Londons Big Ben blir «Elizabeth-tårnet»

Tårnet til høyre vil ikke lenger hete Big Ben. Fra nå av er det snakk om Dronning Elizabeths tårn. Foto: EPA / NTB scanpix.
Tårnet til høyre vil ikke lenger hete Big Ben. Fra nå av er det snakk om Dronning Elizabeths tårn. Foto: EPA / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det berømte klokketårnet på Parlamentet i London, kjent som Big Ben, bytter navn til «Elizabeth-tårnet». Det skjer for å hedre dronning Elizabeth II, som feirer 60 år som monark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De folkevalgte i nasjonalforsamlingen under tårnet er ikke dummere enn at de forstår at i dagligtale vil tårnet fortsatt gå under navnet Big Ben.

Men i mer høytidelige sammenhenger vil det altså være snakk om Dronning Elizabeths tårn.

Les også: Klistret Zlatan fjes på Big Ben

– Dette er en svært passende hyllest til dronningen og de mange og store tjenester hun har gjort nasjonen, sier en talsmann for statsminister David Cameron. Flere titall folkevalgte skrev under på forslaget som førte fram til navneendringen.

Navnet Big Ben henviser strengt tatt ikke til klokketårnet, men til den største av klokkene inne i tårnet. Den er i sin tur sannsynligvis oppkalt etter Benjamin Hall, ingeniøren som hadde ansvaret for installasjonen av klokkespillet i tårnet.

Les også: Det skjeve tårn i London

En annen teori går ut på at Big Ben er en henvisning til Ben Caunt, en berømt tungvektsbokser på 1850-tallet, da tårnet ble bygd.

Tårnet, som offisielt het «Klokketårnet» inntil navneendringen, har begynt å helle aldri så lite mot nordvest. Det er et problem som tas alvorlig nok til at Parlamentet har holdt møte om saken.

Les flere nyheter her