Meny

Lei av Oslos største landemerker? Ta en ny titt

Akershus festning er mer enn militærhistorie og Hjemmefrontsmuseet. Her skjuler det seg også eventyr om spøkelser og riddere. Foto: VISITOSLO/Tord Baklund

Midt blant Oslo største turistattraksjoner, skjuler det seg mange interessante hemmeligheter.

– Det å gå på de mest kjente stedene og oppdage ting man aldri har sett før, det i seg selv er de skjulte perlene, sier Marit Utaker til ABC Nyheter.

Hun er godkjent Osloguide og jobber i Oslo guidebureau.

– På bakken på Aker Brygge for eksempel skjuler det seg flere flate metallfigurer. De forestiller maskiner som ble brukt på verkstedene i området. Og alle har et kallenavn, som for eksempel «ryggsekken», forteller Utaker.

Osloguiden oppfordrer alle som besøker Aker Brygge å være oppmerksom på omgivelsene sine. For det er ikke bare bakken som skjuler historiske skatter.

– I veggene er flere av mursteinene byttet ut med videosnutter som viser hvordan det var på verkstedene da det var skipsverft på Aker Brygge. Og når jeg guider og står og peker på veggen med videosnutter, er det mange som stopper og blir nysgjerrige. Blant dem er det folk som har jobbet på Aker Brygge i årevis, uten å legge merke til dem, sier Utaker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

På steinhellene langs Aker Brygge, og i smugene rundt, er det skjult flere metallillustrasjoner av maskiner. Se etter dem neste gang du tar turen. Foto: VISITOSLO/Tord Baklund

– Gøy å vise frem til folk

Havnepromenaden i Oslo, som er under utbygging og skal bli ni kilometer lang, er et av Osloguidens favorittsteder i hovedstaden.

Langs delene av promenaden som er ferdigstilt, kan du vandre uforstyrret av biler og trafikk mens du kjenner saltvannslukten i nesa og vinden som rusker deg kjærlig i håret. Gåturen er fin i seg selv, særlig på solskinnsdager. Men også her er det «skjulte perler» å oppdage.

Sjekk ut infopunktene langs Havnepromenaden. De inneholder blant annet historiske bilder fra stedene de er plassert. Foto: VISITOSLO/Didrick Stenersen

– Det er fjorten informasjonspunkter langs promenaden i form av oransje containere. Disse bør du ta en titt på. De viser blant annet bilder av hvordan Oslo så ut på de samme stedene i 1964, og de er fulle av artige detaljer, sier Utaker.

Langs havnepromenaden ligger Oslos ærverdige rådhus. Det har en helt spesiell historie.

– Det tok mer enn 30 år å ferdigstille bygningen, mye på grunn av andre verdenskrig, forteller Osloguiden før hun fortsetter:

– Flere av de som dekorerte rådhuset innvendig, ble arrestert og sendt på Grini før de slapp ut og kom tilbake og fullførte arbeidet sitt.

Les også: Hagens lysende tre er oppkalt etter verdens mest ensomme

Både innvendig og utvendig har rådhuset fantastiske detaljer, ifølge Osloguiden, som elsker å guide i Oslo kommunes brune høyborg.

– Der får besøkende fortalt hele Norgeshistorien gjennom veggmalerier malt av ulike kunstnere. Hver vegg forteller sin historie. Du kan lære om kongefamilien, andre verdenskrig og arbeiderbevegelsen for å nevne noe. Rådhuset er virkelig en skatt som mange har til gode å få øynene opp for.

Oslos rådhus er åpent for besøkende så lenge det ikke holdes private arrangementer der. Åpningstiden er vanligvis fra 9 til 16, men utvides til klokka 18 i juli måned.

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Aldri vært inne i Oslo rådhus før? Slik ser det ut

Ekkoet i Vigelandsparken

Noe av det beste Osloguide Utaker vet med jobben sin, er å vise fram de små, kuriøse tingene.

– Det er småting som gjør at jeg setter ekstra stor pris på byen min, og som er gøy å vise frem til folk. De sier nesten alltid at de aldri hadde lagt merke til det hvis jeg ikke peker det ut for dem.

Hun har også en kuriøs hemmelighet å dele om den populære Vigelandsparken.

– På bakken ved siden av Monolitten er det noen sirkler. Hvis du stiller deg i sirklene, er det et helt enormt ekko. Da kan folk på andre siden av parken høre at du klapper, forteller Utaker.

Rett ved siden av Vigelandsparkens mest kjente monument skjuler det seg en hemmelighet mange ikke vet om. Foto: VISITOSLO/Tord Baklund

Vigelandsparken er et sted alle Osloborgere og de fleste besøkende kjenner til, med sine karakteristiske skulpturer og store, grønne gressplener, perfekt for sosiale samlinger.

Selv om parken er hyppig brukt, er det få nordmenn som kjenner parkens unike historie inngående.

– Det å guide norske grupper i Vigelandsparken er veldig gøy. De har vært der alle sammen, men de fleste blir veldig overrasket når de får hele historien om parken, og får forklart alle skulpturene og hva de betyr og hva Vigeland tenke. Det er en historie i den parken som er helt unik i verdenssammenheng.

Les også: Oslo på Lonely Planets topp 10-liste

Spøkelser og riddere på Akershus festning

Mari Atlanta Lunde er tredjegenerasjons Osloborger, og har jobbet som guide siden 2011. Også hun har en forkjærlighet for flere av Oslos mest kjente landemerker.

Både som guide og privatperson synes jeg det er vanskelig å overgå Akershus festning. Der er det veldig mye historie å fortelle om, og jeg kan tilrettelegge for alle turistgrupper. I tillegg er det et fredelig og deilig sted å være for meg selv, sier Atlanta Lunde til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Akershus festning er en gammel bygning som er kjent for de fleste. Men den er kanskje fortsatt verdt et besøk? Foto: VISITOSLO/Thomas Johannessen

Som guide prøver hun å vise Oslos kjente steder med nye innfallsvinkler. På Akershus festning har holdt familieturer om riddere og spøkelser. I tillegg har hun hatt stor suksess med sine Harry Hole-turer.

– Jeg viser fram Oslo gjennom Harry Holes øyne gjennom tre forskjellige turer. Alle stedene vi besøker er knyttet til bøkene, enten det er puber Hole besøker, der han bor, der han jobber eller viktige steder for hendelsene i bøkene, forklarer Atlanta Lunde.

Stedene hun tar med turistene sine til inkluderer Karl Johan og sluttet, Akerselva, politihuset og en rekke av pubene og restaurantene Harry Hole har en forkjærlighet for.

Les også: Ja vi elsker Oslo!

Fremtidens Oslo-favoritt?

Søren David Crane Swensen er sertifisert guide og leder av Oslo guideforening. I tillegg sitter han i utdanningskomiteen i Oslo guideforening, og har en forkjærlighet for historie og formidling.

Hobby-guiden kan røpe at Oslo har sitt helt eget Pompeii. Den er ikke noen besøksfavoritt blant turister i dag, men har stort potensiale for å bli det i framtiden.

– Middelalderbyen, eller ruinparken i Oslo, opplever jeg at de som bor i byen har lite kunnskap om. Det var byen som forsvant i 1624 for så å bli gjenoppdaget omtrent 250 år senere, som et slags Pompeii, forteller Swensen til ABC Nyheter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ruiner etter Olavsklosteret i Oslo, som ble grunnlagt i Middelalderbyen i 1239. Foto: VISITOSLO/Didrick Stenersen

Det er restene etter en by som har en lang historie.

– Vi finner spor tilbake til 900-tallet etter gården vi tror het Oslo. Rundt den utviklet seg seg en middelalderby med rundt 3000 innbyggere på det meste. Der var det en sterk kirkemakt og kongsmakt som sto mot hverandre som maktpoler i byen. Midt imellom var det byfolk og kjøpmenn, og det var mye handel der.

Når Follobanen åpner i 2021 skal elva Alna ledes til et vannspeil i Middelalderparken, som er en del av middelalderbyen i Oslo.

– Da tror jeg mange kommer til å synes det er en morsom del av byen å gå i.

VIDEO: Denne Oslo-videoen er vist flere ganger enn det er innbyggere i Oslo

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært