Big Ben blir taus i flere måneder

Big Ben skal repareres for flere hundre millioner kroner.
Big Ben skal repareres for flere hundre millioner kroner. Foto: Matt Dunham / Ap

Skal gjennomgå omfattende reparasjoner.

Om du skal reise til London neste år kan det være du oppdager at det er noe som skurrer. Big Ben, som egentlig heter Great Bells, skal renoveres. Landemerket blir dermed helt taust i flere måneder.

Etter planen skal renovasjonsarbeidet starte tidlig i 2017, ifølge den britiske avisen The Guardian.

Big Ben er den største klokken i tårnet på Westministerpalasset i London, og blir brukt som offisiell tidsmåler av blant annet BBC og flere andre britiske medier.

Ifølge nyhetsbyrået AFP Relaxnews koster renovasjonsarbeidet omlag 37 millioner euro, cirka 344 millioner kroner.

Les også: Londons Big Ben blir «Elizabeth-tårnet»

Londons innbyggere vil trolig savne Big Bens klokkespill de nærmeste månedene. Foto: Matt Dunham / Ap
Londons innbyggere vil trolig savne Big Bens klokkespill de nærmeste månedene. Foto: Matt Dunham / Ap

Kun store anledninger

Sprekker i tårnets murverk, skader på tak, fasade og urverk skal fikses. I tillegg skal det bygges en heis for de som ikke ønsker å ta trappene opp til tårnet, og den nåværende belysningen skal erstattes av LED-belysning.

– Vi er nødt til å stoppe klokken i flere måneder for å utføre nødvendig vedlikehold. I denne perioden vil det ikke være noe klokkespill. Viktige anledninger skal imidlertid bli markert ved at man «slår» i bjellene, sier en talskvinne for House of Commons til nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Les også: Slik ser det ut når Londons ikoniske klokke Big Ben vaskes

– Trenger kjærlighet og omsorg

Big Ben ruver 96 meter over bakken. Det kjente landemerket, som var ferdigstilt i 1856, er designet i et nygotisk stil av arkitekten Augustus Pugin. Arkitektene bak renovasjonsarbeidet ønsker å få fram de opprinnelige detaljene til klokken.

– For å sørge for at klokken fortsetter å tikke, er vi nødt til å ta oss god tid til å inspisere og fikse den. Nå skal endelig et av Storbritannias mest kjente landemerker få kjærligheten og omsorgen som det sårt fortjener, sier Steve Jags, som har den offisielle tittelen «Keeper of the clock».

Big Ben har nemlig tålt mye. Under andre verdenskrig ble uret utsatt for en rekke angrep fra tyskerne, men Big Ben fortsatte likevel å markere tiden på sekundet.

Mange ble derfor forbløffet da uret stoppet fredag 27. mai 2005 klokken 22.07. Klokken tok en liten pause og gikk igjen fram til klokken 22.20. Da stoppet klokken i halvannen time. Tjenestemennene som har ansvaret for Big Ben har ingen forklaring på hvorfor dette skjedde.

Les også :
– Det er en ære å få vaske Big Ben

Nord-Korea vil ha Eiffeltårn og Big Ben

Oppussingen kan koste 40 millioner pund

Personvernpolicy