Handelsvaner i Skandinavia:

Nordmenn og svensker bruker mye penger på ferie i Danmark

<p>Nordmenn, svensker og dansker legger igjen større beløp når de handler utenfor hjemlandet. Illustrasjonsfoto fra Operaen i Oslo. Foto: Adyen</p>
Nordmenn, svensker og dansker legger igjen større beløp når de handler utenfor hjemlandet. Illustrasjonsfoto fra Operaen i Oslo. Foto: Adyen

Både nordmenn og svensker handler for mer i Danmark enn hos hverandre. – Det er mer å oppnå ved å krysse grensen over til Danmark.

Det sier sjefen for firmaet bak en nye reiseindeks som ser på europeeres pengebruk.

Betalingsselskapet Adyen har i sin reiseindeks for 2018 sammenlignet tall fra europeiske turisters betalinger. Etter å ha gått gjennom 10 milliarder transaksjoner, har selskapet skapt en oversikt over hvor turister legger igjen pengene sine på ferie i Europa.

Tobias Lindh, leder for Norden og Baltikum i Adyen, sier det mest interessante de fant i tallene sine er at nordmenn, svensker og dansker legger igjen større beløp når de handler utenfor hjemlandet.

– De høyeste beløpene legges igjen i Danmark, og et stort antall av dem i København, sier han, og legger til at flertallet av transaksjonene de har sett på, skjer i urbane strøk, og kjøpene er oftest relaterte til detaljhandel.

– Vi ser det legges igjen størst beløp på sko og klær, og ser at flere turister søker merkeklesbutikker, sier han til ABC Nyheter.

Store pengebeløp på mote og hotell

Og ifølge tallene skal man ikke reise langt, for det er rett over grensen til nabolandene det generelt er mest vanlig for europeere å handle på ferie.

Tobias Lundh, sjef i Adyen. Pressefoto
Tobias Lundh, sjef i Adyen. Pressefoto

Tallene viser at nordmenn er gode på harryhandel. Men nordmenns sporadiske handel rett over svenskegrensen, som er et kjent fenomen her til lands, har ikke fått det utslaget man skulle anta burde komme frem av Adyens reiseindeks.

– Vi er overrasket over hvor lite dette vises i våre data. Vi ventet å se mer av det, sier Lindh.

En grunn til dette kan være at det for eksempel brukes mer penger på dyre varer og hotellopphold i Stockholm enn på billige varer man handler rett over grensen.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, ser det som naturlig at man legger igjen penger når man er ute og reiser.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 råder nordmenn å alltid betale i lokal valuta på ferie i utlandet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 råder nordmenn å alltid betale i lokal valuta på ferie i utlandet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Når vi er i Sverige er det for å kjøpe og legge igjen penger på grensehandel, eller såkalt harryhandel. Det er billig i Sverige og kan fort bli store beløp når man og handler, sier han til ABC Nyheter.

Når man er på ferie sitter pengene litt løsere, ifølge forbrukerøkonomen, og man handler da både det som er planlagt og det som ikke er det. Noe som fort kan samle seg til større summer.

Les også: Klager over møkkete danske feriehus: – Du kan ha rett til prisavslag

Handler mye i Danmark

Tall fra Adyens indeks viser at nordmenn handler for mer i Sverige enn det svenskene gjør hos oss. Mens svensker handler for åtte prosent mer i Norge enn i hjemlandet, handler nordmenn for tolv prosent mer i Sverige enn det vi gjør her til lands.

– Både svensker og nordmenn legger igjen vesentlig mer penger i Danmark enn hos hverandre, sier Adyen-sjef Lindh.

For i Danmark bruker ferierende nordmenn 38 prosent mer penger enn i Norge. For svenskene gjelder dette hele 46 prosent.

Kinesiske turister er i en helt annen kategori, ettersom de handler for fire ganger mer enn det andre turister i Europa gjør.

Les også: Stor test av resepsjonisters ærlighet: Halvparten leverte lommeboka tilbake

Reiser for naturopplevelsene

– Hvorfor tror dere nordmenn bruker mer penger i Sverige enn svenskene gjør hos oss?

– Jeg tror den største grunnen er forskjeller i valuta. Den norske kronen er sterkere enn den svenske og danske. Norge er et nokså dyrt land, og ut fra våre data drar ikke folk der hovedsaklig for å handle. Mange svensker reiser til Norge hovedsaklig for naturopplevelsene, men vi ser at de da også handler der, sier Lindh.

Magne Gundersen sier at det også er slik at en del svensker opplever det som dyrere i Danmark og Norge.

– De kommer ofte primært til Norge for å stå på ski, gå i fjellet eller være på storbyhelg og ha det gøy i Oslo, der de ofte har venner og familie. Der bor det tross alt tusenvis av svensker, legger Gundersen til.

Les også: Over 300.000 skal feriere med penger de ikke har

– Betal alltid i lokal valuta

Det er forskjeller i valutakursen en må ta hensyn til når man ferierer i utlandet, ifølge forbrukerøkonomen.

– I norske kroner vil et dansk kronebeløp bli omtrent tredve prosent høyere. Så en skjorte som koster 1.000 danske kroner blir da 1.300 i norske. Mens 1.000 svenske kroner på kasselappen vil tilsvare omtrent 900-950 norske. Så her blir beløpet i norske kroner mindre enn det svenske, i motsetning til Danmark, sier han til ABC Nyheter.

Han sier regnestykket er enkelt ellers i Europa der euro er valuta. Man kan gange beløpet med ti, så har man det i norske kroner.

– Om man får valget om å belastes i norske kroner ved en av grensebutikkene, sier man nei til det. I Danmark betaler man med danske kroner. Da får en den beste vekslingskursen, og som ofte er den samme bankene bruker, sier Gundersen.

Hvis man velger å betale i norske kroner bestemmer butikken eller restauranten kursen, ifølge forbrukerøkonomen.

– Da kan det hende at en får en dårlig kurs. Å alltid betale i den lokale valutaen er en god tommelfingerregel når man er og handler i utlandet, legger han til.

Les også: Telenor gikk seirende ut av telefonsalg-strid

Elektronikk billig i Norge

Og selv om det er innført en klimaavgift på elektronikk i Sverige, virker det ikke til at svenskene drar nytte av at dette er noe som er billigere i Norge enn i Sverige, ifølge Adyens indeks.

Ifølge forbrukerøkonom Magne Gundersen kan dette være fordi mange svensker ikke er klare over at forbrukerelektronikk faktisk er ganske billig i Norge. Det kan hende flere svensker hadde handlet mer av dette om de var klare over det lave prisnivået.

– Norge er blant de billigste landene i Europa på forbrukerelektronikk. I alle fall har vi vært det tidligere, sier Gundersen.

– Samtidig kommer kjøp av TV og projektorer ofte opp i så store summer at svensker kanskje må betale toll og lignende for å få det inn i Sverige. Og de opplever kanskje dette som byråkratisk, selv om de skulle få igjen den norske momsen, legger han til.

Dette er også et råd forbrukerøkonomen vil løfte frem for nordmenn:

– Ikke kjøp dyr forbrukerelektronikk som kameraer og lignende i utlandet. Jevnt over får en gode og billigere priser i Norge, i tillegg til alle norske forbrukerrettigheter, som ofte innebærer lengre garantitid og angrerett. Det kan fort skje feil i utlandet, så derfor er det en fordel å handle dette i Norge.

Han sier det samme gjelder for andre land, der forbrukerne har sine lokale rettigheter i henhold til kjøp av elektronikk.

Les også: «Polisen» advarer: Dette kan gi deg bot

Handel på arbeidsreiser

I tillegg skjer store deler av handelen i forbindelse med jobbreiser, ifølge Adyens reiseindeks.

– Vi ser at nordmenn kommer til Sverige for å handle, men at flertallet av reiser er relaterte til arbeid. Men tallene er tydelige på at nordmenn og svensker har en sterk preferanse for å handle i København. Mange kommer også til Gøteborg på grunn av butikkutvalget, sier Adyen-sjef Lindh.

En grunn til at man ikke ser like mange svensker i Oslo som i København, har ifølge Lindh å gjøre med at Gøteborg har et bedre butikktilbud enn Malmø. Og fra disse byene er det ikke lange turen over til København.

– Det er mer å oppnå ved å krysse grensen over til Danmark, selv om det er dyrere enn å handle i Sverige, i motsetning til grensehandelen mellom Sverige og Norge på Sveriges vestlige grense, sier Lindh til ABC Nyheter.

Han mener reiseindeksen gir kunnskap som kan benyttes i butikkjedenes strategier for fremtiden, samt at det bør løftes frem hvor mye mer man faktisk handler for utenlands.

– Turister er viktige for den fysiske handelen. Nordmenn og svensker vil reise der det er flest butikker, føyer han til.

Dataene viser at det er butikkutvalget som styrer.

Les også: Derfor tapte Sverige OL-avstemningen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:48 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia00:28 En person omkom i frontkollisjon i Nannestad23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon23:39 Morales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong
Siste nytt
00:48VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia00:28NorgeEn person omkom i frontkollisjon i Nannestad23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon23:39VerdenMorales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong
Populært