Kjøpet av slepetraktorer ble ansett som vellykket

Traktorene som Forsvarer har kjøpt for å slepe Forsvarets F-16 jagerfly, tåler ikke vekten av flyene. Foto: Anders Vanderloock / NTB Scanpix
Traktorene som Forsvarer har kjøpt for å slepe Forsvarets F-16 jagerfly, tåler ikke vekten av flyene. Foto: Anders Vanderloock / NTB Scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret kjøpte 25 slepetraktorer til F-16-flyene til tross for mange klager fra bakkemannskap ved Forsvarets flystasjoner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag skrev Klassekampen at Forsvaret har brukt titalls millioner på 25 traktorer som skulle slepe kampfly, men at traktorene ikke tåler vekten av flyene. Forsvarsdepartementet har i følge avisen aldri i sin rapport nevnt noe om klager på kjøpet og konkluderte i 2011 slik:

«Forsvaret har ikke hatt negative erfaringer med leverandørene i dette prosjektet, og prosjektet er ifølge termineringsrapporten gjennomført innenfor rammene som ble satt for tid, ytelse og økonomi.»

Departementet baserte sin konklusjon på en såkalt termineringsrapport, som er en evalueringsrapport fra Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). I denne rapporten står det verken noe om de mange klagene fra bakkemannskapet eller at traktorene ikke kan brukes til å slepe F16-fly, som var formålet med innkjøpet.

Forsvarsdepartementet bekrefter at FLO ikke rapporterte problemene med slepetraktorene og at deres konklusjon var basert på FLO-rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ifølge samme rapport fremkommer det at traktorene ble levert i henhold til operativ og teknisk kravspesifikasjon. Av den grunn er ikke problemene omtalt i departementets vurdering av termineringsrapporten. Imidlertid synes det som i dette tilfellet at brukers forventninger og krav ikke er godt nok kommunisert til anskaffende myndighet. Departementet jobber med å finne ut mer om dette», sier spesialrådgiver i departementet, Birgitte Frisch.