Fremtidsbyen Valencia har alt

Velkommen til Valencias fantastiske kunst- og vitenskapsby. Det første som møter deg er L’Umbracle, inngangsportalen til Ciudad de las Artes y las Ciencias. Foto: VLC

Spanias tredje største by byr på tapas, vin, strender, natteliv og alt det andre du krever på Spania-turen. Som ekstra bonus får du Valencias fantastiske kunst- og vitenskapsby, CAC.

VALENCIA (ABC NYHETER): Valencias arkitektoniske mesterverk, «Ciudad de las Artes y las Ciencias» (CAC), ligger ved byelven Turias gamle bredder, rett utenfor bysentrum.

Elveløpet er for lengst lagt om, og på det frigjorte området har byen konstruert sin enorme teknologiske oase med masser av grønne lunger.

Valencia satte seg som hårete mål å bli verdensledende på arkitektur, og CAC-komplekset byr da også på noe av det mest spektakulære du kan finne innen moderne arkitektur med sine fantastiske former og dristige konstruksjoner som speiler seg i gigantiske vannspeil.

Les også: 32.000 i kø for å gå verdens farligste sti

Monumentalt

Det er Santiago Calatrava, ektefødt bysbarn og spansk stjernearkitekt, som står bak mange av byggverkene. Han har tidligere tegnet Vest-Europas høyeste boligkompleks, Turning Torso, i Malmö og står også bak en rekke kjente monumentalbygg i Barcelona, Milwaukee, Lisboa, og Toronto.

Innvendig kan CAC vise frem intelligent kultur og underholdende teknologi. Her finner du et av Europas største akvarium, et vitenskapsmuseum, et «eksperimentarium» og et kultursenter for konserter og teaterforestillinger. Og til alle attraksjoner er det benyttet det aller ypperste innenfor ny teknologi.

Utbyggingen av anlegget startet sent på 1990-tallet med L'Hemisfèric, og siden har de ulike paviljongene åpnet i tur og orden. CAC lokker både spanjoler og utenlandske besøkende, og årlig besøker mer enn tre millioner mennesker det 350.000 kvadratmeter store området.

Les også: Kraftopplevelser fra Valencia

Europas største akvarium

I L'Oceanogràfic finner du flora og fauna fra alle store verdenshav. Akvariet har en samling på 45.000 dyr som boltrer seg i 42 millioner liter havvann. Atlanterhavsakvariet alene rommer syv millioner liter vann og er et av de største i verden. I akvariet finnes hvalrosser, tropiske fisker, rokke, hvithval, tigerhai og havskilpadder. Her opplever du fantastiske delfinshow i et basseng på 23 millioner liter vann og med plass til mer enn 2.000 mennesker.

L'Hemisfèric

I tillegg til å gjengi stjernehimmelen, blir det i planetariet vist filmer og lasershow. Anlegget er utformet som et enormt øye, der utstillingene og filmfremvisningene finner sted inne i ”øyeeplet”. Projeksjonssystemet inkluderer en 900 m2 stor skjerm, formet som en halvkule som dekker hele øyets synsfelt. Det er et system som det bare finnes tre av i hele verden. Du kan se både historiske – og fremtidige –gjengivelser av stjernebilder over Valencia og opplever både supernovaer og Big Bang. L'Hemisfèric er omgitt av en kunstig sjø på 24.000 m2.

Les også: Her er det populært med feriebolig

Moderne vinterhage

L’Umbracle utgjør selve inngangsportalen til Ciudad de las Artes y las Ciencias. Det er som en gigantisk vinterhage på et 7.000 m2 stort område. L'Umbracle byr på et vell av ulike planter og vekster. De mer enn 100 buene skaper en bred oase som er 18 meter høy, 320 meter lang og 60 meter bred og som rommer kunstverk og skulpturer laget av blant andre Yoko Ono.

Interaktivt museum

Vitenskapsmuseet – Museo de las Ciencias Príncipe Felipe – er oppkalt etter Spanias kronprins og nåværende konge. Vitenskapsmuseet er et interaktivt museum som også brukes til undervisning, samt utstillinger for blant annet Valencia-regionens høyteknologiske virksomheter. Stedet har satt seg som mål å gi sine besøkende – på en lettfattelig og kreativ måte – svar på mange av vitenskapens mysterier.

Les også: Advarer nordmenn mot svindel i Spania

Fire fotballbaner

Dronning Sofias kunstpalass ble åpnet i 2006 og er det ferskeste bidraget til utbyggingen av Valencias store kunst- og vitenskapsby.

Bygget har fire saler der byens viktigste konserter, teater- og operaforestillinger finner sted. Bygningen er 50 meter høy, har et samlet areal på 41.000 kvadratmeter (tilsvarer ca. fire fotballbaner) og har 4.700 sitteplasser.

Les mer: www.cac.es (spansk, valenciansk og engelsk)

Les også: Nudister får smekk på pungen i Spania


Personvernpolicy