Hagens lysende tre er oppkalt etter verdens mest ensomme

Stein Erik Hagen kjøpte kunstinstallasjonen «The Tree of Ténéré» på impuls under en festival i USA i fjor. Til venstre er det opprinnelige «The Tree of Ténéré», som en gang var verdens mest ensomme tre. Foto: Wikimedia Commons / Reuters / NTB scanpix.
Stein Erik Hagen kjøpte kunstinstallasjonen «The Tree of Ténéré» på impuls under en festival i USA i fjor. Til venstre er det opprinnelige «The Tree of Ténéré», som en gang var verdens mest ensomme tre. Foto: Wikimedia Commons / Reuters / NTB scanpix.

«The Tree of Ténéré» var en gang verdens mest ensomme tre, med over førti mil til nærmeste nabo. Så kræsjet en lastebil inn i det. Nå kan Oslo få et tre med samme navn.

Under et besøk på Burning Man-festivalen i USA i fjor kjøpte den kjente norske finansmannen Stein Erik Hagen et selvlysende tre på 18 meter.

Kunstinstallasjonen «The Tree of Ténéré» er laget av et kunstnerkollektiv fra San Francisco. Her under festivalen «Burning Man» i Black Rock-ørkenen i Nevada, USA 30. august i fjor. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Kunstinstallasjonen «The Tree of Ténéré» er laget av et kunstnerkollektiv fra San Francisco. Her under festivalen «Burning Man» i Black Rock-ørkenen i Nevada, USA 30. august i fjor. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Treet, som har fått navnet «The Tree of Ténéré», består av 200.000 ledlys og kan ende opp som Oslos nye attraksjon. Hagen ser for seg at det selvlysende treet kan stå i Sofienbergparken på Grünerløkka. Oslo kommune og Hagen er allerede i gang med de formelle prosessene.

– Jeg veldig glad for at Stein Erik Hagen vil gi denne gaven til Oslo, for jeg synes dette ser veldig spennende ut. Jeg tror treet kan bli en attraksjon for hele byen, skriver byrådsleder Raymond Johansen i Oslo i en epost til Dagens Næringsliv.

Det opprinnelige «Tree of Ténéré»

Treet fra Ténéré fotografert i 1961. Treet, som stod langt ute i Sahara, var verdens mest ensomme tre. Nærmeste tre var førti mil unna. Foto: Michel Mazeau / Wikimedia Commons.
Treet fra Ténéré fotografert i 1961. Treet, som stod langt ute i Sahara, var verdens mest ensomme tre. Nærmeste tre var førti mil unna. Foto: Michel Mazeau / Wikimedia Commons.

Navnet på det som kan bli Oslos selvlysende attraksjon er ikke tatt fra løse luften, men har sitt opphav i et 300 år gammelt tre som en gang stod omtrent midt i det afrikanske landet Niger, langt ut i Saharas endeløse ørken.

Treet ble kalt L'Arbre du Tenere, Treet fra Tenere, og hadde ingen andre trær rundt seg på 400 kilometers avstand.

Treet fra Tenere var verdens mest ensomme tre.

Det var et kjent landemerke på karavanrutene gjennom Tenere-regionen i nordøstre Niger, og det eneste treet som noen gang har blitt markert på kart i skalaen 1:4000.000.

Les også: Storm tok knekken på ikonisk tre

Overlevde på trass

Opprinnelig var treet en del av en større skog. Men tidlig på 1900-tallet hadde ørkenspredningen sørget for å renske området for trær. Bortsett fra dette ene akasietreet, som klarte å bite seg fast langt ute i den karrige ørkenen.

I løpet av vinteren 1938-39 ble en brønn boret i nærheten av treet. Da fant man ut at treets røtter skaffet seg vann fra en kilde rundt 40 meter under overflaten, og at det var derfor treet klarte å overleve.

Les også: Mente treet var magisk - bygde togstasjon rundt

Påkjørt i fylla

Treets endelikt er like utrolig som det er sørgmodig. Det gamle treet, av nomadene ansett for å være så hellig at de ikke ville ha rørt ved det, ble ødelagt høsten 1973.

I dag erstatter dette metalltreet verdens mest ensomme tre.
I dag erstatter dette metalltreet verdens mest ensomme tre.

En lastebilsjåfør fra Libya skal ha kjørt i fylla på vei gjennom ørkenen mellom Niger og Algerie. Til høyre for sjåføren var det ingenting. Til venstre for sjåføren var det heller ingenting. Ei heller var det noe bak sjåføren. Men rett foran vokste det altså et tre, og det klarte den libyske sjåføren til alt overmål å kollidere med.

Restene av det gamle akasietreet ble deretter flyttet til nasjonalmuseet i Nigers hovedstad Niamey. Senere har det blitt erstattet med en nokså begredelig metallskulptur plassert midt uti ørkenen der Treet fra Tenere en gang stod.

Les også: Tre spiste rød pikesykkel

To ensomme trær i dag

I dag sies verdens mest ensomme tre å være en hundre år gammel sitkagran på den newzealandske øya Campbell Island. Nærmeste nabo skal ifølge Wikipedia ligge 222 kilometer unna.

Men også Norge har hatt et berømt og ensomt tre: Rognetreet i Vardø, som tidligere var Vardøs eneste tre. Treet ble plantet av en soldat på 1950-tallet, og er sagt å ha vært det best bevoktede og mest fotograferte treet i Norge. Det berømte rognetreet på festningen ble hugget i 2002, da det ikke lenger taklet de værharde vintermånedene. I 2004 plantet barnehagebarn en ny rogn på Vardøhus festning.

Kilder: Damninteresting.com, wikipedia.org, amusingplanet.com.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy