Elefant drepte vokteren – rømte med tre turister på ryggen

Illustrasjonsfoto: En thailandsk mahout (elefanttemmer) med elefanten sin i den historiske byen Ayutthaya, nord for Bangkok. Foto: Diego Azubel (EPA / NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: En thailandsk mahout (elefanttemmer) med elefanten sin i den historiske byen Ayutthaya, nord for Bangkok. Foto: Diego Azubel (EPA / NTB scanpix)

En tam elefant gikk onsdag amok nord i Thailand og drepte sin vokter før den styrtet ut i jungelen med tre livredde kinesiske turister på ryggen, sier lokalt politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mahouten [elefanttemmeren] som ble drept var ikke vant med dette dyret. Turistene er nå i trygghet, sa politisjefen i distriktet Mae Wang i Chiang Mai-provinsen, Thawatchai Thepboon, til AFP onsdag.

Politiet sier ulykken skjedde klokken 09.30 (03.30 norsk tid) da en kinesisk familie på tre skulle ut og ri på ryggen til hann-elefanten.

Slike rideturer for turister er populære og innbringende, men mange dyrevernsgrupper mener det er stressende og plagsomt for dyrene.

Elefanten hadde ikke funnet tonen med sin nye vokter, og angrep ham plutselig. Mannen ble stanget til døde.

Den lokale tv-kanalen Channel 3 viste bilder av de tre skrekkslagne turistene da de ble ført tilbake til leiren, fremdeles på ryggen av elefanten, etter at den ble roet av andre mahouter, melder AFP.

Les også: Thai­landsk mann spiddet til døde av elefant

Flere tamme enn ville elefanter

Thailands populasjon på omkring 4.000 tamelefanter er større enn de omkring 2.500 elefantene som lever i det fri.

Tamelefanter i Thailand, der dyrene er et nasjonalt symbol, har blitt brukt i turistindustrien siden de ble arbeidsledige i 1989 da bruken av elefanter i skogbruk ble forbudt.

Ulykker forekommer. I juni tok en elefant livet av en thailandsk mann og såret en annen ved en strandrestaurant. De to hadde snakket med dyrets mahout da det brått angrep.

Rettighetsgrupper har dokumentert hvordan de mer hensynsløse mahoutene bruker kontroversielle metoder for å knekke dyras vilje eller driver dem hardt for å tjene mer penger.

Les også: Dette kan få deg i fengsel

– Stressede dyr

– Elefanter jobber hver dag, hver måned, stort sett 365 dager i året, sier aktivisten Edwin Wiek, fra Wildlife Friends of Thailand til AFP.

– Om du hadde gjort det samme ville du også blitt stresset. Det er det samme for elefanter. På et eller annet tidspunkt slår de seg vrang, og vi kan ikke kontrollere dem.

Ulykken skjedde samtidig som Thailands turistindustri fremdeles merker ringvirkningene av forrige ukes bombeangrep mot en helligdom i Bangkok, et angrep som tok livet av 20 mennesker, de fleste tilreisende kinesere.

Les også: Tre ame­ri­kanske fly­sel­ska­per sier nei til storvilt