Klart for rettssak om Forsvarets traktorkjøp

Tirsdag starter rettssaken om kjøp av traktorer for å trekke F-35-flyene. Foto: US Air Force / NTB scanpix
Tirsdag starter rettssaken om kjøp av traktorer for å trekke F-35-flyene. Foto: US Air Force / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den amerikanske militærleverandøren Blue Aerospace krever 26 millioner kroner av Forsvarsdepartementet etter feil i innkjøpene av traktorer som skal trekke fly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken starter tirsdag i Oslo tingrett, skriver Teknisk Ukeblad. Bakgrunnen er innkjøpet av traktorene som skal slepe Forsvarets nye redningshelikoptre og kampflyet F-35.

Disse ble kjøpt inn etter at traktorene Forsvaret egentlig hadde kjøpt til oppgaven viste seg å være «ubrukelige» til formålet, noe Klassekampen har skrevet om i flere saker.

Blue Aerospace var med i den nye anbudsrunden, men mener at prosessen ble manipulert og at leverandøren som vant, aldri skulle fått kontrakten.

I rettsdokumenter som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i, kommer det fram at staten mener at både vinneren av konkurransen og Blue Aerospace skulle vært avvist fra konkurransen – og at konkurransen uansett skulle vært avlyst fordi den var ulovlig.

Les også: Forsvaret brukte millioner på "ubrukelige" traktorer

Forsvarssjefen: Tilstanden i Forsvaret er svak

– Prøver å sette oss i et dårlig lys

I tillegg kommer det fram at Forsvarsdepartementet hevder at amerikanerne aldri ville fått kontrakten uansett – fordi deres traktor var for lang.

– Fremfor å ta sitt ansvar for å ha brutt loven, prøver de altså å sette oss i et dårlig lys ved å hevde at heller ikke vi tilfredsstilte minstekravene. Det kan vi ganske enkelt ikke finne oss i, og lar nå derfor retten få avgjøre hva som er riktig, sier Morten Åsli, som representerer Blue i Skandinavia til Teknisk Ukeblad.

Verken Forsvarsdepartementet eller Forsvarsmateriell ønsker å kommentere saken eller påstandene fra Blue Aerospace.

Les også: HV-sjefen med krass kritikk mot utredning

Kjøpet av slepetraktorer ble ansett som vellykket

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden