Oppussingen kan koste 40 millioner pund

REPARASJON: Big Ben trenger en kraftig overhaling. Totalt vil det koste over 350 millioner norske kroner.
REPARASJON: Big Ben trenger en kraftig overhaling. Totalt vil det koste over 350 millioner norske kroner. Foto: Wikipedia Creative Commons
Artikkelen fortsetter under annonsen

Big Ben forfaller og det blir svindyrt å pusse den opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rapport om monumentets helsetilstand avslører at klokken fra 1859 trenger en større oppussing. Prislappen vil være minst 29 millioner pund, eller nesten 400 millioner norske kroner, skriver The Guardian.

Det står så dårlig til med den hyppig avbildede turistattraksjonen at uten reparasjon kan den stoppe - eller enda verre, som avisen skriver.

Reparasjonen vil forårsake det lengste stoppet i Big Bens historie. Fire måneder er det beregnet at det vil ta å få klokken i topp stand igjen. Den høye kostnaden skyldes at det er mer enn selve urverket som må fikses, blant annet rust og sprekker i taket i selve bygget.

I sommer viste det seg at klokkene i Big Ben slo opptil seks sekunder for tidlig. Da måtte det tre personer til for å få den i rute igjen.

Les også: Big Ben slår feil

I rapporten går det frem at restaurering av bare uret vil koste 4,9 millioner pund, men at det er kritisk å ta for seg hele strukturen med en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Westminister Palace er også planlagt oppusset for 7 milliarder pund, men det haster såpass med Big Ben at den pusses opp adskilt fra den planlagte storopprustingen.

Det formelle navnet på tårnet er nå Elizabeth-tårnet. Big Ben brukes fortsatt i dagligtale, men i anledning at dronning Elzabeth II har sittet 60 år på tronen ble det offisielle navnet endret.

Les også: Big Ben heter ikke lenger Big Ben