Unngå disse attraksjonene om du vil være snill mot dyrene

Elefantridning kommer øverst på Verdens dyrevernorganisasjons liste over de verste dyreturistattraksjonene. Foto: AFP Photo/ Ishara S.Kodikara
Elefantridning kommer øverst på Verdens dyrevernorganisasjons liste over de verste dyreturistattraksjonene. Foto: AFP Photo/ Ishara S.Kodikara

Verdens dyrevernorganisasjon har offentliggjort liste over de verste turistattraksjonene.

Tirsdag denne uken ble en skotte drept av en elefant i Thailand. Tragedien skjedde mens mannen og hans tenåringsdatter red på elefantrygg på øya Koh Samui. Plutselig mistet mahooten, elefantføreren, kontrollen, mannen ble kastet av og trampet i hjel.

Verdens dyrevernorganisasjon trekker frem den tragiske hendelsen når de denne uken presenterer resultatet av en global studie som retter søkelyset på dyremishandling tilknyttet turistattraksjoner. Studien inkluderer også en topp 10-liste over de verste aktivitetene som du skal unngå å ta del i når du selv er ute på reise.

Les også: Dette skal du aldri gi pinnsvinet

550.000 ville dyr lever i lidelse

Ifølge gruppen innebærer tre av fire dyre turistattraksjoner en form for dyreplageri eller uten bevaringshensyn, og opptil 550.000 ville dyr lever i lidelse på de aktuelle stedene.

(Saken fortsetter under)

Show med delfiner og spekkhoggere har i de siste årene møtt stadig mer kritikk og flere snur nå ryggen til den type attraksjoner. Her fra Florida i 2013:

I en uttalelse uttaler kampanjeleder i dyrevernsgruppen Elizabeth Hogan at ved å avsløre lidelsene som skjuler seg bak attraksjonene, kan det settes en stopper for slikt som elefantridning og selfies med neddopede tigre.

– Hvis du kan ri, klemme eller ta en selfie med et vilt dyr, så kan du samtidig være sikker på at attraksjonen er grusom, sier Hogan.

Les også: Reddet over 600 dyr fra mishandling

Bjørneparker og dansende aper

Rapporten ble utarbeidet av Wildlife Conservation Research Unit ved Universitetet i Oxford. Det anslås at 110 millioner mennesker årlig besøker attraksjoner som mishandler dyr. For å markere turisters mangel på bevissthet ved hva de er med på å bidra til, så de blant annet på vurderinger registrert hos reisenettstedet TripAdvisor.

Resultatet var nedslående; av 50.000 anmeldelser av arenaer som behandler dyr dårlig, var hele 80 prosent positive.

Her er Verdens dyrevernorganisasjons topp 10-liste over aktiviteter du bør unngå dersom du vil reise ut i verden med ren samvittighet:

1. Ri elefanter

2. Ta selfie med tigre

3. Gå tur med løver

4. Besøke bjørneparker

5. Holde havskilpadder

6. Delfinshow

7. Dansende aper

8. Besøke kaffeplantasjer som benytter civetkatt

9. Slangetemming og kyssing av kobra

10. Krokodillefarmer

Les også: Mattilsynet vil tillate disse 18 herptilene som hobbydyr i Norge

Fra en krokodillefarm. Foto: Colourbox
Fra en krokodillefarm. Foto: Colourbox