Dette var hjemmet til en norsk prinsesse

Dette er prinsesse Kristine og prins Carl Bernadottes flotte villa i Benalmádena på den spanske Solkysten. Huset er på 300 kvadratmeter og tomten 2,6 mål. Foto: Arne Bjørndal

I 50 år var denne villaen i den lille byen Benalmádena på den spanske Solkysten den ukjente, norske prinsessen Kristine Bernadottes hjem.

BENALMÁDENA, SPANIA (ABC NYHETER): Midt i en stor, vakker og tropisk hage, med nydelig utsikt over Middelhavet, med eget svømmebasseng og en stor og vakker patio godt skjermet fra innsyn, ligger «Villa Capricornio». Her bodde prinsesse Kristine sammen med sin mann, prins Carl Bernadotte, i et halvt århundre.

Svenskekongens «ukjente» slektning

I 2003 døde Carl (92) som gjerne ble omtalt som svenskekongens «ukjente» slektning. Deretter bodde prinsesse Kristine alene i den 300 kvadratmeter store villaen frem til sin død 4. november i fjor, 82 år gammel.

Nå er bare parets hund Kelly tilbake i det store huset, sammen med et par fra tjenerstaben. Møbler, kunst og annet verdifullt arvegods er fordelt, merket og klart til å sendes bort. Noe skal til det kongelige slott i Stockholm, noe til London, Sveits og Belgia der hovedarvingene etter det norsk/svenske prinseparet bor. Eiendommen er lagt ut for salg.

Les også: Spania kåret til verdens mest turistvennlige land

Levde tilbaketrukket

Tilsynelatende levde prinsesse Kristine og prins Carl en tilbaketrukket tilværelse, men historien vil også ha det til at de også likte å omgås mange gjester til både lunsj og middag, blant dem også medlemmer av den norske kongefamilien. Og rett som det var, skal også det norsk/svenske paret ha dukket opp på eksklusive arrangementer i jetsett-byen Marbella, 20 minutter unna, særlig i yngre dager.

Eiendomsmegler Heidi Ch. Bråteng møtte prinsesse Kristine ved et par anledninger. Slik beskriver hun henne:

– En fantastisk kvinne! Kristine må ha gjort et enormt inntrykk på prins Carl Bernadotte da de første gang møttes da hun var 29 år. Prinsessen var generøs og svært glad i sin trofaste betjening. To av dem arbeidet for prinsessen gjennom mer enn 50 år.

Les også: Høyt og lavt på Tenerife

Belgisk prins- og prinsessetittel

Prinsessens historie er som et eventyr. Kristine Rivelsrud ble født i Eidsfoss i 1932. Faren, 25 år gamle Johan, var gruvearbeider, mens mora var 24 og het Elna. I 1960 fikk Kristine jobben som sekretær for den svenske prinsen Carl Bernadotte som to år tidligere hadde slått seg ned her på Solkysten. Etter få år ble de to samboere, og i 1978 giftet de seg ved den svenske ambassaden i Rabat i Marokko. Dette var forøvrig Carls tredje ekteskap, og allerede ved det første mistet han prinsetittelen fordi han giftet seg med en kvinne uten kongelig byrd i 1937.

Når både Carl og Kristine likevel kunne pynte seg med rojale titler, skyldtes det at Carls svoger, kong Leopold III av Belgia, ga dem nye, belgiske prins- og prinsessetitler.

Gjennom ekteskapet med prins Carl Bernadotte, som var kong Oscar IIs sønnesønn og kronprinsesse Märthas bror, kom hun selv til å representere en slags svensk-norsk union.

Les også: Seks alter­na­tive storbyer som vil overraske deg

God kontakt med Norge

Prinsesse Kristine og prins Carl Bernadotte hadde nok de sterkeste båndene til den norske kongefamilien. Prinseparet fra Benalmádena feiret i en årrekke jul i Norge sammen med sine norske slektninger og gikk ellers sjelden glipp av familiebegivenheter i Norge. Dette fortsatt helt frem til 2013, året før prinsesse Kristine selv døde.

I Benalmádena bygde paret på sekstitallet sin egen villa og kalte den «Villa Capriconio» (Villa Steinbukk), trolig fordi Carl var født 10. januar og dermed i steinbukkens tegn. Selv om Kristine og Carl ikke hadde barn sammen, hadde Kristine et svært godt og nært forhold til Carls eneste barn, datteren Madeleine, fra sitt første ekteskap.

Kristine yngre bror Jan Rivelsrud startet og eide for øvrig hotellkjeden Rica sammen med svogeren prins Carl Bernadotte. Det forklarer navnet Rica.

Les også: Fremtidsbyen Valencia har alt

Trivsel i sola

Ett par år før sin død, ble prins Carl Bernadotte og prinsesse Kristine intervjuet av svenske Aftonbladet. Her forteller prinsen at han aldri har angret på at han flyttet til Solkysten:

– Jeg har det bra her med min hustru Kristine, fortalte mannen hvis kongelige bakgrunn var godt kjent i nabolaget og i de skandinaviske miljøene på kysten. Han ble gjerne omtalt som Don Carlos og El Principe (prinsen).

– Vi var blant de første skandinavene som kom hit. Den gangen fantes det nesten bare små fiskelandsbyer her på kysten, forteller Carl og klemmer rundt sin 21 år yngre hustru:

– At jeg trives så bra, skyldes min snille kone, uttalte prins Carl til den svenske avisen.

Les også: Dette er Spanias mest romantiske by

Stor og velstelt

Den kongelige eiendommen som nå er lagt ut til salgs for 750.000 euro. Tomten ligger på en kolle og er på hele 2,6 mål.

Eiendommen er bygd som en slag spansk herregård. Bare i patioen finnes flere sittegrupper, utebar, grill og springvann. På terrasser og plener rundt og nedenfor villaen finnes sittegrupper, solsenger og eget basseng. Eiendommen har sol fra morgen til kveld og flott utsikt i alle retninger, både mot hav og fjell. I tillegg finnes et eget lite gjestehus med stue, kjøkkenavdeling og soverom og en egen boligfløy for staben.

– Nye eiere kan flytte rett inn. Her er det ingenting som må ordnes på forhånd, avslutter Heidi Ch. Bråten.

Les også: Folk reiser mer enn før

Personvernpolicy