Meny

Stor test av resepsjonisters ærlighet: Halvparten leverte lommeboka tilbake

Ville du levert tilbake en lommebok noen har mistet på gata? Sju-åtte av ti ansatte i norske resepsjoner gjør det. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)
Ville du levert tilbake en lommebok noen har mistet på gata? Sju-åtte av ti ansatte i norske resepsjoner gjør det. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)

Flere leverer tilbake lommebøker andre har mistet når det er penger i dem. Kan det skyldes at vi ikke liker å se oss selv som tyver?

Om du satt på jobb og fikk overlevert en lommebok funnet på gata, ville du beholdt den selv eller kontaktet eieren for å levere den tilbake?

Forskere fra USA og Sveits har sjekket hva folk i større byer i 40 land gjør i en slik situasjon.

Landene i undersøkelsen

Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Nederland, Polen, Tyskland, Tsjekkia

Portugal, Spania, Frankrike, Italia, Sveits, Serbia, Kroatia, Romania, Hellas

Russland, Kasakhstan, Tyrkia, Israel, De forente arabiske emirater, Malaysia, Kina, Thailand, Indonesia, India

Marokko, Ghana, Kenya, Sør-Afrika

USA, Canada, Peru, Chile, Brasil, Argentina. Australia, New Zealand.

De ble overrasket over at lommebøkene oftere kom til rette om de inneholdt kontanter enn når de var tomme.

Norge er blant de ærligste landene.

Halvparten leverte lommeboka

Undersøkelsen med hele 17 000 lommebøker ble gjennomført mellom 2013 og 2016 blant folk som jobber i resepsjonen på alt fra hotell til politistasjonen.

Anonyme assistenter leverte inn lommeboka til den ansatte med beskjed om at noen trolig hadde mistet den på gata rundt hjørnet og en oppfordring om å ta seg av dette.

Noen av lommebøkene inneholdt penger, andre ikke. Alle hadde et visittkort med kontaktinformasjon til den fiktive eieren.

I snitt kom rundt halvparten av lommebøkene tilbake til forskerne.

Faktisk tok de ansatte oftere kontakt om det var penger i lommeboka.

Les også: – Tillit får hjertet til å banke i takt

Ærligheten overrasket forskerne

I 38 av landene kontakter flere eieren når det er penger i lommeboka enn når den er tom. Det gjelder 40 prosent av lommebøkene uten penger og 51 prosent med penger.

I Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Stavanger leverte de ansatte inn 71 prosent av lommebøkene uten penger, 79 prosent med penger.

Dette er stikk i strid med det forskerne hadde trodd på forhånd. De kjenner godt til økonomisk teori som tilsier at vi blir mer egoistiske når vi har noe å tjene på det.

Teoriene antar at det er lettere å være selvoppofrende når vi ikke ofrer så mye. Selv når vi bryr oss om andre, bryr vi oss enda mer om oss selv.

Men bare i Peru og Mexico synker andelen innleveringer når lommeboka inneholder penger. I Peru er det få som leverer den inn uansett.

I rollen som ansatt

Forskerne økte pengebeløpet for å se om fristelsen til å beholde lommeboka ble større. Men mer penger førte bare til at enda flere kontaktet den rettmessige eieren. (Foto: Christian Zünd)
Forskerne økte pengebeløpet for å se om fristelsen til å beholde lommeboka ble større. Men mer penger førte bare til at enda flere kontaktet den rettmessige eieren. (Foto: Christian Zünd)

Heller ikke folk flest klarte å forutse at ærligheten øker når det kommer penger inn i bildet.

Arbeidsstedene i undersøkelsen

Her jobbet dem som fikk noen andres lommebok i fanget:

Bank, teater, museum, annen kulturinstitusjon, hotell, postkontor, politistasjon, rettslokale, annet offentlig kontor.

Forskerne spurte 279 økonomer og 299 ulike typer mennesker i USA om hva de trodde ville skje da.

Flertallet trodde at folk heller beholder lommebøker når det er penger i dem, skjønt økonomene tok litt mindre feil enn andre.

Men eksperimentet sier ikke noe om hva folk flest gjør. Deltakerne fant ikke penger på gata. Det var som ansatte de fikk lommeboka.

Forskerne valgte ansatte med vilje, slik at de kunne styre hvem som deltok. Om de hadde sluppet lommeboka på gata, kunne de risikert at bare ærlige eller uærlige mennesker plukket den opp.

Legger rollen som ansatt til rette for å levere inn lommeboka? Det gir ikke studien svar på. Et eksperiment med myntkast som de samme forskerne gjorde for noen år siden, tyder tvert imot på at bankfolk er litt mer troende til å jukse enn andre.

Les også: Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus

Selvbilde som lovlydig

De ansatte er neppe ærlige fordi de er redde for å bli tatt, skal vi tro forskerne. Det endret ingenting om det var andre til stede da de ansatte mottok lommeboka eller om det var kameraovervåkning på arbeidsplassen.

Forskerne tror at dette i stedet handler om blant annet hvordan vi ser på oss selv. Også når ingen ser hva du driver med, må du ta et valg om hvem du ønsker å være.

Kanskje er det vanskeligere å beholde en lommebok med penger i fordi vi ikke liker å se på oss selv som noen som stjeler?

Eller er det for lite penger til at det er verdt å gjøre seg til tyv for?

Trolig ikke. En ekstra undersøkelse som forskerne gjorde i USA, Polen og Storbritannia viser at de ansatte der oftere melder fra når lommeboka inneholder et større beløp.

Det er heller ikke slik at de forventer større finnerlønn om de leverer inn mer penger, viser en spørreundersøkelse blant andre mennesker i de samme landene.

Tvert imot sier de at de i større grad ville følt at de stjeler om de beholdt et stort beløp enn et mindre.

Tenker på andre

Det kan jo også hende at ærlighet varer lengst. Det at vi vil andres beste, kan overskygge egeninteressen.

Farlig å forske

Færre lommebøker ble delt ut i enkelte land – 300 i stedet for 400. Blant annet i Norge, fordi vi har få store byer.

I andre land var det på grunn av utrygge forhold. I Kenya måtte forskerne droppe en av byene på lista fordi forskningsassistenten ble arrestert og avhørt av militærpolitiet, beskyldt for å drive med mistenkelige aktiviteter.

Alle lommebøkene inneholdt personlige eiendeler i form av en nøkkel og en handleliste på det lokale språket (melk, brød, nudler og bananer).

I tre av landene ga forskerne også ut lommebøker uten nøkkel. Nøkkelen økte sjansen for at de ansatte leverte lommeboka tilbake. Deltakerne tenkte kanskje på den som ikke får låst seg inn hjemme.

Det er nok heller ikke slik at folk returnerer lommebøkene, men tar ut pengene først. I Sveits og Tsjekkia gjorde forskerne noen stikkprøver der de faktisk hentet lommebøkene som ble meldt inn.

I 98 prosent av de 172 lommebøkene var innholdet intakt.

Les også: Helsa vår siste 45 år: Vi blir tjukkere og friskere

Skandinavia på topp

De ærligste deltakerne i studien jobber i velstående, demokratiske europeiske land der det er små forskjeller mellom folk. 70–80 prosent av lommebøkene ble levert inn i Sveits og Norge.

Mens det står dårligere til med innleveringene i land der deler av befolkningen er svært fattig, som Peru eller Kenya. Der blir bare 10–20 prosent av lommebøkene levert inn.

Beløpet ble justert etter kjøpekraften i de ulike landene. Fristelsen til å beholde 125 kroner ser likevel ut til å være mindre i Norge enn i en god del andre land.

Det er ikke overraskende at de skandinaviske landene ligger på topp, synes Alain Cohn, en av forskerne bak studien.

Han har ikke undersøkt hvorfor det er forskjeller mellom landene, men tillater seg å spekulere litt.

– Kanskje folk oppfører seg ærligere om de er i en god økonomisk situasjon. Men det kan også være omvendt. Ærlighet gjør det enklere å drive forretninger, så ærlighet hjelper land med å bli rikere, skriver han i en e-post til forskning.no.

Store forskjeller mellom landene

I Norden har vi usedvanlig høy tillit til hverandre, som forskning.no tidligere har skrevet om.

Russerne kunne vært rundt 70 prosent rikere om de hadde hatt tillitsnivået til Sverige, ifølge Aftenposten, som viser til en studie publisert i American Economic Review i 2010.

Graden av ærlighet i den nye lommebok-studien stemmer overens med andre undersøkelser i landene, fra omfanget av smugling til svart økonomi.

Selv justert for økonomi er det forskjeller mellom landene. Forklaringene kan være sammensatte.

For eksempel leverer flere inn lommebøkene i land der mange får utdanning.

Det antyder at barna lærer på skolen å ha respekt for andres eiendeler, mener Cohn, som er førsteamanuensis ved University of Michigan i USA.

Men det kan også være noe ved landene som gjør at de har både et godt utdanningssystem og innbyggere som kan stole på hverandre.

Referanse:

Alain Cohn mfl: Civic Honesty Around the Globe. Science, 20. juni 2019. DOI: 10.1126/science.aau8712.

Artikkelen er først publisert hos forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:02 Representantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring01:51 Mopedist fløyet til sykehus etter ulykke01:39 Nordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:38 Falsk Ferrari-fabrikk avslørt i Brasil01:26 USA nekter fire generaler fra Myanmar adgang01:01 Elvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner00:49 Iran bistår savnet tankskip00:10 Delvis måneformørkelse synlig flere steder i Norge00:08 Facebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49 Tre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19 Kramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10 Trollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43 – Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12 Instruktør omkom under dykking på Hitra21:27 Helse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25 Italia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23 Politiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21 Berlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17 – Perus ekspresident pågrepet i USA21:15 Kvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07 von der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41 Kallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36 «Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11 Sommerværet snur over hele landet17:45 Økende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43 Redningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35 Mann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33 Krekar har uendelige ankemuligheter16:58 Trump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56 Medieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende16:37 Slik blir de nye Oslo-trikkene16:20 Terrorforsker stiller spørsmål ved Krekar-dom16:08 Dyr vin og for mye hummer tvinger fransk miljøvernminister til å gå16:05 Helseforetak får kritikk etter at levende kvinne ble erklært død15:38 Mann tatt i Barcelona med en halv kilo kokain under parykken15:23 Stadig flere melder seg ut av kirken15:02 Trump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!15:01 Apollo 11-astronautene gjenforenes - se livesending fra møtet14:56 Tørkesommer i fjor – nå gror det frodig og grønt14:54 Ruud sjanseløs i Sverige – tapte i første runde14:38 Thailands nye regjering tatt i ed14:34 Tyrkia vil ikke la EU-sanksjoner stå i veien for leteboring ved Kypros13:42 Meling hardt ut mot PST etter Krekar-pågripelse13:40 Zabaleta gir seg i England etter sesongen13:39 Molde-back klar for belgisk fotball13:16 Politiet etterforsker dødsfall i Telemark – mann pågrepet13:16 Per-Willy Amundsen sensurert av Facebook13:06 Ektepar dømt for ulovlig bruk av arbeidskraft13:05 Hiv-relaterte dødsfall ned 33 prosent siden 201012:46 Nesebrudd for Stabæk-kaptein Hanche-Olsen12:26 PST ser ingen grunn til å pågripe terrordømte11:45 Politiet etterlyser pårørende etter at eldre kvinne ble funnet i vannet11:31 De grønne i EU-parlamentet vil stemme mot von der Leyen11:29 Gransking av Mattilsynet kan koste 1,1 millioner kroner11:28 Nord-Korea sier amerikansk øvelse i Sør-Korea vil påvirke atomsamtaler11:20 Grindhaug tar ikke Haugesund-avansement på forskudd11:18 Kontantfri danskebåt får kritikk11:15 15-åring avhørt etter knivstikking på Holmlia11:04 Økokrim gir millionbot etter ulovlig lagring av kompost10:52 Giroud forsvarer Koscielny etter at han nektet å være med Arsenal til USA10:38 Tidligere fotballspiller skutt og drept10:25 Oslo-politiet: – Regelmessig funksjonsfeil på tjenestepistolen10:09 Regjeringen vil ha null døde i småbåtulykker, men rører ikke promillegrensen10:05 Von der Leyen lover plan for klimanøytralitet innen 100 dager09:40 India: To døde og over 40 fanget under sammenrast bygning09:37 CAS-medlem råder Messi: – Si unnskyld og unngå straff09:32 Livstid pluss 419 år for Charlottesville-angrepet09:24 PST: Krekar framstilles for fengsling onsdag09:20 Tysk mann uten penger har slått seg ned på Gardermoen09:16 Duterte godkjenner lov mot seksuell trakassering08:36 Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren har blitt kreftsyk08:33 Schibsted-gruppen passerte én milliard i brutto driftsresultat08:29 Solid resultatvekst for Yara08:00 Resultatvekst for Telenor07:56 Dyrebeskyttelsen mener kjøtt slaktet uten bedøvelse må merkes07:50 Offensiv Solskjær vil kjempe seg tilbake til toppen07:42 Vi kan ikke ha en hvit Pocahontas eller Mulan07:26 Arsenal-supportere raser mot «passiv» klubbeier07:05 Kraftig jordskjelv ved Bali07:03 Landslagskaptein om J19-EM: – Satt oss mål om å komme til finalen06:41 Sevilla hentet spiller for 120 millioner kroner – Berge-pris kan skape trøbbel06:38 FN bekymret for USAs restriksjoner på Zarifs visum06:00 Ufrivillig PGA-pause for Hovland06:00 Frp har færrest «rike onkler» i valgkampen05:57 Mann skadd i leilighetsbrann i Notodden05:50 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:15 100 år siden stemmerett for alle ble innført05:14 Salvini-alliert avhørt om pengestøtte fra Russland04:46 Mulla Krekar pågrepet i Oslo av PST04:35 Regjeringen: FN-mandat ikke et krav for å delta i koalisjon i Persiabukta04:01 Demonstranter imot teleskop på Hawaii04:01 Rushtidsultimatum fra Frps kandidat i Rogaland03:40 Duterte vil bryte forbindelsene med Island03:33 Vaktordning mot rusforgiftning i fadderukene02:45 313 lik gravd opp av massegrav i Syria02:21 Norsk barnehage kommer dårlig ut i ny forskning02:16 Trump vurderer å sparke handelsminister Ross01:50 Israel fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen01:14 Kritisk for skadd syklist i Nordland
Siste nytt
02:02VerdenRepresentantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring01:51NorgeMopedist fløyet til sykehus etter ulykke01:39NorgeNordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:38VerdenFalsk Ferrari-fabrikk avslørt i Brasil01:26VerdenUSA nekter fire generaler fra Myanmar adgang01:01NorgeElvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner00:49VerdenIran bistår savnet tankskip00:10NorgeDelvis måneformørkelse synlig flere steder i Norge00:08NorgeFacebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49VerdenTre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19VerdenKramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10NorgeTrollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43Norge– Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12NorgeInstruktør omkom under dykking på Hitra21:27NorgeHelse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25NorgeItalia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23NorgePolitiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21PengerBerlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17Verden– Perus ekspresident pågrepet i USA21:15NorgeKvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07Verdenvon der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41NorgeKallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36Kultur«Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11NorgeSommerværet snur over hele landet17:45VerdenØkende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43NorgeRedningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35NorgeMann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33NorgeKrekar har uendelige ankemuligheter16:58PolitikkTrump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56PolitikkMedieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende16:37NorgeSlik blir de nye Oslo-trikkene16:20NorgeTerrorforsker stiller spørsmål ved Krekar-dom16:08PolitikkDyr vin og for mye hummer tvinger fransk miljøvernminister til å gå16:05NorgeHelseforetak får kritikk etter at levende kvinne ble erklært død15:38VerdenMann tatt i Barcelona med en halv kilo kokain under parykken15:23NorgeStadig flere melder seg ut av kirken15:02PolitikkTrump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!15:01VerdenApollo 11-astronautene gjenforenes - se livesending fra møtet14:56PengerTørkesommer i fjor – nå gror det frodig og grønt14:54SportRuud sjanseløs i Sverige – tapte i første runde14:38VerdenThailands nye regjering tatt i ed14:34VerdenTyrkia vil ikke la EU-sanksjoner stå i veien for leteboring ved Kypros13:42NorgeMeling hardt ut mot PST etter Krekar-pågripelse13:40SportZabaleta gir seg i England etter sesongen13:39SportMolde-back klar for belgisk fotball13:16NorgePolitiet etterforsker dødsfall i Telemark – mann pågrepet13:16PolitikkPer-Willy Amundsen sensurert av Facebook13:06NorgeEktepar dømt for ulovlig bruk av arbeidskraft13:05NorgeHiv-relaterte dødsfall ned 33 prosent siden 201012:46SportNesebrudd for Stabæk-kaptein Hanche-Olsen12:26NorgePST ser ingen grunn til å pågripe terrordømte11:45NorgePolitiet etterlyser pårørende etter at eldre kvinne ble funnet i vannet11:31VerdenDe grønne i EU-parlamentet vil stemme mot von der Leyen11:29NorgeGransking av Mattilsynet kan koste 1,1 millioner kroner11:28VerdenNord-Korea sier amerikansk øvelse i Sør-Korea vil påvirke atomsamtaler11:20SportGrindhaug tar ikke Haugesund-avansement på forskudd11:18PengerKontantfri danskebåt får kritikk11:15Norge15-åring avhørt etter knivstikking på Holmlia11:04NorgeØkokrim gir millionbot etter ulovlig lagring av kompost10:52SportGiroud forsvarer Koscielny etter at han nektet å være med Arsenal til USA10:38SportTidligere fotballspiller skutt og drept10:25NorgeOslo-politiet: – Regelmessig funksjonsfeil på tjenestepistolen10:09MotorRegjeringen vil ha null døde i småbåtulykker, men rører ikke promillegrensen10:05PolitikkVon der Leyen lover plan for klimanøytralitet innen 100 dager09:40VerdenIndia: To døde og over 40 fanget under sammenrast bygning09:37SportCAS-medlem råder Messi: – Si unnskyld og unngå straff09:32VerdenLivstid pluss 419 år for Charlottesville-angrepet09:24NorgePST: Krekar framstilles for fengsling onsdag09:20ReiseTysk mann uten penger har slått seg ned på Gardermoen09:16VerdenDuterte godkjenner lov mot seksuell trakassering08:36Helse og livsstilTidligere skihopper Bjørn Einar Romøren har blitt kreftsyk08:33NorgeSchibsted-gruppen passerte én milliard i brutto driftsresultat08:29NorgeSolid resultatvekst for Yara08:00NorgeResultatvekst for Telenor07:56NorgeDyrebeskyttelsen mener kjøtt slaktet uten bedøvelse må merkes07:50SportOffensiv Solskjær vil kjempe seg tilbake til toppen07:42StemmerVi kan ikke ha en hvit Pocahontas eller Mulan07:26SportArsenal-supportere raser mot «passiv» klubbeier07:05VerdenKraftig jordskjelv ved Bali07:03SportLandslagskaptein om J19-EM: – Satt oss mål om å komme til finalen06:41SportSevilla hentet spiller for 120 millioner kroner – Berge-pris kan skape trøbbel06:38VerdenFN bekymret for USAs restriksjoner på Zarifs visum06:00SportUfrivillig PGA-pause for Hovland06:00NorgeFrp har færrest «rike onkler» i valgkampen05:57NorgeMann skadd i leilighetsbrann i Notodden05:50NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:15Norge100 år siden stemmerett for alle ble innført05:14VerdenSalvini-alliert avhørt om pengestøtte fra Russland04:46NorgeMulla Krekar pågrepet i Oslo av PST04:35NorgeRegjeringen: FN-mandat ikke et krav for å delta i koalisjon i Persiabukta04:01VerdenDemonstranter imot teleskop på Hawaii04:01NorgeRushtidsultimatum fra Frps kandidat i Rogaland03:40VerdenDuterte vil bryte forbindelsene med Island03:33NorgeVaktordning mot rusforgiftning i fadderukene02:45Verden313 lik gravd opp av massegrav i Syria02:21NorgeNorsk barnehage kommer dårlig ut i ny forskning02:16VerdenTrump vurderer å sparke handelsminister Ross01:50VerdenIsrael fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen01:14NorgeKritisk for skadd syklist i Nordland
Populært