Meny

Guadeloupe - Sommerfuglen i Karibia

Øygruppen Guadeloupe består av flere bebodde øyer og noen mindre ubebodde. Foto: CBD 28/Flickr

På Guadeloupe skal du ikke langt fra et dykk i det turkisblå havet før du befinner seg dypt inne i frodig regnskog, eller på et svalende høyfjell. «Sommerfuglen» er Karibias annerledesøy.

GUADELOUPE

  • Fransk region i Karibia
  • Areal: 1.628 kvadratkilometer
  • Befolkning: 405.500 (2008)

Kilde: Wikipedia

__________________________________________

Visste du at

  • Columbus ga i 1492 øya navnet Santa Maria de Guadelupe de Extremedura
  • Guadeloupe var en kort periode svensk (1813-1814)

__________________________________________

Turistinformasjon (på norsk)

www.lesilesdeguadeloupe.com

__________________________________________

Å komme seg dit

Air France har (nesten) daglige avganger til Guadeloupe, via Paris. Priser fra cirka 8.160 kr. Svenske Langley arrangerer pakketurer fra Stockholm til øya og selskapets resort Fort Royal i Deshales på Basse-Terre.

Sov godt

Sofitel Auberge de la Vielle Tour i Gosier tilbyr en spennende aura av fordums kolonitid. Hotellet har egen strand, og en utmerket restaurant. La Cocoterale i Saint Francois er et annet godt alternativ. Karibea Beach Resort utenfor Gosier er et enklere alternativ. Le Fort Royal i Deshales er en flott resort med egen strand, bungalower og restauranter.

God mat

Maten på Guadeloupe er kortreist, med råvarer hovedsakelig produsert på øya. Den er i utgangspunktet karibisk, men ofte med fransk islett. Le Karacoli, på den store, offentlige stranden Grand-Anse på Basse-Terres vestkyst, er muligens det beste stedet på øygruppennår det gjelder klassisk, karibisk cuisine. Den ligger rett på stranda, med fantastisk utsikt over Det karibiske hav.

I Pointe-à-Pitres havnekvarter er det flere fine fiskerestauranter.

GUADELOUPE, KARIBIA (ABC NYHETER): Det er lett å fortape seg i Guadeloupes kritthvite strender, men du går glipp av mye annet spennende om du ikke tar landeveien fatt. Etter et par dager på stranda ved hotellet vårt utenfor øyas største by Pointe-à-Pitre krysser vi landtungen som forbinder øya Grande-Terrei øst med Basse-Terre i vest.

Guadeloupe er formet som en sommerfugl i flukt mot sør. «Vingene» er bundet sammen av en to kilometer bred landtunge fylt med mangroveskog.

Les også: Opplev verdens vakreste øyer

Snur fort

Det er ikke slik at solen alltid stråler i Karibia. Innimellom de mange soldagene raser gjerne stormene og en og annenregnskur, for like raskt å bli trengt tilbake av godvær. I innlandet på Basse-Terre, på den vestlige delen av Guadeloupe, stopper ofte regnskyene oppmot de høye fjellene, der de sender resten av lasten sin ned til jorden. Det gjør at de tropiske skogene i Guadeloupes indre alltid er grønne og frodige, som regnskogene i Brasil.

Ute på kysten, derimot, ofte bare en kilometer eller to unna, skinner som regel solen det meste av året. Det til tider skiftende været er ikke bare en del av virkeligheten, det også mye av attraksjonen.

Den lille, anonyme landsbyen Bouillante vender ut mot Det karibiske hav, som skimrer innbydende denne strålende vårdagen. Himmelen over meg er skyfri. Bare innover landet, øst mot Mount Grand Sans-Toucher og den dampende, tropiske skogen rundt det vulkanske fjellet, er det spredte skyer å se.

Les også: Madeira - den grønne øya

Skrekkblandet fryd

På stranda i Bouillante er det fremdeles få besøkende. Det er tidlig på dagen, og kun et par småbarnsfamilier har funnet veien ned til den gullglinsende sanda som strekker seg langs hele strandpromenaden.

I nordenden har en håndfull mennesker samlet seg under takskjegget på Centre de Plongée des Îlets, et av Guadeloupes største dykkersentre. Ingen av oss har særlig erfaringer med det våte element annet litt sporadisk fridykking med snorkel og maske.

I dag er det derimot alvor. Vi skal dykke på ordentlig, med våtdrakt, oksygenflaske og det hele. Etter en kort instruksjon av senterets engelskspråklige dykkerinstruktører beveger vi oss med skrekkblandet fryd i samlet tropp ned mot dykkerbåten på stranda.

Les også: Fem greske hotellperler for de voksne

(Saken fortsetter under)

Dykking er en populær sport på Guadeloupe og noe alle kan være med på. Centre de Plongée des Îlets er blant dem som tilbyr assisterte dykk langs vestkysten av Basse-Terre. Foto: Sterling Ely/Flickr

I en annen verden

De små antillene øst i Det karibiske hav ligger som en halvsirkelformet barriere mot Atlanterhavet. Guadeloupe er en av flere øygrupper som Frankrike fortsatt tviholder på. Columbus var riktignok innom dem på sin andre sjøreise til Den nye verden i 1492, men italieneren var på oppdrag for den spanske kronen og hastet videre mot vest i jakten på El Dorado.

I 1635 etablerte franske handelsmenn seg på «Le Papillon» (sommerfuglen). I årene som fulgte var det store stridigheterom den grøderike øya, som havnet i permanent fransk besittelse i 1814.

Les også: Dette er Afrikas beste strand

Fremdeles ulmer det litt blant den opprinnelige urbefolkningen og etterkommerneetter slavene, som jobbet her på de velstående sukkerrør- og tobakkfarmene, og av og til pipler motsetningene til overflaten. Men stort sett er Guadeloupe en fredelig, usedvanlig vakker plett, med omgivelser som frir til mange slags eventyr.

Det forestående dykket er den største utfordringen akkurat nå. Et par av deltakerne sliter litt med å puste gjennom slangen, men det er i grunnen mye enklere enn jeg trodde. Og når vi endelig befinner oss som vektløse i det krystallklare, turkisblå vannet er vi somparallellforskøvet inn i en annen verden. Til å begynne med puster jeg som besatt, redd for ikke å få nok oksygen, men jeg roer meg raskt, mye takket være instruktøren som hele tiden svømmer ved min side.

Les også: Et av verdens største dykkerparadis er i fare

(Saken fortsetter under)

Sammenlignet med andre tropiske øyer var det opprinnelig sparsomt med dyreliv på Guadeloupe. Men gekko er ikke sjeldent syn. Foto: Rh.P./Flickr

Fargerike koraller og fisker

Foran meg åpenbarer det seg et vidunderlig, undersjøisk landskap: Fargerike koraller med klovnefisker innimellom, en og annen pilende rovfisk, og løpende krabber. I det fjerne skimter jeg sågar en flyktende skilpadde.

I en liten time kaver jeg ivrig med armer og bein for å følge etter de mange fargerike fiskene, men alt for tidlig pekerinstruktøren mot overflaten: Tiden er ute, vi må opp.

På dekk leser jeg skuffelsen i øynene på den ene etter den andre som drar seg opp i båten. De vil ha mer. Den unge instruktøren som har fulgt meg ned dypet smiler gjenkjennende.

– Du blir som meg besatt, og vil bare ned igjen. Er det ikke fantastisk? sier hun og drar av seg den ettersittende dykkerdrakten.

Jeg nikker bekreftende og skuer innover land. Der venter jungelen på meg, men i morgen skal jeg tilbake til havet. En ny PADI-dykker* er født.

* PADI er et akronym for en verdensomspennende organisasjon som utdanner sportsdykkere, og innebærer dykking med oksygenflasker (apparatdykking).

Les også: Havets dyp er vakkert, men livsfarlig

5 opplevelser:

1. Kaffemuseum i høyden

I høyden like utenfor landsbyen Pointe-Noire på Basse-Terres vestside ligger kaféen og kaffemuseet La Caféière Beauséjour. Eier og driver Bernadette Beuzelin forklarer at de første franskmennene etablerte seg i høyden, både for å slippe unna varmen og fordi deoppdaget at kaffeplanten trivdes spesielt godt der.

Kaffe var i sin tid Guadeloupes viktigste handelsvare, og den klaslsiske kaffefarmen i typisk karibisk kolonistil gir et interessant blikk inn i en annen tid. Er du heldig vil du også kunne overvære musikkonserter og andre kulturunderholdning på gården.

Les også: Paradisstrendene «ingen» besøker

2. Dykkerparadis

Det er flere tilbydere av dykkeropplevelser på Guadeloupe. Særlig på Basse-Terres vestside er forholdene fine for å utforsking av korallrevene og de små øyene og revene langs kysten.

Alle, fra nybegynnere til erfarne, kan melde seg på. Den helt uerfarne får med seg en guide under vann. Vi prøvde Centre de Plongée des Îlets, som herved er anbefalt.

Les også: Vilt, vakkert og turist-tomt

(Saken fortsetter under)

Pointe-à-Pitres marina har livlig aktivitet av turister, med fokus på seiling. Foto: Jean-Paul Mission/Flickr

3. Dra på seiltur

Det blåser som regel friskt på Guadeloupe, som er en populær arrangør av både windsurfing-konkurranser og seilregattaer. Det er også godt å komme seg seg ut på havet når temperaturen inne på land blir trykkende. Et yndet reisemål er øygruppen Les Saintes i sør, eller den større øya Marie-Galante i sørøst.

Vi dro på en strålende heldagstur på katamaranen Tip Top Two, med den fargerike kapteinen Gerard Hayewski.

Les også: Finn din indre seiler på Christian Radich

4. Inn i jungelen

I Basse-Terres indre ligger det en fantastisk tropisk skog, som du bør utforske når du først er her. Du kan begynne i det små, ved å besøke parken Le Parc des Mamelles , der du kan klatre i trærne og ellers komme tett på noe av dyrelivet inne i den større jungelen. Le Jardin Botanique er et annet interessant sted for den med spesiell interesse for tropiske vekster.

Les også: For 70 år siden var dette helvete på jord

5. Ta litt rom

I kjølvannet av sukkerrørproduksjonen i Karibia oppsto det en omfattende romproduksjon på øyene. Denne sterke drikken lages av biproduktet molasse, og kommer i ulike kvaliteter. Produsenten Le Domaine de Séverin i Sainte-Rose lager rom på gamlemåten, som du får et interessant innblikk i ved et besøk. Her får du også kjøpt varene, og innta lunsj eller middag med kreps som hovedingrediens. Selskapet aler nemlig oppkrepsdyr i egne landanlegg, som tilberedes med øyas eksotiske krydder.

Les også: Slik sjekker du inn så effektivt som mulig

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:52 Forfang med i medaljekampen, men haltet ut av hoppbakken15:49 Fjellklatrer hentet av luftambulanse etter fall i Hordaland15:09 Politiet etterlyser bil som fraktet cyanid15:02 Iversen kan gi Røthe ekstra VM-sjanse14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge
Siste nytt
15:52SportForfang med i medaljekampen, men haltet ut av hoppbakken15:49NorgeFjellklatrer hentet av luftambulanse etter fall i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser bil som fraktet cyanid15:02SportIversen kan gi Røthe ekstra VM-sjanse14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus