Gambia: Funky, flørtende og islamsk

<p>Gambia har blitt erklært som en islamsk stat, men har egentlig noe forandret seg på strendene der sexturistene flokker seg? Foto: Peter Millican (Flickr / Creative Commons)</p>
Gambia har blitt erklært som en islamsk stat, men har egentlig noe forandret seg på strendene der sexturistene flokker seg? Foto: Peter Millican (Flickr / Creative Commons)

Turismen har ikke gått ned i Gambia etter at landet ble islamsk stat. På strendene serveres alkohol og «dresskoden» er ganske avkledd.

GAMBIA (ABC NYHETER): I desember 2015 erklærte president Jammeh landet som islamsk stat. Det første som ble kriminalisert var kjønnslemlestelse. For få år siden opplyste kvinneorganisasjonen Gamcotrap at det praktiseres omskjæring på 60 til 90 prosent av jentene.

Omkranset av Senegal strekker den tidligere britiske kolonien seg langs Gambiaelven 450 kilometer inn i et land med store økonomiske og sosiale problemer. Befolkningen på 1,8 millioner er muslimsk og i sterk vekst. Det er spådd en fordobling på under 20 år.

Det er lett å bli forført av vakre smil, langstrakte strender med forfriskende sjøbris og levende markeder, men landets pengeproblemer har ført til flørt med Saudi-Arabia og Emiratene.

Bakgrunn: President erklærer Gambia som islamsk stat

Presidenten i den lille vestafrikanske nasjonen, Yahya Jammeh, utstedte erklæringen om «en islamsk stat» uten forvarsel og tilsynelatende etter et innfall 11. desember 2015. Presidenten har lenge ønsket å distansere landet fra sin koloniale arv.

Gambia følger nå Mauritania som islamsk stat, selv om landets sekulære grunnlov, som ble ratifisert i 1996, forblir uendret.

Kriminaliseringen av kjønnslemlestelse betyr på ingen måte en modernisering av landet ettersom presidenten har uttrykt sterk fordømmelse av homofile og har kastet kritikere i fengsel. Presidenten har for øvrig stått bak skjønnhetskonkurranser, noe som kan tyde på at den gambiske formen for islam er annerledes, på godt og ondt. Etter at islamske teologer kom frem til at kjønnslemlestelse er en uislamsk skikk, gir både utføring og deltakelse i slik praksis fengselsstraff.

Les også: Sait (30) studerer i Norge for å slippe fengsel i hjemlandet

(Saken fortsetter under)

MARKEDET: I Serrekunda livnærer driftige kvinner seg på salg av fisk, krydder og jordnøtter. Foto: Tove Andersson
MARKEDET: I Serrekunda livnærer driftige kvinner seg på salg av fisk, krydder og jordnøtter. Foto: Tove Andersson

Les også: Her er Asias beste strender

Ansvarlig turisme

Gambia blir kalt «Smilets kyst», og innbyggerne oppleves stort sett som vennlige, selv om selgerne på stranden mener at du får punge ut for å nyte «deres sol».

– Altfor vennlige, sier en innfødt og sender et blikk mot en godt voksen, vestlig kvinne. Ved hennes side klenger en velskapt ung mann.

STOLTE: Gambianere er et stolt folk og kvinnene vil ikke uten videre tildekke kroppen etter islamsk praksis.
STOLTE: Gambianere er et stolt folk og kvinnene vil ikke uten videre tildekke kroppen etter islamsk praksis.

Til tross for at de fleste bor på landet, er det først og fremst selgerne turistene møter. Gambiere er et stolt folk som ikke ønsker at barna renner etter turister. Sexturismen kan ha bidratt til presidentens islamisme. I et forsøk på å motvirke nasjonalt forfall, gjennomfører regjeringen opprydningsaksjoner rettet mot landets «bumsters», de unge mennene som selger seksuelle tjenester til kvinnelige turister. De har blitt jult opp, barbert på hodet og sendt til tvangsarbeid.

Presidenten kaller seg His Excellency the President Sheik Professor Alhaji Doctor Yahya Jammeh. Han kom til makten gjennom et kupp 1994 og har meldt landet ut av det britiske samvelde. Frihetskjempere i Mali har slåss mot sharialovgivning, samtidig som innbyggerne i Gambia stilltiende skulle akseptere endringene. I et land som er avhengig av turisme har det murret lenge.

Hver kvinne føder i gjennomsnitt fem barn, men gambiske kvinner lar seg ikke sammenligne med sine mørkkledde, tildekkede søstre. De skrider frem i fargerike stoffer med hodet høyt hevet og kropper fremhevet av trange, men fotside klær. Beina skal ikke synes. Men presidentens krav om tildekning av hodet fant ikke kvinnene seg i og forslaget ble nedstemt.

Les også: Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand

(Saken fortsetter under)

SKOLEGANG ER FREMTIDEN: Mange ønsker at barna skal få skolegang fremfor gaver fra turister. Foto: Tove Andersson
SKOLEGANG ER FREMTIDEN: Mange ønsker at barna skal få skolegang fremfor gaver fra turister. Foto: Tove Andersson

Fremtiden

– Bare se, ikke kjøpe, gurgler en kvinne lattermild.

I Gambia er 70 prosent av kvinnene analfabeter mens tallet er noe lavere blant menn. Fremtiden til unge, dansende jenter er å bli gift «om de er flinke til å lage mat, er feminine og kan bli en god hustru og mor». Dette sier unge menn som mener utdannelse er svaret på problemene.

Etter å ha trasket i Banjuls gater, spist ris med jordnøttsaus og sett skrivere i aksjon, kan det være forlokkende å synke ned i en solstol, beskyttet av vakter som holder ubudne gjester unna hotellene. Men turister som for 20 år siden murte seg inne på store hotellområder har endret seg. I dag ønsker mange å bekjempe fattigdommen, bidra med skolemateriell og besøke skoler og barnebyer. Turistene har fått større global samvittighet, samtidig som Gambia ikke lenger ønsker seg «all inclusive»-reisende.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

Lille Lamin vil bare bli vår venn, sier han. Han vil leie deg, ha adressen din eller invitere deg hjem til en «compound» bestående av inntil 80 familiemedlemmer. Hver dag står han utenfor gjerdet og lyser opp når han ser turister. Mange vil at Lamin skal gå på skolen, men det kommer alltid noen som faller for Lamins sjarm og gir ham gaver fremfor å sende ham tilbake til skolebenken. Egentlig er det ulovlig for gambiske barn å oppholde seg på hotellområdet uten foresatte, men turister er spennende.

SOS barnebyers arbeid i Gambia startet på 1980-tallet. I 1982 sto barnebyen i Bakoteh klar, 19 kilometer utenfor hovedstaden. For å motvirke analfabetismen bygget SOS-barnebyer en grunnskole og en ungdomsskole på slutten av 1990-tallet. Det var rektor Andreas Ludvig Steigen fra Norge som utdannet landets første studentkull innenfor flere fagområder.

Landet har lenge hatt høy arbeidsledighet og yrkesopplærings tilknyttet SOS barnebyer var det første i sitt slag i Gambia. Mange skandinaver reiser til Gambia for å besøke sitt fadderbarn.

På 1990-tallet var mottoet «no problem». Det skurrer litt i ørene. Det er få måneder siden et mislykket kuppforsøk mens presidenten oppholdt seg i Frankrike.

ANALFABETISME: Målet er å bli gift eller forsørget, sier en ung student som ønsker flere tar utdanning. Foto: Tove Andersson
ANALFABETISME: Målet er å bli gift eller forsørget, sier en ung student som ønsker flere tar utdanning. Foto: Tove Andersson

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg
Siste nytt
17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg
Populært