Kuelap tar opp kampen med Machu Picchu

KUELAP: Lenge før inkaene bygget Machu Picchu ble Kuelap reist lenger nord i landet, og landets myndigheter har som mål at denne befestningen 3.000 meter over havet skal ta opp kampen med nettopp storebror Machu Picchu om turistene.
KUELAP: Lenge før inkaene bygget Machu Picchu ble Kuelap reist lenger nord i landet, og landets myndigheter har som mål at denne befestningen 3.000 meter over havet skal ta opp kampen med nettopp storebror Machu Picchu om turistene. Foto: WMF

Peruanske myndigheter ønsker flere turister til Machu Picchus mer ukjente "lillebror" - Kuelap.

Denne artikkelen ble først publisert i Kapital Reise.

PERU: I Peru har det meste handlet om Machu Picchu. Eller Cuzco. Begge disse reisemålene har en tung arv fra inkaene, folkegruppen som hadde sin storhetstid helt frem til spanjolene startet erobringen av Sør-Amerika på 1500-tallet.

Men lenge før inkaene bygget Machu Picchu ble Kuelap reist lenger nord i landet, og landets myndigheter har som mål at denne befestningen 3.000 meter over havet skal ta opp kampen med nettopp storebror Machu Picchu om turistene.

Chachapoyas – eller skykrigerne – bygget mesteparten i perioden mellom år 900 og 1.100, men i 1470 ble stedet erobret av inkaene.

Etter at spanjolene kom, forsvant også Kuelap i glemselen i mange hundre år. Nå er det bygget taubane for å komme nærmere toppen, hvis man ikke vil legge ut på en fire–fem timers fjelltur den siste strekningen.

Uansett må man regne med minst et par dager på turen, inkludert flyturen fra Lima og de siste strekningene frem til ruinene. Kuelap er også en kandidat til å komme inn på Unescos verdensarvliste.