Alt om valget
Følg valget:

#takkskattTi grunner til at du ikke bør være udelt takknemlig for å betale skatt

Norges månelanding, Mongstad.
Norges månelanding, Mongstad. Foto: Staff / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

La oss ikke glemme at bruken av skattepengene mange plutselig er så takknemlig for å betale er politikk i praksis. Vedlagt følger 10 eksempler til ettertanke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Kathleen Buer
Redaksjonssjef ABC Nyheter.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skravleklassen er takknemlig på Twitter om dagen. I skrivende stund har mange tatt i bruk hashtaggen #takkskatt for å fortelle hvor glade de er for at de bor i et samfunn hvor skattepenger finansierer offentlig velferd.

«I Norge har vi gratis helsevesen, gratis skolegang, en felles statsformue, mange spennende jobber (som andre høykostland), relativt gode trygdeordninger, tilstrekkelig infrastruktur også i fjerne avkroker. Og vi har en stabilitet og handlefrihet som vi tar for gitt. #takkskatt».

Det blir for enkelt. For unyansert. For dumt.

Norge har en velferdsstat som stort sett tar godt vare på innbyggerne i landet. Vi har et sikkerhetsnett de færreste ville ha vært foruten. Det er et gode. At vi alle bidrar til den offentlige felleskassen er en selvfølge, men det betyr ikke at vi skal betale vår skatt med unyansert takknemlighet.

Det blir for enkelt. For unyansert. For dumt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

La oss ikke glemme at bruken av skattepengene vi plutselig er så takknemlige for å betale er politikk i praksis.

Hva med ufornuftig pengebruk?

Det må være lov å være takknemlig for at man får medisiner på blå resept, og samtidig stille seg kritisk til deler av offentlig pengebruk. Det må være lov å få litt vondt i skatteviljen, selv om deler av skatteinntektene brukes på velferd.

Vi må nemlig ikke glemme at skattepengene brukes på uendelig mye annet også.

I dag er det Høyre, Venstre, KrF og Frp som styrer felleskassen til Norge. Statsbudsjettet består i hovedsak av inntekter fra petroleum, arbeidsgiver- og trygdeavgift, skatt på formue og inntekt, samt merverdiavgift.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Statsbudsjettet for 2019 beregnet Finansdepartementet statens samlede inntekter til 1430 milliarder kroner. Skatt på inntekt og formue ble beregnet til 267 milliarder kroner. Inntekter fra arbeidsgiveravgift og trygdeavgift ble beregnet til 343 milliarder kroner. Utgiftene ble beregnet til 1377 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær takknemlig for velferdsstaten, men ikke betal din skatt med unyansert takknemlighet.

Byggesprekk og Vy

Det er ikke alltid de som styrer landet disponerer fellesskapets midler så fornuftig.

Her er noen eksempler fra Solberg-regjeringenes pengebruk, slik at du kan dømme selv:

  • Vy ... navnebyttet, med full støtte fra regjeringen, vil koste omlag 280 millioner.
  • I 2017 ble det kjent at NAV overførte støtte til 2000 personer som var på flukt fra politiet (dette skal ha blitt ryddet opp i).
  • Stortingets byggeprosjekt kostet 2,3 milliarder kroner. I 2014 ble prisen anslått til 1,1 milliarder kroner. Tidenes kostnadssprekk.
  • Kunstsiloen som omtales som «Kristiansands desidert styggeste bygg». Statlige midler: 175 millioner kroner.
  • I 2016 fikk Helse Sør-Øst et nytt røntgensystem til en halv milliard kroner som inneholdt så grove feil at legene ikke kan bruke det.

Les kommentaren: Du kjefter opp ei jente på Instagram. Så dermed er du blitt en mann?

Rasteplass som ble sextårn og krasjlandingen

Men alt var ikke bedre før. Her er noen eksempler fra Stoltenberg-regjeringen (2005-2013):

  • Stoltenberg-regjeringen brukte 7,4 milliarder kroner på CO2-prosjekter på Mongstad og Kårstø. De ble omtalt som Norges månelanding. Bellona-leder Frederic Hauge omtalte det senere som «den styggeste politiske krasjlandingen vi noen gang har sett».
  • I 2011 ble det kjent at Ugandas leder kjøpte seg et privatfly til 267 millioner kroner. De ti foregående årene hadde landet fått 3,4 milliarder kroner i bistand fra Norge, meldte Dagbladet.
  • Solbergtårnet rasteplass i Skjeberg ble bygget i 2010. Prislappen var hele 52 millioner kroner. Den gang Norges dyreste rasteplass. I dag er Solbergtårnet et yndet møtested for vinningskriminelle og folk som ønsker uforpliktende sex. Ingen har helt oversikt over hvor ofte Solbergtårnet blir brukt som rasteplass.
  • I 2013 vedtok SV i regjering å bruke én million kroner å utvikle en pappa-app som skulle hjelpe nybakte fedre å sosialisere med hverandre. Appen ble en fiasko.
  • Milliondassen på Senja ble åpnet i 2005. Den kostet hele fem millioner kroner.

Les saken: Million-toalett med dritt-problemer

Betal heller din skatt med interesse

Det er ikke all pengebruk vi skal være takknemlig for. Det er heller ikke all politikk vi skal være enig i. Vær takknemlig for velferdsstaten, men ikke betal din skatt med unyansert takknemlighet.

Betal den heller med interesse, så er det opp til politikerne å fortjene vår takknemlighet for hvordan de forvalter felleskassen vår.

Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019 holdes forøvrig 9. september.