Høyt og lavt på Tenerife

– Dette er en av Spanias mest besøkte attraksjon; nasjonalparken Teide med fjelltoppen som rager 3.718 m.o.h., forteller guide Catherine Michel. Teide står på UNESCOs liste over verdens naturarv. Foto: Arne Bjørndal

Den største av de syv bebodde Kanariøyene tilbyr massevis av attraksjoner og severdigheter, både i høyden og bredden.

Fakta om Tenerife
  • Den største av Kanariøyene. Ligger i Atlanterhavet, 300 km utenfor nordvestkysten av Afrika
  • Geografisk er Kanariøyene en del av Afrika, men øyene regnes som europeiske fordi de er en autonom del av Spania
  • Klimaet på Tenerife og de andre Kanariøyene regnes blant verdens beste med bare seks graders forskjell i sommer- og vintertemperaturene. Årlig gjennomsnittstemperatur er 23 grader C.
  • Fjelltoppen Pico del Teide er Spanias høyeste - 3.718 m.o.h.
  • Tenerife er drøyt 2.000 km2 stort og har knapt 900.000 innbyggere
  • 47 prosent av øya er fredet
  • Vulkanøya Tenerife er mer enn ti millioner år gammel

TENERIFE, SPANIA (ABC NYHETER): – Dette er Tenerifes mest populære attraksjon, forteller reiseleder Catherine Michel og peker opp mot fjelltoppen Pico del Teide – Spanias høyeste – på hele 3.718 meter.

Vi er i Teide nasjonalpark, på «bare» 2.200 meter over havet.

– For å komme helt til topps, kan du enten gå i fire timer eller ta taubanen som bringer deg drøyt 200 meter nedenfor toppen. Dessuten må du søke og få tillatelse fra myndighetene til å bevege deg helt til topps, forklarer Catherine.

Månelandskap

– Daglig besøker nesten 10.000 tilreisende nasjonalparken. Det unike månelandskapet og de vulkanske formasjonene her er brukt i mange spille- og reklamefilmer, blant andre ”Star Wars”, forteller reiselederen:

­– Temperaturene helt oppe på toppen av Teide kan være ekstreme og svinge fra minus 40 til pluss 40 grader. På vinterstid er toppen ofte dekket av snø.

Teide er den tredje største vulkanen i verden, men regnes i dag for å være en sovende vulkan. Det siste utbruddet skjedde i 1909 på den vestre siden av vulkanen. I 2007 havnet nasjonalparken på UNESCOs liste over verdens naturarv.

Les også: Disney vil åpne Star Wars-hotel

Vinsmaking

Catherine Michel er selv fra Paris, men har jobbet som guide på Tenerife i 36 år. Hun vet det meste om hva øya kan by på.

– Ikke alle kjenner til at bøndene på Tenerife har fremstilt vin med svært høy kvalitet i flere hundre år. Det spesielle vulkanske jordsmonnet gjør vinen unik. I dag finnes det rundt 100 vingårder på øya. Vinmuseet Casa del Vino La Baranda er vel verdt et besøk, mener Catherine.

Delfiner og hvaler

– Der, roper skipperen og peker. Alle stirrer på delfinen som svever gjennom lufta før den forsvinner i vannet og fortsetter svømmeturen foran båten sammen med fem-seks andre delfiner.

Stredet mellom Tenerife og naboøya La Gomera i vest er som skapt for hvalsafari. Her finnes det en stabil koloni på rundt 250 hvaler, i tillegg til store mengder delfiner. Særlig finnes det mange kortfinnede pilothvaler og vanlige delfiner.

Hvalsafari er svært populært blant turistene på Tenerife. Hver dag hele året rundt, setter utallige båter ut fra havnene i Los Cristianos, Puerto Colón og Puerto Santiago, alle på sørsiden av øya.

Les også: De fem største akvariene i verden

Blue Marlin

Tenerife kan også by på gode muligheter for andre varianter av sjøsport, blant annet seiling og windsurfing. Dypvannsfiske er svært populært. Å få en tunfisk eller en sverdfisk på kroken, er ingen sjeldenhet. Men den virkelige stjernen er likevel en skikkelig Blue Marlin. Den kan veie helt opp mot 650 kg og bli inntil fire meter lang.

Det finnes mer enn 500 ulike fisketyper og andre skapninger i havet rundt Tenerife. I tillegg uttallige undersjøiske grotter, rev og gamle skipsvrak som er spennende mål for sportsdykkere.

Sol og bading i sør

Masseturismen har lagt beslag på den sørlige delen av øya. Her finnes de flotteste strendene, det beste været, det hotteste utelivet, de mest populære shoppingsentraene og de fleste hotellene.

– Jeg liker meg best nord på Tenerife, sier Catherine Michel. Hun mener at utbyggingen på øya har skjedd for fort:

– Det er for mye trafikk her i sør. Sånn sett har det vært bra med krisen. Den har fått oss til å stanse opp og tenke oss om, sier hun.

For besøkende som vil se hva de ulike delene av øya har å tilby, er tipset å leie bil. På en time kjører du fra nord til sør eller fra øst til vest på Tenerife.

Barnas favoritter

Tenerife kan skilte med en av Europas største vannparker, Siam Park, sør på øya. Den prisbelønte dyreparken Loro Parque som blant annet tilbyr oppvisninger av sel, delfiner, hvaler og papegøyer ligger ved byen Puerto de la Cruz på nordsiden av øya.

I Aguilas Jungle Park, også sør på øya, finner du hvite løver, aper, krokodiller, tigre og flamingoer.

Les også: Slik cruiser du med to barn til fire land

Lun luksus

En knapp times kjøretur nordvest for de store turistsentraene sør på Tenerife, ligger hotellperlen som tilbyr tilbakelent atmosfære og lun luksus som få andre på Kanariøyene.

På Hotel San Roque i den lille kystbyen Garachico skal leves i et annet tempo og med en annen rytme enn andre steder.

– Vi ønsker en atmosfære som innbyr til ro og fred. Vi har lagt vekt på å skape rom for de gode samtalene, steder der du kan lese i fred og ro, meditere eller bare ta innover deg historien og kunsten som stedet rommer, sier daglig leder Dominique Carayon.

Eiendommen var tidligere et herskapshus. Det firestjerners familiehotellet sto ferdig etter ombyggingen i 1996. San Roque har 20 dobbeltrom, åtte av dem er standardrom, åtte ligger på to etasjer med egne oppholdsrom, to er juniorsuiter og de siste to er suiter.