette navnet henspeiler til at en rekke skip har gått på grunn her som følge av uregjerlige værforhold. Innimellom den forrevne kysten ligger det nydelige strandperler, som Port St. Johns, som i tillegg til strender omtrent uberørt av turismen også kan tilby mange kulturopplevelser. Den rike xhosa-kulturen er sterkt tilstedeværende, og i bushen rundt er det mange muligheter for spennende utflukter.

www.portstjohns.org.za

Les også: Middelhavets heteste strender

4. Djerba, Tunisia

De hvite sandstrendene, det krystallklare, blå vannet og den tilbakelente atmosfæren er det store trekkplasteret på Djerba. Her lever flere trossamfunn fredelig side om side. I tillegg er øya som et destillat av maurisk kultur (det er et av svært områder der berberspråket fortsatt snakkes), med markeder, kafeer og noen av Nord-Afrikas bestesjømatrestauranter. Men det er til syvende og sist strendene de fleste kommer for å oppleve.

www.cometotunisia.co.uk

Djerba i Tunisia. Foto: COLOURBOX
Djerba i Tunisia. Foto: COLOURBOX

5. Oualidia, Marokko

Denne stranda ligger i en beskyttende lagune på Marokkos atlanterhavskyst. Oualidia (uttales validia) er en trivelig kystlandsby spredt utover den sørlige enden av den 11 kilometer lange lagunen. Kasbahen som flankerer den ble bygget i 1634 av sultan El Oualid.

I tillegg til strendene er surfing en av de store aktivitetene i området. Oalidia er også Marokkos ”østershovedstad”, noe som er lett å se på mange av landsbyens gode sjømatrestauranter.

www.visitmorocco.com

Les også: Bahamas har rosa strender

6. Bijilo, Gambia

Selv om den øvrige kystlinjen i Gambia ikke er av de flotteste på det afrikanske kontinentet ligger det innimellom noen ordentlige perler. De fleste ligger vest og sør for hovedstaden Banjul. Her, i Kombo-distriktet, strekker strendene seg utover som perler på en snor. Tommelfingerregelen er at jo lengre sør og vekk fra byen du kommer jo bedre blir strendene. Bijilo ligger helt i utkanten av turistområdet, stranden er flott, og det er god plass.

www.visitthegambia.gm

En av de mange vakre strendene på Zanzibar. Foto: COLOURBOX
En av de mange vakre strendene på Zanzibar. Foto: COLOURBOX

7. Jambiani, Zanzibar

Øyas beste strender ligger hovedsakelig i nord og øst på øya. Med årene har populariteten ført til et stort innrykk av mennesker. Særlig i nord er det påfallende mange mennesker. Jambiani er øyas flotteste strand, men den strekker seg flere kilometer langs Det indiske hav, så det er som regel godt med plass likevel. I og med at dette også er hjemsted for mange øyboere er utbyggingen relativt beskjeden, og landsbyene er trivelige steder å besøke når du går lei av stranda. Du bør også komme deg ut på havet i en av de tradisjonelle, arabiske dhowene. Særlig i solnedgangen er dette en magisk opplevelse.

www.zanzibar.net

Les også: Hellas' synkende spøkelsesby

8. Bom Bom Island, São Tome & Príncipe

Rett vest for Gabon ligger et nesten ukjent ferieparadis. Den demokratiske republikken São Tome og Príncipe er en liten, portugisisk-talende nasjon i Guineagulfen, bestående av to øyer. De ble oppdaget på midten av 1400-tallet, og var ubebodd, men har i dag en spesiell miks av portugisisk og afrikansk kultur.

Landet er fattig, men har en gryende turisme. På Bom Bom-øya er det bygget et par flotte ferieanlegg knyttet til de vakre strendene som omkranser den. Et sted helt utenom det vanlige.

www.saotomeislands.com

Les også: London ble Europas mest populære by i 2015

9. Malindi, Kenya

De langsgående korallrevene utenfor Kenyas kystlinje gjør dette området ideelt for dykkere av alle slag. Lamu-arkipelet har med årene blitt veldig populært, men fordelen med strendene på fastlandet er at du også har muligheten til å bli bedre kjent med landet – og kulturen - innenfor.

Malindi er populært, og det skyldes flere faktorer: Landsbyen er kåret til Kenyas reneste (!). Den er trivelig, med mange gode hoteller og restauranter, og har i tillegg en solid historie blant annet som en viktig Swahili-bosetting på 1300-tallet. Senere kom portugiserne hit.

Men den største attraksjonen er strendene, og de er det mange av.

www.malindikenya.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:33 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy
Siste nytt
03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:33VerdenRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59NorgeAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58VerdenBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus