Handelsvaner i Skandinavia:Nordmenn og svensker bruker mye penger på ferie i Danmark

Nordmenn, svensker og dansker legger igjen større beløp når de handler utenfor hjemlandet. Illustrasjonsfoto fra Operaen i Oslo. Foto: Adyen
Nordmenn, svensker og dansker legger igjen større beløp når de handler utenfor hjemlandet. Illustrasjonsfoto fra Operaen i Oslo. Foto: Adyen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både nordmenn og svensker handler for mer i Danmark enn hos hverandre. – Det er mer å oppnå ved å krysse grensen over til Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier sjefen for firmaet bak en nye reiseindeks som ser på europeeres pengebruk.

Betalingsselskapet Adyen har i sin reiseindeks for 2018 sammenlignet tall fra europeiske turisters betalinger. Etter å ha gått gjennom 10 milliarder transaksjoner, har selskapet skapt en oversikt over hvor turister legger igjen pengene sine på ferie i Europa.

Tobias Lindh, leder for Norden og Baltikum i Adyen, sier det mest interessante de fant i tallene sine er at nordmenn, svensker og dansker legger igjen større beløp når de handler utenfor hjemlandet.

– De høyeste beløpene legges igjen i Danmark, og et stort antall av dem i København, sier han, og legger til at flertallet av transaksjonene de har sett på, skjer i urbane strøk, og kjøpene er oftest relaterte til detaljhandel.

– Vi ser det legges igjen størst beløp på sko og klær, og ser at flere turister søker merkeklesbutikker, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store pengebeløp på mote og hotell

Og ifølge tallene skal man ikke reise langt, for det er rett over grensen til nabolandene det generelt er mest vanlig for europeere å handle på ferie.

Tobias Lundh, sjef i Adyen. Pressefoto
Tobias Lundh, sjef i Adyen. Pressefoto

Tallene viser at nordmenn er gode på harryhandel. Men nordmenns sporadiske handel rett over svenskegrensen, som er et kjent fenomen her til lands, har ikke fått det utslaget man skulle anta burde komme frem av Adyens reiseindeks.

– Vi er overrasket over hvor lite dette vises i våre data. Vi ventet å se mer av det, sier Lindh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En grunn til dette kan være at det for eksempel brukes mer penger på dyre varer og hotellopphold i Stockholm enn på billige varer man handler rett over grensen.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, ser det som naturlig at man legger igjen penger når man er ute og reiser.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 råder nordmenn å alltid betale i lokal valuta på ferie i utlandet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 råder nordmenn å alltid betale i lokal valuta på ferie i utlandet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Når vi er i Sverige er det for å kjøpe og legge igjen penger på grensehandel, eller såkalt harryhandel. Det er billig i Sverige og kan fort bli store beløp når man og handler, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når man er på ferie sitter pengene litt løsere, ifølge forbrukerøkonomen, og man handler da både det som er planlagt og det som ikke er det. Noe som fort kan samle seg til større summer.

Les også: Klager over møkkete danske feriehus: – Du kan ha rett til prisavslag

Handler mye i Danmark

Tall fra Adyens indeks viser at nordmenn handler for mer i Sverige enn det svenskene gjør hos oss. Mens svensker handler for åtte prosent mer i Norge enn i hjemlandet, handler nordmenn for tolv prosent mer i Sverige enn det vi gjør her til lands.

– Både svensker og nordmenn legger igjen vesentlig mer penger i Danmark enn hos hverandre, sier Adyen-sjef Lindh.

For i Danmark bruker ferierende nordmenn 38 prosent mer penger enn i Norge. For svenskene gjelder dette hele 46 prosent.

Kinesiske turister er i en helt annen kategori, ettersom de handler for fire ganger mer enn det andre turister i Europa gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stor test av resepsjonisters ærlighet: Halvparten leverte lommeboka tilbake

Reiser for naturopplevelsene

– Hvorfor tror dere nordmenn bruker mer penger i Sverige enn svenskene gjør hos oss?

– Jeg tror den største grunnen er forskjeller i valuta. Den norske kronen er sterkere enn den svenske og danske. Norge er et nokså dyrt land, og ut fra våre data drar ikke folk der hovedsaklig for å handle. Mange svensker reiser til Norge hovedsaklig for naturopplevelsene, men vi ser at de da også handler der, sier Lindh.

Magne Gundersen sier at det også er slik at en del svensker opplever det som dyrere i Danmark og Norge.

– De kommer ofte primært til Norge for å stå på ski, gå i fjellet eller være på storbyhelg og ha det gøy i Oslo, der de ofte har venner og familie. Der bor det tross alt tusenvis av svensker, legger Gundersen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Over 300.000 skal feriere med penger de ikke har

– Betal alltid i lokal valuta

Det er forskjeller i valutakursen en må ta hensyn til når man ferierer i utlandet, ifølge forbrukerøkonomen.

– I norske kroner vil et dansk kronebeløp bli omtrent tredve prosent høyere. Så en skjorte som koster 1.000 danske kroner blir da 1.300 i norske. Mens 1.000 svenske kroner på kasselappen vil tilsvare omtrent 900-950 norske. Så her blir beløpet i norske kroner mindre enn det svenske, i motsetning til Danmark, sier han til ABC Nyheter.

Han sier regnestykket er enkelt ellers i Europa der euro er valuta. Man kan gange beløpet med ti, så har man det i norske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om man får valget om å belastes i norske kroner ved en av grensebutikkene, sier man nei til det. I Danmark betaler man med danske kroner. Da får en den beste vekslingskursen, og som ofte er den samme bankene bruker, sier Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis man velger å betale i norske kroner bestemmer butikken eller restauranten kursen, ifølge forbrukerøkonomen.

– Da kan det hende at en får en dårlig kurs. Å alltid betale i den lokale valutaen er en god tommelfingerregel når man er og handler i utlandet, legger han til.

Les også: Telenor gikk seirende ut av telefonsalg-strid

Elektronikk billig i Norge

Og selv om det er innført en klimaavgift på elektronikk i Sverige, virker det ikke til at svenskene drar nytte av at dette er noe som er billigere i Norge enn i Sverige, ifølge Adyens indeks.

Ifølge forbrukerøkonom Magne Gundersen kan dette være fordi mange svensker ikke er klare over at forbrukerelektronikk faktisk er ganske billig i Norge. Det kan hende flere svensker hadde handlet mer av dette om de var klare over det lave prisnivået.

– Norge er blant de billigste landene i Europa på forbrukerelektronikk. I alle fall har vi vært det tidligere, sier Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig kommer kjøp av TV og projektorer ofte opp i så store summer at svensker kanskje må betale toll og lignende for å få det inn i Sverige. Og de opplever kanskje dette som byråkratisk, selv om de skulle få igjen den norske momsen, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er også et råd forbrukerøkonomen vil løfte frem for nordmenn:

– Ikke kjøp dyr forbrukerelektronikk som kameraer og lignende i utlandet. Jevnt over får en gode og billigere priser i Norge, i tillegg til alle norske forbrukerrettigheter, som ofte innebærer lengre garantitid og angrerett. Det kan fort skje feil i utlandet, så derfor er det en fordel å handle dette i Norge.

Han sier det samme gjelder for andre land, der forbrukerne har sine lokale rettigheter i henhold til kjøp av elektronikk.

Les også: «Polisen» advarer: Dette kan gi deg bot

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handel på arbeidsreiser

I tillegg skjer store deler av handelen i forbindelse med jobbreiser, ifølge Adyens reiseindeks.

– Vi ser at nordmenn kommer til Sverige for å handle, men at flertallet av reiser er relaterte til arbeid. Men tallene er tydelige på at nordmenn og svensker har en sterk preferanse for å handle i København. Mange kommer også til Gøteborg på grunn av butikkutvalget, sier Adyen-sjef Lindh.

En grunn til at man ikke ser like mange svensker i Oslo som i København, har ifølge Lindh å gjøre med at Gøteborg har et bedre butikktilbud enn Malmø. Og fra disse byene er det ikke lange turen over til København.

– Det er mer å oppnå ved å krysse grensen over til Danmark, selv om det er dyrere enn å handle i Sverige, i motsetning til grensehandelen mellom Sverige og Norge på Sveriges vestlige grense, sier Lindh til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener reiseindeksen gir kunnskap som kan benyttes i butikkjedenes strategier for fremtiden, samt at det bør løftes frem hvor mye mer man faktisk handler for utenlands.

– Turister er viktige for den fysiske handelen. Nordmenn og svensker vil reise der det er flest butikker, føyer han til.

Dataene viser at det er butikkutvalget som styrer.

Les også: Derfor tapte Sverige OL-avstemningen