Flyreisende må forberede seg på nye passkøer

Kø foran passkontrollen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix
Kø foran passkontrollen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

HO frykter en gjentakelse av fjorårets passkaos på Gardermoen. Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) innrømmer at det kan bli køer ved passkontrollen også i sommer.

– Selv med full bemanning er det ikke til å unngå at det vil være noe kø på inn- og utgående grensekontroll grunnet omfattende passasjertrafikk, sier Amundsen til Aftenposten.

Justisministeren understreker at det er satt inn tiltak for å hindre at kaoset gjentar seg. Han viser blant annet til at Øst politidistrikt har fått ekstra midler og at det er kommet flere årsverk til Gardermoen etter at flyplassen på Rygge ble lagt ned.

Les også: Politiet: Nye pass og nasjonale ID-kort kommer 1. april 2018

NHO føler seg langt fra sikker på at problemene er borte, og viser blant annet til at det er ventet en økning i antall passasjerer som skal inn og ut av Oslo lufthavn.

– Dagens grensekontroll er underdimensjonert, både når det gjelder bemanning og tilgang på utstyr for å utføre elektronisk passkontroll, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sier det er avgjørende for en samlet norsk reiselivsnæring at Oslo lufthavn fungerer godt.

Les også:

Dette er verdens dyreste pass

Dette er verdens mektigste pass

Gardermoen får to nye interkontinentale flyruter i 2017

Over 100 meter lang passkø på Gardermoen

Personvernpolicy