Reisebyråer dropper elefantridning

Elefantridning er nå tatt ut av store danske reiseselskapers pakketilbud til Thailand. Foto: Colourbox
Elefantridning er nå tatt ut av store danske reiseselskapers pakketilbud til Thailand. Foto: Colourbox

Dyrevernorganisasjon håper flere vil velge å følge i de stores fotspor.

Disse danske reiselivsselskapene sier nei til elefantridning:

  • Spies
  • Startour
  • Albatros Travel
  • Nyhavn Rejser
  • Asiatours
  • C&C Travel
  • Jysk Rejsebureau (en del av Kilroy Group)
  • Apollo (svenskeid, men opererer i Danmark)

Kilde: World Animal Protection Danmark.

I februar i år gikk World Animal Protection ut og presenterte en global studie som rettet søkelyset mot dyremishandling i forbindelse med turisme og turistattraksjoner. Ifølge gruppen innebærer tre av fire slike en form for dyreplageri eller brudd på bevaringshensyn, og opptil 550.000 ville dyr lever i lidelse på de aktuelle stedene.

Øverst på listen kom elefantridning. Nå melder World Animal Protection Danmark at flere store danske reisebyråer har stoppet med å tilby guidede turer som en del av reisepakkene til land som Thailand.

Les også: Unngå disse attraksjonene om du vil være snill mot dyrene

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: En britisk turist ble i februar trampet ihjel av en elefant i Thailand.

Suksessfull kampanje

World Animal Protection Danmark har offentliggjort en såkalt positivliste som gir en oversikt over danske reisebyråer som har droppet elefantridning fra plakaten. På listen ser vi blant annet navn som Startour, Spies, Asiatours og Apollo.

Biolog og kampanjeansvarlig Christina Abel forteller til MX Metroxpress at de nå håper at mindre reiseselskaper følger i de stores fotspor.

– Vi publiserer ikke vår negativliste fordi vi tror at vi kommer lenger med dialog. I Nederland, hvor vi har kjørt kampanje i lengre tid, har det lyktes å få alle reiseleverandører å droppe elefantridning.

Les også: Thailandsk mann spiddet til døde av elefant

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: Elefant krever «bompenger»

Tar avstand

Det er ikke bare danskene som tar avstand fra rideturer på elefanter når de skal sette opp program for reiser til land som Thailand.

Nora Aspengren er kommunikasjonsansvarlig i Startour her hjemme i Norge. Hun forteller til ABC Nyheter at de i likhet med sine danske kolleger sier nei til elefantridning.

– Endringene ble igangsatt allerede i fjor og utfasingen er i full gang. Vårt standpunkt er at vi ønsker et mer humant dyrevern og vi vil derfor ikke tilby guidede turer på elefantryggen som en del av vårt program. Hva reisende gjør på eget initiativ kan vi derimot ikke kontrollere, forteller hun.

Les også: Elefant drepte vokteren – rømte med tre turister på ryggen

Det dødeligste dyret

Elefanter som brukes til ridning blir som oftest skilt fra moren som en liten og deretter brutt ned fysisk og mentalt gjennom isolasjon, lenker og slag med skarp jernkrok for å få dyret til å adlyde.

Ifølge biolog og direktør i Givskud Zoo, Richard Østergaard, er elefantridning like mye dyremishandling som det er å sette ditt eget liv på spill.

– Jeg ville ikke tatt sjansen og satt meg opp på ryggen til en elefant. I vår bransje er de regnet for å være det dødeligste dyret, basert på antall døde dyrepassere. Hvis den tramper på deg, eller trykker deg ned med snabelen så er du en død, rett og slett fordi det er så stor og sterk, forteller han til MX Metroxpress.

Les også: Et av verdens største dykkerparadis er i fare

VIDEO: Elefant skallet ned og drepte dyrepasser i Dickerson Zoo i Missouri, USA.

Personvernpolicy