Lei av Oslos største landemerker? Ta en ny titt

Akershus festning er mer enn militærhistorie og Hjemmefrontsmuseet. Her skjuler det seg også eventyr om spøkelser og riddere.
Akershus festning er mer enn militærhistorie og Hjemmefrontsmuseet. Her skjuler det seg også eventyr om spøkelser og riddere. Foto: VISITOSLO/Tord Baklund

Midt blant Oslo største turistattraksjoner, skjuler det seg mange interessante hemmeligheter.

– Det å gå på de mest kjente stedene og oppdage ting man aldri har sett før, det i seg selv er de skjulte perlene, sier Marit Utaker til ABC Nyheter.

Hun er godkjent Osloguide og jobber i Oslo guidebureau.

– På bakken på Aker Brygge for eksempel skjuler det seg flere flate metallfigurer. De forestiller maskiner som ble brukt på verkstedene i området. Og alle har et kallenavn, som for eksempel «ryggsekken», forteller Utaker.

Osloguiden oppfordrer alle som besøker Aker Brygge å være oppmerksom på omgivelsene sine. For det er ikke bare bakken som skjuler historiske skatter.

– I veggene er flere av mursteinene byttet ut med videosnutter som viser hvordan det var på verkstedene da det var skipsverft på Aker Brygge. Og når jeg guider og står og peker på veggen med videosnutter, er det mange som stopper og blir nysgjerrige. Blant dem er det folk som har jobbet på Aker Brygge i årevis, uten å legge merke til dem, sier Utaker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

På steinhellene langs Aker Brygge, og i smugene rundt, er det skjult flere metallillustrasjoner av maskiner. Se etter dem neste gang du tar turen. Foto: VISITOSLO/Tord Baklund
På steinhellene langs Aker Brygge, og i smugene rundt, er det skjult flere metallillustrasjoner av maskiner. Se etter dem neste gang du tar turen. Foto: VISITOSLO/Tord Baklund

– Gøy å vise frem til folk

Havnepromenaden i Oslo, som er under utbygging og skal bli ni kilometer lang, er et av Osloguidens favorittsteder i hovedstaden.

Langs delene av promenaden som er ferdigstilt, kan du vandre uforstyrret av biler og trafikk mens du kjenner saltvannslukten i nesa og vinden som rusker deg kjærlig i håret. Gåturen er fin i seg selv, særlig på solskinnsdager. Men også her er det «skjulte perler» å oppdage.

Sjekk ut infopunktene langs Havnepromenaden. De inneholder blant annet historiske bilder fra stedene de er plassert. Foto: VISITOSLO/Didrick Stenersen
Sjekk ut infopunktene langs Havnepromenaden. De inneholder blant annet historiske bilder fra stedene de er plassert. Foto: VISITOSLO/Didrick Stenersen

– Det er fjorten informasjonspunkter langs promenaden i form av oransje containere. Disse bør du ta en titt på. De viser blant annet bilder av hvordan Oslo så ut på de samme stedene i 1964, og de er fulle av artige detaljer, sier Utaker.

Langs havnepromenaden ligger Oslos ærverdige rådhus. Det har en helt spesiell historie.

– Det tok mer enn 30 år å ferdigstille bygningen, mye på grunn av andre verdenskrig, forteller Osloguiden før hun fortsetter:

– Flere av de som dekorerte rådhuset innvendig, ble arrestert og sendt på Grini før de slapp ut og kom tilbake og fullførte arbeidet sitt.

Les også: Hagens lysende tre er oppkalt etter verdens mest ensomme

Både innvendig og utvendig har rådhuset fantastiske detaljer, ifølge Osloguiden, som elsker å guide i Oslo kommunes brune høyborg.

– Der får besøkende fortalt hele Norgeshistorien gjennom veggmalerier malt av ulike kunstnere. Hver vegg forteller sin historie. Du kan lære om kongefamilien, andre verdenskrig og arbeiderbevegelsen for å nevne noe. Rådhuset er virkelig en skatt som mange har til gode å få øynene opp for.

Oslos rådhus er åpent for besøkende så lenge det ikke holdes private arrangementer der. Åpningstiden er vanligvis fra 9 til 16, men utvides til klokka 18 i juli måned.

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Aldri vært inne i Oslo rådhus før? Slik ser det ut

Ekkoet i Vigelandsparken

Noe av det beste Osloguide Utaker vet med jobben sin, er å vise fram de små, kuriøse tingene.

– Det er småting som gjør at jeg setter ekstra stor pris på byen min, og som er gøy å vise frem til folk. De sier nesten alltid at de aldri hadde lagt merke til det hvis jeg ikke peker det ut for dem.

Hun har også en kuriøs hemmelighet å dele om den populære Vigelandsparken.

– På bakken ved siden av Monolitten er det noen sirkler. Hvis du stiller deg i sirklene, er det et helt enormt ekko. Da kan folk på andre siden av parken høre at du klapper, forteller Utaker.

Rett ved siden av Vigelandsparkens mest kjente monument skjuler det seg en hemmelighet mange ikke vet om. Foto: VISITOSLO/Tord Baklund
Rett ved siden av Vigelandsparkens mest kjente monument skjuler det seg en hemmelighet mange ikke vet om. Foto: VISITOSLO/Tord Baklund

Vigelandsparken er et sted alle Osloborgere og de fleste besøkende kjenner til, med sine karakteristiske skulpturer og store, grønne gressplener, perfekt for sosiale samlinger.

Selv om parken er hyppig brukt, er det få nordmenn som kjenner parkens unike historie inngående.

– Det å guide norske grupper i Vigelandsparken er veldig gøy. De har vært der alle sammen, men de fleste blir veldig overrasket når de får hele historien om parken, og får forklart alle skulpturene og hva de betyr og hva Vigeland tenke. Det er en historie i den parken som er helt unik i verdenssammenheng.

Les også: Oslo på Lonely Planets topp 10-liste

Spøkelser og riddere på Akershus festning

Mari Atlanta Lunde er tredjegenerasjons Osloborger, og har jobbet som guide siden 2011. Også hun har en forkjærlighet for flere av Oslos mest kjente landemerker.

Både som guide og privatperson synes jeg det er vanskelig å overgå Akershus festning. Der er det veldig mye historie å fortelle om, og jeg kan tilrettelegge for alle turistgrupper. I tillegg er det et fredelig og deilig sted å være for meg selv, sier Atlanta Lunde til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Akershus festning er en gammel bygning som er kjent for de fleste. Men den er kanskje fortsatt verdt et besøk? Foto: VISITOSLO/Thomas Johannessen
Akershus festning er en gammel bygning som er kjent for de fleste. Men den er kanskje fortsatt verdt et besøk? Foto: VISITOSLO/Thomas Johannessen

Som guide prøver hun å vise Oslos kjente steder med nye innfallsvinkler. På Akershus festning har holdt familieturer om riddere og spøkelser. I tillegg har hun hatt stor suksess med sine Harry Hole-turer.

– Jeg viser fram Oslo gjennom Harry Holes øyne gjennom tre forskjellige turer. Alle stedene vi besøker er knyttet til bøkene, enten det er puber Hole besøker, der han bor, der han jobber eller viktige steder for hendelsene i bøkene, forklarer Atlanta Lunde.

Stedene hun tar med turistene sine til inkluderer Karl Johan og sluttet, Akerselva, politihuset og en rekke av pubene og restaurantene Harry Hole har en forkjærlighet for.

Les også: Ja vi elsker Oslo!

Fremtidens Oslo-favoritt?

Søren David Crane Swensen er sertifisert guide og leder av Oslo guideforening. I tillegg sitter han i utdanningskomiteen i Oslo guideforening, og har en forkjærlighet for historie og formidling.

Hobby-guiden kan røpe at Oslo har sitt helt eget Pompeii. Den er ikke noen besøksfavoritt blant turister i dag, men har stort potensiale for å bli det i framtiden.

– Middelalderbyen, eller ruinparken i Oslo, opplever jeg at de som bor i byen har lite kunnskap om. Det var byen som forsvant i 1624 for så å bli gjenoppdaget omtrent 250 år senere, som et slags Pompeii, forteller Swensen til ABC Nyheter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ruiner etter Olavsklosteret i Oslo, som ble grunnlagt i Middelalderbyen i 1239. Foto: VISITOSLO/Didrick Stenersen
Ruiner etter Olavsklosteret i Oslo, som ble grunnlagt i Middelalderbyen i 1239. Foto: VISITOSLO/Didrick Stenersen

Det er restene etter en by som har en lang historie.

– Vi finner spor tilbake til 900-tallet etter gården vi tror het Oslo. Rundt den utviklet seg seg en middelalderby med rundt 3000 innbyggere på det meste. Der var det en sterk kirkemakt og kongsmakt som sto mot hverandre som maktpoler i byen. Midt imellom var det byfolk og kjøpmenn, og det var mye handel der.

Når Follobanen åpner i 2021 skal elva Alna ledes til et vannspeil i Middelalderparken, som er en del av middelalderbyen i Oslo.

– Da tror jeg mange kommer til å synes det er en morsom del av byen å gå i.

VIDEO: Denne Oslo-videoen er vist flere ganger enn det er innbyggere i Oslo

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:31 Undersøkelse avslører økt usikkerhet i boligmarkedet02:37 Mann med machete hostet på politiet – pågrepet01:59 Singapore opprettholder forbud om sex mellom likekjønnede01:47 Bolsonaro-videoer fjernet fra Twitter for brudd på virusretningslinjer01:43 Hver femte nordmann oppgir dårligere fysisk form01:42 Porto nekter å følge nasjonal nedstengning00:51 Trøndelagsforskere utviklet koronatest i rekordfart00:05 Fagforbundet mener deltidsstillinger på sykehjem kan ha forsterket koronakrisen00:01 Personbilfører til Ullevål – fikk traktorskuffe i hodet i kollisjon23:40 Florida vil ikke ha koronarammet cruiseskip23:39 Norsk Industri advarer mot at lokale karantenetiltak kan føre til søksmål23:39 Fortsatt tillit til myndighetene gjennom koronakrisen23:38 Nær 130 ansatte i Odfjell Drilling i Bergen får permitteringsvarsel23:38 Finland forlenger koronatiltak23:38 Spania forbyr begravelsesseremonier23:37 TV 2: Nær enighet på Stortinget om tredje krisepakke22:39 Norske alpinanlegg frykter konkursras21:41 Torsdag satt rådmannen i coronakrisemøte – fredag reiste han til Thailand21:34 2.400 passasjerer er hentet hjem – Regjeringen fortsetter samarbeidet med flyselskapene21:32 Spekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31 Bulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30 Trafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30 Søk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15 – LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00 Italia forlenger nedstengningen til 12. april20:35 Professor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34 Svensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30 Over 3.000 koronadøde i Frankrike20:29 Over 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14 Øykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47 Kristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45 Helsemyndighetene: Tegn til avflating av coronakurven19:13 Høie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11 Nær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07 FHI om corona-statistikk: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33 Beredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29 Ikke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28 Undersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27 Ungarn har vedtatt ny unntakslov18:27 Kombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23 Organisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23 Laveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12 Statsministeren tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31 Mann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24 Hospitalskip på plass i New York17:22 Indisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10 Svenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58 Nakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12 Regjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10 Bedre luftkvalitet i finske byer15:48 Massepermitteringer fra teatrene15:47 Jente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46 Coronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45 Anslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01 Saudi-Arabia øker oljeeksporten15:01 OL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27 Bodø: Død mann funnet i havet14:27 Barcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02 Benzema med syrlig stikk til Giroud14:01 Bryants håndkle dro inn hundretusener13:51 Savnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45 Hevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45 Twitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38 Sommer-OL starter 23. juli 202113:37 Soldater og politi drept i Afghanistan12:48 Stord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47 Helsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29 Coronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57 I USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40 Grande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33 NFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31 Juventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30 Tyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05 Tolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05 Fører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34 FN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33 Rana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33 Phuket stenger resten av Thailand ute10:31 Over 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04 Kane åpner for å forlate Tottenham10:03 Oslo Børs faller videre10:03 Kjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48 NVE ber kommunene forberede seg på flom09:44 Britisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38 En halv million i bot til oppdrettsselskap09:20 Senatorer granskes etter aksjesalg09:19 Antall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53 EasyJet setter alle sine fly på bakken08:44 Kollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet
Siste nytt
03:31NorgeUndersøkelse avslører økt usikkerhet i boligmarkedet02:37NorgeMann med machete hostet på politiet – pågrepet01:59VerdenSingapore opprettholder forbud om sex mellom likekjønnede01:47VerdenBolsonaro-videoer fjernet fra Twitter for brudd på virusretningslinjer01:43NorgeHver femte nordmann oppgir dårligere fysisk form01:42VerdenPorto nekter å følge nasjonal nedstengning00:51NorgeTrøndelagsforskere utviklet koronatest i rekordfart00:05NorgeFagforbundet mener deltidsstillinger på sykehjem kan ha forsterket koronakrisen00:01NorgePersonbilfører til Ullevål – fikk traktorskuffe i hodet i kollisjon23:40Helse og livsstilFlorida vil ikke ha koronarammet cruiseskip23:39PengerNorsk Industri advarer mot at lokale karantenetiltak kan føre til søksmål23:39Helse og livsstilFortsatt tillit til myndighetene gjennom koronakrisen23:38PengerNær 130 ansatte i Odfjell Drilling i Bergen får permitteringsvarsel23:38Helse og livsstilFinland forlenger koronatiltak23:38Helse og livsstilSpania forbyr begravelsesseremonier23:37PengerTV 2: Nær enighet på Stortinget om tredje krisepakke22:39PengerNorske alpinanlegg frykter konkursras21:41VerdenTorsdag satt rådmannen i coronakrisemøte – fredag reiste han til Thailand21:34Helse og livsstil2.400 passasjerer er hentet hjem – Regjeringen fortsetter samarbeidet med flyselskapene21:32PengerSpekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31Helse og livsstilBulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30NorgeTrafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30NorgeSøk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15Penger– LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00Helse og livsstilItalia forlenger nedstengningen til 12. april20:35Helse og livsstilProfessor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34SportSvensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30Helse og livsstilOver 3.000 koronadøde i Frankrike20:29NorgeOver 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14Helse og livsstilØykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47Helse og livsstilKristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45Helse og livsstilHelsemyndighetene: Tegn til avflating av coronakurven19:13Helse og livsstilHøie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11PengerNær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07Helse og livsstilFHI om corona-statistikk: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33PengerBeredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29NorgeIkke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28PengerUndersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27Helse og livsstilUngarn har vedtatt ny unntakslov18:27SportKombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23Helse og livsstilOrganisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23Helse og livsstilLaveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12Helse og livsstilStatsministeren tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31NorgeMann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24Helse og livsstilHospitalskip på plass i New York17:22Helse og livsstilIndisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10Helse og livsstilSvenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58Helse og livsstilNakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12PengerRegjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10VerdenBedre luftkvalitet i finske byer15:48KulturMassepermitteringer fra teatrene15:47NorgeJente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46Helse og livsstilCoronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45PolitikkAnslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01PengerSaudi-Arabia øker oljeeksporten15:01SportOL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27NorgeBodø: Død mann funnet i havet14:27SportBarcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02SportBenzema med syrlig stikk til Giroud14:01SportBryants håndkle dro inn hundretusener13:51NorgeSavnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45NorgeHevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45PolitikkTwitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38SportSommer-OL starter 23. juli 202113:37VerdenSoldater og politi drept i Afghanistan12:48ReiseStord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47Helse og livsstilHelsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29PolitikkCoronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57StemmerI USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40PolitikkGrande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33SportNFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31SportJuventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30PengerTyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05NorgeTolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05NorgeFører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34Helse og livsstilFN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33NorgeRana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33ReisePhuket stenger resten av Thailand ute10:31PengerOver 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04SportKane åpner for å forlate Tottenham10:03PengerOslo Børs faller videre10:03Helse og livsstilKjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48NorgeNVE ber kommunene forberede seg på flom09:44VerdenBritisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38PengerEn halv million i bot til oppdrettsselskap09:20PengerSenatorer granskes etter aksjesalg09:19SportAntall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53ReiseEasyJet setter alle sine fly på bakken08:44NorgeKollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04SportIkke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59Helse og livsstilIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18KulturTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46KulturKritisk for countrylegenden John Prine06:46Helse og livsstilVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet
Populært