Meny

Forsvarssjefen: Tilstanden i Forsvaret er svak

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under presentasjonen av Forsvarets årsrapport 2016 i april. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen mener Forsvaret vil bryte sammen etter kort tid i en krise eller krig, ifølge en hemmeligstemplet rapport.

Ifølge Klassekampen heter det i rapporten avisen har fått innsyn i, at sentrale deler av Forsvaret er «tynt bemannet og har lav utholdenhet» og derfor vil bryte sammen etter kort tid i en krise eller krig.

Rapporten med tittelen «Forsvarssjefens resultat- og kontrollrapport for 2016» er stemplet som konfidensiell, og inneholder forsvarssjefens vurdering.

Her vurderes både beredskapen i Hæren, Luftforsvaret, Heimevernet, Cyberforsvaret, Forsvarets sanitet og Forsvarets logistikkorganisasjon til å være «ikke tilfredsstillende». Forsvarets operative evne vurderes til «mindre god», mens Forsvarets spesialstyrker er den eneste delen som får karakteren «god».

Les også: HV-sjefen med krass kritikk mot utredning

Rapporten viser til at Forsvarsdepartementet har satt av 2,4 milliarder kroner for å dekke inn et vedlikeholdsetterslep de neste fire årene. Men det skal ikke være nok til å dekke hele etterslepet, som er beregnet til i underkant av 3 milliarder kroner.

Forsvarssjefens pressetalsmann Sven Halvorsen sier til avisen at de ikke vil kommentere en gradert rapport.

– Generelt kan vi si at Forsvarssjefen de siste årene har vært tydelig på utfordringer knyttet til Forsvarets reaksjonsevne og utholdenhet, sier Halvorsen.

– Forsvaret er nå i ferd med å implementere tiltak som skal bedre situasjonen i Forsvaret, legger han til.

Les også:

Forsvarets imam kritiseres for råd om tvangsekteskap

Forsvaret brukte millioner på "ubrukelige" traktorer

Populært