Stor test av resepsjonisters ærlighet: Halvparten leverte lommeboka tilbake

Ville du levert tilbake en lommebok noen har mistet på gata? Sju-åtte av ti ansatte i norske resepsjoner gjør det. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)
Ville du levert tilbake en lommebok noen har mistet på gata? Sju-åtte av ti ansatte i norske resepsjoner gjør det. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)

Flere leverer tilbake lommebøker andre har mistet når det er penger i dem. Kan det skyldes at vi ikke liker å se oss selv som tyver?

Om du satt på jobb og fikk overlevert en lommebok funnet på gata, ville du beholdt den selv eller kontaktet eieren for å levere den tilbake?

Forskere fra USA og Sveits har sjekket hva folk i større byer i 40 land gjør i en slik situasjon.

Landene i undersøkelsen

Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Nederland, Polen, Tyskland, Tsjekkia

Portugal, Spania, Frankrike, Italia, Sveits, Serbia, Kroatia, Romania, Hellas

Russland, Kasakhstan, Tyrkia, Israel, De forente arabiske emirater, Malaysia, Kina, Thailand, Indonesia, India

Marokko, Ghana, Kenya, Sør-Afrika

USA, Canada, Peru, Chile, Brasil, Argentina. Australia, New Zealand.

De ble overrasket over at lommebøkene oftere kom til rette om de inneholdt kontanter enn når de var tomme.

Norge er blant de ærligste landene.

Halvparten leverte lommeboka

Undersøkelsen med hele 17 000 lommebøker ble gjennomført mellom 2013 og 2016 blant folk som jobber i resepsjonen på alt fra hotell til politistasjonen.

Anonyme assistenter leverte inn lommeboka til den ansatte med beskjed om at noen trolig hadde mistet den på gata rundt hjørnet og en oppfordring om å ta seg av dette.

Noen av lommebøkene inneholdt penger, andre ikke. Alle hadde et visittkort med kontaktinformasjon til den fiktive eieren.

I snitt kom rundt halvparten av lommebøkene tilbake til forskerne.

Faktisk tok de ansatte oftere kontakt om det var penger i lommeboka.

Les også: – Tillit får hjertet til å banke i takt

Ærligheten overrasket forskerne

I 38 av landene kontakter flere eieren når det er penger i lommeboka enn når den er tom. Det gjelder 40 prosent av lommebøkene uten penger og 51 prosent med penger.

I Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Stavanger leverte de ansatte inn 71 prosent av lommebøkene uten penger, 79 prosent med penger.

Dette er stikk i strid med det forskerne hadde trodd på forhånd. De kjenner godt til økonomisk teori som tilsier at vi blir mer egoistiske når vi har noe å tjene på det.

Teoriene antar at det er lettere å være selvoppofrende når vi ikke ofrer så mye. Selv når vi bryr oss om andre, bryr vi oss enda mer om oss selv.

Men bare i Peru og Mexico synker andelen innleveringer når lommeboka inneholder penger. I Peru er det få som leverer den inn uansett.

I rollen som ansatt

Forskerne økte pengebeløpet for å se om fristelsen til å beholde lommeboka ble større. Men mer penger førte bare til at enda flere kontaktet den rettmessige eieren. (Foto: Christian Zünd)
Forskerne økte pengebeløpet for å se om fristelsen til å beholde lommeboka ble større. Men mer penger førte bare til at enda flere kontaktet den rettmessige eieren. (Foto: Christian Zünd)

Heller ikke folk flest klarte å forutse at ærligheten øker når det kommer penger inn i bildet.

Arbeidsstedene i undersøkelsen

Her jobbet dem som fikk noen andres lommebok i fanget:

Bank, teater, museum, annen kulturinstitusjon, hotell, postkontor, politistasjon, rettslokale, annet offentlig kontor.

Forskerne spurte 279 økonomer og 299 ulike typer mennesker i USA om hva de trodde ville skje da.

Flertallet trodde at folk heller beholder lommebøker når det er penger i dem, skjønt økonomene tok litt mindre feil enn andre.

Men eksperimentet sier ikke noe om hva folk flest gjør. Deltakerne fant ikke penger på gata. Det var som ansatte de fikk lommeboka.

Forskerne valgte ansatte med vilje, slik at de kunne styre hvem som deltok. Om de hadde sluppet lommeboka på gata, kunne de risikert at bare ærlige eller uærlige mennesker plukket den opp.

Legger rollen som ansatt til rette for å levere inn lommeboka? Det gir ikke studien svar på. Et eksperiment med myntkast som de samme forskerne gjorde for noen år siden, tyder tvert imot på at bankfolk er litt mer troende til å jukse enn andre.

Les også: Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus

Selvbilde som lovlydig

De ansatte er neppe ærlige fordi de er redde for å bli tatt, skal vi tro forskerne. Det endret ingenting om det var andre til stede da de ansatte mottok lommeboka eller om det var kameraovervåkning på arbeidsplassen.

Forskerne tror at dette i stedet handler om blant annet hvordan vi ser på oss selv. Også når ingen ser hva du driver med, må du ta et valg om hvem du ønsker å være.

Kanskje er det vanskeligere å beholde en lommebok med penger i fordi vi ikke liker å se på oss selv som noen som stjeler?

Eller er det for lite penger til at det er verdt å gjøre seg til tyv for?

Trolig ikke. En ekstra undersøkelse som forskerne gjorde i USA, Polen og Storbritannia viser at de ansatte der oftere melder fra når lommeboka inneholder et større beløp.

Det er heller ikke slik at de forventer større finnerlønn om de leverer inn mer penger, viser en spørreundersøkelse blant andre mennesker i de samme landene.

Tvert imot sier de at de i større grad ville følt at de stjeler om de beholdt et stort beløp enn et mindre.

Tenker på andre

Det kan jo også hende at ærlighet varer lengst. Det at vi vil andres beste, kan overskygge egeninteressen.

Farlig å forske

Færre lommebøker ble delt ut i enkelte land – 300 i stedet for 400. Blant annet i Norge, fordi vi har få store byer.

I andre land var det på grunn av utrygge forhold. I Kenya måtte forskerne droppe en av byene på lista fordi forskningsassistenten ble arrestert og avhørt av militærpolitiet, beskyldt for å drive med mistenkelige aktiviteter.

Alle lommebøkene inneholdt personlige eiendeler i form av en nøkkel og en handleliste på det lokale språket (melk, brød, nudler og bananer).

I tre av landene ga forskerne også ut lommebøker uten nøkkel. Nøkkelen økte sjansen for at de ansatte leverte lommeboka tilbake. Deltakerne tenkte kanskje på den som ikke får låst seg inn hjemme.

Det er nok heller ikke slik at folk returnerer lommebøkene, men tar ut pengene først. I Sveits og Tsjekkia gjorde forskerne noen stikkprøver der de faktisk hentet lommebøkene som ble meldt inn.

I 98 prosent av de 172 lommebøkene var innholdet intakt.

Les også: Helsa vår siste 45 år: Vi blir tjukkere og friskere

Skandinavia på topp

De ærligste deltakerne i studien jobber i velstående, demokratiske europeiske land der det er små forskjeller mellom folk. 70–80 prosent av lommebøkene ble levert inn i Sveits og Norge.

Mens det står dårligere til med innleveringene i land der deler av befolkningen er svært fattig, som Peru eller Kenya. Der blir bare 10–20 prosent av lommebøkene levert inn.

Beløpet ble justert etter kjøpekraften i de ulike landene. Fristelsen til å beholde 125 kroner ser likevel ut til å være mindre i Norge enn i en god del andre land.

Det er ikke overraskende at de skandinaviske landene ligger på topp, synes Alain Cohn, en av forskerne bak studien.

Han har ikke undersøkt hvorfor det er forskjeller mellom landene, men tillater seg å spekulere litt.

– Kanskje folk oppfører seg ærligere om de er i en god økonomisk situasjon. Men det kan også være omvendt. Ærlighet gjør det enklere å drive forretninger, så ærlighet hjelper land med å bli rikere, skriver han i en e-post til forskning.no.

Store forskjeller mellom landene

I Norden har vi usedvanlig høy tillit til hverandre, som forskning.no tidligere har skrevet om.

Russerne kunne vært rundt 70 prosent rikere om de hadde hatt tillitsnivået til Sverige, ifølge Aftenposten, som viser til en studie publisert i American Economic Review i 2010.

Graden av ærlighet i den nye lommebok-studien stemmer overens med andre undersøkelser i landene, fra omfanget av smugling til svart økonomi.

Selv justert for økonomi er det forskjeller mellom landene. Forklaringene kan være sammensatte.

For eksempel leverer flere inn lommebøkene i land der mange får utdanning.

Det antyder at barna lærer på skolen å ha respekt for andres eiendeler, mener Cohn, som er førsteamanuensis ved University of Michigan i USA.

Men det kan også være noe ved landene som gjør at de har både et godt utdanningssystem og innbyggere som kan stole på hverandre.

Referanse:

Alain Cohn mfl: Civic Honesty Around the Globe. Science, 20. juni 2019. DOI: 10.1126/science.aau8712.

Artikkelen er først publisert hos forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil stenge asylleire på øyene12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 Hans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Jacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold
Siste nytt
14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil stenge asylleire på øyene12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerHans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerJacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold
Populært