Politikere om ny strømnett-prising: – Må ikke straffe miljøbevisste

Lars Haltbrekken (SV) er opptatt av at ny nettleie og såkalte effekttariffer ikke skal straffe dem som satser på å lage sin egen energi hjemme. Han får støtte av Venstre og Frp.
Lars Haltbrekken (SV) er opptatt av at ny nettleie og såkalte effekttariffer ikke skal straffe dem som satser på å lage sin egen energi hjemme. Han får støtte av Venstre og Frp.  Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste år legger NVE fram forslag til hvordan nordmenn skal betale for strømnettet i fremtiden. Deres forrige forslag straffet miljøbevisste forbrukere, ifølge SV. Politikere er opptatt av at det ikke må skje igjen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elektrifiseringen av Norge gjør at vi i fremtiden kan komme til å sprenge kapasiteten på dagens strømnett. Enten kan vi bygge nytt nett for flerfoldige milliarder, eller vi kan endre måten vi bruker strøm på.

Hvis vi ikke klarer det, kan det bli nødvendig å bygge ut nytt strømnett i store deler av landet. Noe nytt nett må vi bygge uansett, men noe kan vi spare oss for med endret strømforbruk.

NVE foreslår å gradvis innføre differensierte effekttariffer for å gi forbrukerne incentiv til å bruke strømnettet på en mer effektiv måte.

Tanken er at strømkundene skal ha et abonnement på nettleie som er tilpasset hvor mye strøm de vil bruke på én gang. For forbruk utover abonnementet, betaler kunden høyere nettleie i form av effekttariffer.

På denne måten blir det dyrt for forbrukerne å bruke mye strøm på én gang. Det skal gi incentiv til å spre strømforbruket utover lengre tidsperioder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg ønsker NVE å sikre at nettleien fordeles jevnt på brukerne av strømnettet.

Bakgrunn: Fremtidens strømforbruk kan bli kostnadsbombe – effekttariffer mulig løsning

Frp: – Ser med bekymring på økte kostnader

Akkurat hvordan effekttariffer skal se ut og fungere i praksis er ikke bestemt. NVE skal legge fram et forslag om dette på nyåret som siden skal ut på høring.

Det er bred politiske enighet om at det på sikt er nødvendig å innføre effekttariffer i en eller annen form for å unngå store samfunnsmessige kostnader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror vi står foran en utfordring med det norske strømforbruket som gjør at vi kan innføre differensierte tariffer, sier stortingsrepresentant Terje Helleland (Frp) til ABC Nyheter.

(Artikkelen fortsetter under)

Frps energipolitiske talsperson Terje Halleland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Frps energipolitiske talsperson Terje Halleland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han er medlem av Energi- og miljøkomiteen, og forteller at Frp er med på å se på mulighetsrommet for effekttariffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser med bekymring på de potensielle økte kostnadene knyttet til utbygging av strømnettet. Vi ønsker at løsningen med tariffer blir så effektiv og god som mulig både for forbrukere og næringslivet, samtidig som det gir incentiver til en så effektiv bruk av strømmen og strømnettet som mulig.

Det handler om å få tatt ned de store toppene i strømforbruket morgen og kveld.

– Det må vi få til, men vi må ikke gjøre det på en sånn måte at forbrukerne i andre enden må bruke masse penger på teknologiske dupeditter for å effektivisere strømforbruket sitt. Samtidig må vi være forsiktige med å tre noen tariffer over hodene på folk. Da kan strømprisene fort ende opp med å være våre nye bompenger, sier Halleland.

SV: Må ikke straffe de miljøbevisste

Stortingspolitiker Lars Haltbrekken (SV) sitter også i Energi- og miljøkomiteen.

– Det er viktig å sørge for at effekttariffer ikke løses på en måte som straffer dem som prøver å redusere energiforbruket sitt, de som har et lavt energiforbruk og de som produserer egen strøm gjennom for eksempel solceller på taket, sier Haltbrekken til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NVE la fram et forslag om effekttariffer første gang i desember 2017. I den påfølgende høringsrunden var det mange som var skeptiske til modellene NVE foreslo.

– Forslaget de la fram sist var et forslag som straffet miljøbevisste folk med lavt forbruk. NVE må sørge for at det som legges fram nå stimulerer til energieffektivisering og produksjon av egen energi. Forslaget deres må i alle fall ikke virke hemmende for dette, sier SV-politikeren.

Artikkelen fortsetter under.

Beboerne i Økolandsbyen i Hurdal har solcellepaneler på taket for å være mest mulig selvforsynt med strøm. NVE er opptatt av at også de som er delvis selvforsynt med egenprodusert strøm skal være med å betale for nettleie. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Beboerne i Økolandsbyen i Hurdal har solcellepaneler på taket for å være mest mulig selvforsynt med strøm. NVE er opptatt av at også de som er delvis selvforsynt med egenprodusert strøm skal være med å betale for nettleie. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det er dyrt å bygge ut og drive strømnettet i Norge. NVE ønsker at nettleien fordeles jevnt mellom brukerne av strømnettet. Hvis en stor gruppe mennesker bruker solceller og andre energisparende tiltak kan de spare seg for nettleie, noe som gjør nettleien dyrere for andre forbrukere.

– Vi mener det er et viktig prinsipp at forslaget som kommer fra NVE stimulerer til energisparing og et lavere energiforbruk. Vi må ikke skape hindringer for å investere i for eksempel solceller. Overordnet handler dette om en mest mulig effektiv bruk av dagens system så vi ikke trenger å foreta unødvendige investeringer i nettet som påfører mennesker unødvendig kostnader og naturen unødvendig inngrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NVE: Rimelig at alle betaler for nettleie

Også Venstre er opptatt av at nye løsninger ikke må hemme energisparende tiltak som solcellepanel.

– Jeg møter mange som har investert i slik teknologi som er opptatt av det. De menneskene føler de gir et bidrag til klimakutt og energisparing ved å være sin egen energiprodusent. Det må fortsatt være gode betingelser for slike tiltak. Det er viktig for Venstre, sier Kjetil Kjenseth (V), leder for Energi- og miljøkomiteen på Stortinget til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps Terje Halleland sier også hans parti mener tilrettelegging for egen produksjon av strøm må ivaretas, og ikke straffes økonomisk.

NVE mener det er rimelig at de med egen solenergi er med å betale. Det sa NVE-direktør Kjetil Lund under et pressemøte torsdag.

– Hvis du investerer i lokal produksjon av solenergi, slipper du i stor grad unna å betale fellesregningen. Du vil fremdeles være tilkoblet nettet og ha bruk for nettet. Da er det rimelig at du er med å betale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lund understreker at det ikke handler om å straffe noen.

– Den samlede regningen for samfunnet blir den samme. Hvis ikke de med solenergi er med å betale, må noen andre betale mer. Det er snakk om 25 milliarder kroner årlig som skal betales. Det er store summer, og summen vil øke i årene som kommer. Samfunnet kan ikke leve av å dytte regninger over på hverandre. Det er det grunnleggende dette handler om i min bok, sier NVE-direktøren.

Les også: Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor