Meny

Machu Picchus nabo

Det er ett av verdens mest fotograferte fjell, men har du noen gang lagt merke til inkabyen i bakgrunnen? Utsikt fra Machu Picchu, med Huayna Picchu i bakgrunnen. Foto: Colourbox.com.

Den skal stå tidlig opp som vil besøke Huayna Picchu-toppen ved de berømte inkaruinene i Peru.

Verdensarvstedet Machu Picchu er en ruinby høyt oppe i de peruanske fjellene, 80 kilometer nordvest for byen Cuzco. Den stammer fra inkariket, og var bebodd frem til den spanske erobringen i 1532.

Arkeologiske undersøkelser tyder på at Machu Picchu fungerte som en «landsens ferieby» for de øvre klassene i inkasamfunnet. Anlegget består av omkring 200 byggverk.

På mange kjente motiver av Machu Picchu ser man en enda litt høyere og mer utilgjengelig fjelltopp i bakgrunnen. Dette er Huayna Picchu, og her ligger det også spennende arkeologiske skatter for de som er tidlig ute;

Ruinbygg og terrasser på toppen av Huayna Picchu, fjelltoppen man ofte ser i bakgrunnen på fotografier fra ruinbyen Machu Picchu i Peru. Foto: Flickr.com/Sascha Wenninger (CC BY-SA 2.0)

Kun de første 400 som møter opp ved parkens porter om morgenen får tillatelse til å klatre helt opp på Huayna Picchu. Navnet betyr «det unge fjellet».

Fjelltoppen ligger 2720 meter over havet, omkring 360 meter høyere enn «hovedattraksjonen» Machu Picchu.

Les også: Sjekk detaljene i inkabyen Machu Picchu

De besøkende deles i to grupper, en går opp klokken 7 om morgenen og en klokken 10 om formiddagen.

Området fungerte trolig som en slags «hellig forstad» til hovedanlegget, og kan ha vært bosted for ypperstepresten.

Etter å ha besøkt toppen har man mulighet til å fortsette ned på nordsiden og se det såkalte «månetempelet». Dette ligger ved et hulekompleks skjult fra hovedruinene, og kan ha vært et gravsted. Tempelet er bygget direkte inn i fjellsiden, og har noen av de mest forseggjorte murverkene i hele Machu Picchu-komplekset.

Kilder: Wikipedia , SNL.no , Atlas Obscura.


Les også:
Slik feires julen i andre land

Åtte av ti nordmenn smugler ikke taxfreevarer

Verdens ti beste restauranter

Tjente 136 millioner bonuspoeng

Turistforeningen: – Turer i fjellet har blitt like viktig som badeferien

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus