Politikere om ny strømnett-prising: – Må ikke straffe miljøbevisste

<p>Lars Haltbrekken (SV) er opptatt av at ny nettleie og såkalte effekttariffer ikke skal straffe dem som satser på å lage sin egen energi hjemme. Han får støtte av Venstre og Frp. </p>
Lars Haltbrekken (SV) er opptatt av at ny nettleie og såkalte effekttariffer ikke skal straffe dem som satser på å lage sin egen energi hjemme. Han får støtte av Venstre og Frp. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Neste år legger NVE fram forslag til hvordan nordmenn skal betale for strømnettet i fremtiden. Deres forrige forslag straffet miljøbevisste forbrukere, ifølge SV. Politikere er opptatt av at det ikke må skje igjen.

Elektrifiseringen av Norge gjør at vi i fremtiden kan komme til å sprenge kapasiteten på dagens strømnett. Enten kan vi bygge nytt nett for flerfoldige milliarder, eller vi kan endre måten vi bruker strøm på.

Hvis vi ikke klarer det, kan det bli nødvendig å bygge ut nytt strømnett i store deler av landet. Noe nytt nett må vi bygge uansett, men noe kan vi spare oss for med endret strømforbruk.

NVE foreslår å gradvis innføre differensierte effekttariffer for å gi forbrukerne incentiv til å bruke strømnettet på en mer effektiv måte.

Tanken er at strømkundene skal ha et abonnement på nettleie som er tilpasset hvor mye strøm de vil bruke på én gang. For forbruk utover abonnementet, betaler kunden høyere nettleie i form av effekttariffer.

På denne måten blir det dyrt for forbrukerne å bruke mye strøm på én gang. Det skal gi incentiv til å spre strømforbruket utover lengre tidsperioder.

I tillegg ønsker NVE å sikre at nettleien fordeles jevnt på brukerne av strømnettet.

Bakgrunn: Fremtidens strømforbruk kan bli kostnadsbombe – effekttariffer mulig løsning

Frp: – Ser med bekymring på økte kostnader

Akkurat hvordan effekttariffer skal se ut og fungere i praksis er ikke bestemt. NVE skal legge fram et forslag om dette på nyåret som siden skal ut på høring.

Det er bred politiske enighet om at det på sikt er nødvendig å innføre effekttariffer i en eller annen form for å unngå store samfunnsmessige kostnader.

– Jeg tror vi står foran en utfordring med det norske strømforbruket som gjør at vi kan innføre differensierte tariffer, sier stortingsrepresentant Terje Helleland (Frp) til ABC Nyheter.

(Artikkelen fortsetter under)

Frps energipolitiske talsperson Terje Halleland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Frps energipolitiske talsperson Terje Halleland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han er medlem av Energi- og miljøkomiteen, og forteller at Frp er med på å se på mulighetsrommet for effekttariffer.

– Vi ser med bekymring på de potensielle økte kostnadene knyttet til utbygging av strømnettet. Vi ønsker at løsningen med tariffer blir så effektiv og god som mulig både for forbrukere og næringslivet, samtidig som det gir incentiver til en så effektiv bruk av strømmen og strømnettet som mulig.

Det handler om å få tatt ned de store toppene i strømforbruket morgen og kveld.

– Det må vi få til, men vi må ikke gjøre det på en sånn måte at forbrukerne i andre enden må bruke masse penger på teknologiske dupeditter for å effektivisere strømforbruket sitt. Samtidig må vi være forsiktige med å tre noen tariffer over hodene på folk. Da kan strømprisene fort ende opp med å være våre nye bompenger, sier Halleland.

SV: Må ikke straffe de miljøbevisste

Stortingspolitiker Lars Haltbrekken (SV) sitter også i Energi- og miljøkomiteen.

– Det er viktig å sørge for at effekttariffer ikke løses på en måte som straffer dem som prøver å redusere energiforbruket sitt, de som har et lavt energiforbruk og de som produserer egen strøm gjennom for eksempel solceller på taket, sier Haltbrekken til ABC Nyheter.

NVE la fram et forslag om effekttariffer første gang i desember 2017. I den påfølgende høringsrunden var det mange som var skeptiske til modellene NVE foreslo.

– Forslaget de la fram sist var et forslag som straffet miljøbevisste folk med lavt forbruk. NVE må sørge for at det som legges fram nå stimulerer til energieffektivisering og produksjon av egen energi. Forslaget deres må i alle fall ikke virke hemmende for dette, sier SV-politikeren.

Artikkelen fortsetter under.

Beboerne i Økolandsbyen i Hurdal har solcellepaneler på taket for å være mest mulig selvforsynt med strøm. NVE er opptatt av at også de som er delvis selvforsynt med egenprodusert strøm skal være med å betale for nettleie. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Beboerne i Økolandsbyen i Hurdal har solcellepaneler på taket for å være mest mulig selvforsynt med strøm. NVE er opptatt av at også de som er delvis selvforsynt med egenprodusert strøm skal være med å betale for nettleie. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det er dyrt å bygge ut og drive strømnettet i Norge. NVE ønsker at nettleien fordeles jevnt mellom brukerne av strømnettet. Hvis en stor gruppe mennesker bruker solceller og andre energisparende tiltak kan de spare seg for nettleie, noe som gjør nettleien dyrere for andre forbrukere.

– Vi mener det er et viktig prinsipp at forslaget som kommer fra NVE stimulerer til energisparing og et lavere energiforbruk. Vi må ikke skape hindringer for å investere i for eksempel solceller. Overordnet handler dette om en mest mulig effektiv bruk av dagens system så vi ikke trenger å foreta unødvendige investeringer i nettet som påfører mennesker unødvendig kostnader og naturen unødvendig inngrep.

NVE: Rimelig at alle betaler for nettleie

Også Venstre er opptatt av at nye løsninger ikke må hemme energisparende tiltak som solcellepanel.

– Jeg møter mange som har investert i slik teknologi som er opptatt av det. De menneskene føler de gir et bidrag til klimakutt og energisparing ved å være sin egen energiprodusent. Det må fortsatt være gode betingelser for slike tiltak. Det er viktig for Venstre, sier Kjetil Kjenseth (V), leder for Energi- og miljøkomiteen på Stortinget til ABC Nyheter.

Frps Terje Halleland sier også hans parti mener tilrettelegging for egen produksjon av strøm må ivaretas, og ikke straffes økonomisk.

NVE mener det er rimelig at de med egen solenergi er med å betale. Det sa NVE-direktør Kjetil Lund under et pressemøte torsdag.

– Hvis du investerer i lokal produksjon av solenergi, slipper du i stor grad unna å betale fellesregningen. Du vil fremdeles være tilkoblet nettet og ha bruk for nettet. Da er det rimelig at du er med å betale.

Lund understreker at det ikke handler om å straffe noen.

– Den samlede regningen for samfunnet blir den samme. Hvis ikke de med solenergi er med å betale, må noen andre betale mer. Det er snakk om 25 milliarder kroner årlig som skal betales. Det er store summer, og summen vil øke i årene som kommer. Samfunnet kan ikke leve av å dytte regninger over på hverandre. Det er det grunnleggende dette handler om i min bok, sier NVE-direktøren.

Les også: Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 Brannfly savnet i Australia05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 – Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra
Siste nytt
05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Verden75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15VerdenBrannfly savnet i Australia05:15NorgeSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23NorgeSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55VerdenUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55NorgeFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27NorgeFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00Penger– Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra
Populært