Meny

Havets dyp er vakkert, men livsfarlig

Undervannsstrømmer er hovedårsaken til drukning og noe du bør unngå på dykkeferie, selv om fridykkeren Guillaume Néry får det hele til å se vakkert ut.

En surrealistisk video viser hvordan den franske fridykkeren Guillaume Néry flyter langs havbunnen i en merkelig høy hastighet. 

Det er de sterke undervannsstrømmene som får det hele til å se ut som om noen haler ham til seg i vannet.

Se hvor kraftige undervannsstrømmene er i videoen øverst i artikkelen.

– Jeg prøver å bevege meg som jeg var en astronaut i verdensrommet, sier franskmannen til den amerikanske TV-kanalen CNN.

Ferieparadis som drukner

Men dersom du som uerfaren dykker skal våge deg ut i Stillehavet bør du unngå området Néry flyter rundt i. Til CNN forteller han hvordan han hele tiden jobber med å kunne utfordre områder som Tiputa-passet utenfor Tahiti han her har dykket ned i.

– Som fridykker prøver jeg å holde pusten så lenge jeg klarer og da svømme så langt som mulig på den tiden, sier han. 

Stillehavet er et ferieparadis for deg som har lyst til å utforske havets hemmeligheter og et hav av fisker venter under overflaten. Tidligere har vi skrevet om de topp fem stedene du bør besøke før det er for sent, rettere sagt før de forsvinner under vann.

Les også: De heteste reisemålene i 2015

Nummer tre på listen er øya Kiribati hvor du kan surfe, dykke, kikke på fugler og se gjenstander fra én av 2. verdenskrigs blodigste slag. Men da må du skynde deg, for øya er spådd å drukne innen 2050.

Slik redder du deg fra suget

Undervannsstrømmer tar årlig flere liv, både i Norge og i flere ferieparadis, og er hovedårsaken til drukning på dypere vann. Heldigvis varlser de fleste turiststrender om farlig vann i form av blant annet sterke strømmer eller oljesøl.

Se også: Gikk tom for drivstoff over Stillehavet: Overlevde takket være fallskjermen

Dersom du bestemmer deg for at dykking i Stillehavet blir ditt neste feriemål publiserte Spaniaavisen i fjor sommer en artikkel med redningsdykkernes tips dersom uhellet skulle være ute.

– Man får gjerne panikk og begynner å kjempe mot strømmen med det resultatet at man sliter seg ut og blir dratt ned. Mitt råd er å puste dypt inn, holde pusten og la seg følge med i strømmen til den slipper taket. Ofte ikke mer enn fem - ti sekunder, sier redningsdykker Torgrim Holte til avisen som er papiravisen Vikingpostens nettsatsing

– Strømmene kommer med avstand så du har mulighet til å komme deg opp og puste igjen innimellom, fortsetter han og forteller at du bør prøve å finne roen og varsle mennesker på land om at du er i nød, men også prøve å svømme ut av strømmen mellom slagene. 

Reise
Populært