Million-toalett med dritt-problemer

Slik så det ut på handikap-toalettet på Hellåga rasteplass 17. juni. Det var ikke mulig å trekke ned.
Slik så det ut på handikap-toalettet på Hellåga rasteplass 17. juni. Det var ikke mulig å trekke ned. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen garanti for at et offentlig toalett til fem millioner kroner fungerer som det skal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HELLÅGA, RANA (ABC Nyheter): Da ABC Nyheter besøkte toalettet på rasteplassen i Hellåga langs Kystriksveien i midten av juni, var det ikke et hyggelig syn som møtte avisens to tissetrengte journalister.

Handikap-toalettet fløt over av avføring og var umulig å bruke. Det var rett og slett tett, og umulig å skylle ned. Det andre toalettet var på god vei til å bli tett, da det ikke var nok kraft i spylingen til å fjerne det som lå der. Sistnevnte manglet også dopapir. Begge toalettene manglet tørkepapir.

– Det var ikke bra. Det der har jeg ikke fått beskjed om. Det må jeg umiddelbart ta opp med driftentreprenøren, sier byggeleder Vidar Hansen i Statens vegvesen Nord-Norge til ABC Nyheter.

Det er Statens vegvesen som står ansvarlig for toalettet, men vedlikeholdet er det Mesta som gjør på kontrakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Rasteplassen og toalettet er dyrt og flott, men dessverre hadde det store mangler akkurat den dagen ABC Nyheter stoppet innom 17. juni 2019. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Rasteplassen og toalettet er dyrt og flott, men dessverre hadde det store mangler akkurat den dagen ABC Nyheter stoppet innom 17. juni 2019. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

«Milliondass» til fem millioner

– Hva tenker du om at det er et toalett med store mangler som møter besøkende?

Begge toalettene manglet tørkepapir. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Begge toalettene manglet tørkepapir. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– At toalettet ikke er i orden, er noe vi absolutt vil unngå. Jeg vet ikke hva som er feilen i dette tilfellet, men det skal jeg finne ut av. Papir skal jevnlig fylles på og sjekkes. Men det er enda verre hvis det ikke er nok vanntrykk til å skylle ned. Vi har systemer og rutiner, så det høres ut som om det er en svikt et eller annet sted.

Hansen var selv senest innom sist uke og forteller at da var alt i skjønneste orden på rasteplassen.

Toalettet kostet fem millioner kroner i sin tid og ble åpnet av daværende samferdselsminister Torild Skogsholm i 2005. Det er bygget med skuddsikkert glass og håndtak av børstet stål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rasteplassen har også en vakkert utformet trapp ned til havet og byr på flott utsikt for reisende på rast. Plassen er en del av det ambisiøse prosjektet Nasjonale Turistveger (se faktaboks).

Artikkelen fortsetter under annonsen

På folkemunne omtales toalettet som «milliondassen». Det er slett ikke første gang dritten flyter på stedet.

Nasjonale turistveger: – Et unikt prosjekt i internasjonal sammenheng

Om Nasjonale turistveger:

  • Attraksjonen Nasjonale turistveger er 18 kjøreturer gjennom vakker norsk natur der opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser.
  • Vegfarende turister skal få opplevelser som frister til lengre opphold og flere besøk.
  • Norge skal gjøres til et enda mer attraktivt reisemål som bidrar til å styrke næringslivet og bosettingen i distriktene.
  • Statens vegvesen har ansvaret. Oppdraget gitt av Regjeringen og Stortinget.
  • Til sammen skal det investeres 3,5 milliarder på satsingen, som blant annet involverer 10 fylkeskommuner, 64 kommuner og lokalt næringsliv.
  • I 2023 skal Nasjonale turistveger stå fram som en fullverdig attraksjon med vel 200 rasteplasser og utsiktspunkt langs vel 2000 km veg. 50 prosjekt inngår i videreutviklingen av attraksjonen fremover mot 2029.
  • Innovasjon Norge og Utenriksdepartementet er viktige samarbeidspartnere i arbeidet med å markedsføre de Nasjonale turistvegene for å øke kjennskapen til Norge, norsk natur og kultur.
Kilde: Nasjonale turistveger

Problemer tidligere sesonger

Både sesongene 2013 og 2014 bød på store problemer, noe lokalavisen Rana Blad skrev om.

Det ene toalettet manglet dopapir. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Det ene toalettet manglet dopapir. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

«Den siste tiden har redaksjonen fått telefoner fra turister som meldte at dassen var alt annet enn innbydende. Selv om toalettet var uten vann hadde dette ikke forhindret folk fra å gjøre fra seg, med det resultat at det fløt over av dritt», skrev avisen i 2013.

I 2014 var det en feil med dieselaggregatet som førte til at toalettet ikke fikk strøm og gjorde at det måtte stenge midt i høysesongen.

– Det stemmer at det har vært problemer tidligere. Siden har det stort sett vært under kontroll. Det har fungert rimelig greit. Det kan skje driftsuhell. I det store og hele har det fungert ganske bra siden de tilfellene du viser til noen år tilbake, sier Hansen i Statens vegvesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Som utedo fikk arbeiderne en kurvstol med hull

– Populær og vakker plass

Det er mange turister som velger å kjøre Kystriksveien på Helgeland nordover istedenfor E6. Både bobilturister, bilister og syklister valfarter til den vakre veien sommerstid.

– Det er en populær plass. Du kan gå ned til sjøen for å fiske, og flere bord er plassert helt nede ved havkanten der du kan ta med deg nistepakke og sitte langt unna trafikken.

(Saken fortsetter under)

Hellåga rasteplass har en vakker beliggenhet og vakker utsikt, som nytes best i finvær. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Hellåga rasteplass har en vakker beliggenhet og vakker utsikt, som nytes best i finvær. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Under høysesongen gjøres det hyppigere vask og vedlikehold på rasteplassen enn resten av året, nettopp for å sørge for at toalettet fungerer som det skal.

Vidar Hansen forteller at det er blitt oppgradert med et solcellepanel for året, som skal gjøre strømforsyningen mindre avhengig av dieselaggregatet som er installert fra før.

Kystriksveien, fylkesvei 17: En av verdens vakreste veier

Norges 18 Nasjonale turistveger:

Varanger – Vegen til ishavet

Kjøretur i vekslende lys mellom hav og himmel på veg mot storhavet og et unikt klippelandskap. Man aner kulturen og historien – smeltedigelen av folkeslag og et dramatisk liv.

Nasjonal turistveg Varanger går mellom Varangerbotn og Hamningberg og er 160 km lang.

Havøysund – Mot det ytterste nord

En kjøretur gjennom et landskap der naturen har overtaket. Et supplement til Nordkapp, med endepunktet Havøysund og øyene utenfor som et overraskende møte med et livskraftig samfunn på Finnmarkskysten.

Nasjonal turistveg Havøysund går mellom Kokelv og Havøysund og er 67 kilometer lang.

Senja – Hav, fjord og fjell

Bilturen er en reise gjennom et skiftende naturlandskap med fjord, fjell og levende bygder i ly for storhavet. Her gir nærkontakten med havet den store opplevelsen.

Nasjonal turistveg Senja går mellom Gryllefjord og Botnhamn, med avstikkere til Mefjordvær og Husøy. Strekningen er 102 km lang. Sammen med Andøya er Senja et ytre alternativ til E6.

Andøya – Der havet går på land

På kjøreturen gjennom et landskap uten ly mot Norskehavet, blir fiskeværet Bleik et sterkt bilde på møte mellom mennesket og naturen.

Nasjonal turistveg Andøya går mellom Bjørnskinn og Andenes og er 58 km lang. Sammen med Senja er Andøya et ytre alternativ til E6.

Lofoten – Langs tindeveggen i storhavet

Kjøretur gjennom et veletablert reisemål med storslått natur og levende kystkultur. Midnattsola på yttersiden og fiskevær på innsiden gir opplevelser med stor spennvidde.

Nasjonal turistveg Lofoten går mellom Å og Raftsundet med avstikkere til Nusfjord , Vikten, Utakleiv , Unstad , Eggum og Henningsvær. Strekningen er 230 km lang.

Helgelandskysten – Fra tinder og brefall til øyrike og frodig kyst.

En kontrastfylt kjøreopplevelse i nærkontakt med kyst, bre og vakkert kulturlandskap med mye historie. Alternativ omveg til E6 med storslått utsikt over hav og øyrike. Svartisen, Torghatten og øyene gir gode opplevelser.

Nasjonal turistveg Helgelandskysten går mellom Holm og Godøystraumen med avstikker til Torghatten og er 433 km lang.

Atlanterhavsvegen – Vegen i havet

«Vegen i havet» er den velkjente opplevelsen med bruer som bukter seg mellom holmer og skjær. Vegen går gjennom et kystkulturlandskap langs den barske Hustadvika, der havet har utfordret ferdselen i alle tider.

Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen går mellom Kårvåg og Bud og er 36 km lang.

Geiranger - Trollstigen – I slyng langs stupbratte fjell

Ei køyreoppleving langs ein tradisjonsrik turistveg i dramatisk vestlandsnatur med høge fjell og djupe fjordar, som lokkar både bil- og båtturistar. Fjord og veg er utnytta av ei aktiv næring i generasjonar.

Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen går mellom Langevatn og Sogge Bru og er 104 km lang.

Gamle Strynefjellsvegen – Langs steinmurar og stabbesteinar

Den gamle bilvegen mellom aust og vest er ei museumsoppleving i seg sjølv. Dette er eit historisk alternativ til den nye stamvegen over Strynefjellet.

Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvegen går mellom Grotli og Videsæter og er 27 km lang.

Rondane – Langs blå fjell

En kjøretur i nærkontakt med norsk natur i lett tilgjengeleg grenseland mellom høyfjell og gammelt kulturlandskap. Området med sin tydelige geologi langs den første nasjonalparken i Norge, gir opplevelser og inspirasjon i et roligere tempo.

Nasjonal turistveg Rondane går mellom Venabygdsfjellet og Folldal, og mellom Sollia kirke og Enden og er 75 km lang.

Sognefjellet – Over Noregs tak

Den nasjonale turistvegen frå kulturlandskapet i Lom over høgaste fjellovergangen i Noreg til inst i Sognefjorden. Innfallsporten til Jotunheimen frå vest har lange ferdselstradisjonar.

Nasjonal turistveg Sognefjellet går mellom Lom og Gaupne og er 108 km lang.

Valdresflye – Der vegen svevar

Køyretur med vidsyn over fjell og vidde ved inngangen til Jotunheimen gjennom kulturlandskap med stølsdrift og tradisjonsrike turistbedrifter i høgfjellet. Ein naturleg etappe i mange rundturar og eit alternativ for den som skal nordover.

Nasjonal turistveg Valdresflye går mellom Garli og Hindsæter med avstikkar til Gjende og er 49 km lang.

Gaularfjellet – Frå Sognefjorden til Fosseheimen

Eit fredfullt alternativ til stamvegane frå Sunnfjord til Sogn. Langs verna vassdrag og stille fjordarm fram til turiststaden Balestrand, er dette ein strekning som kan inngå i mange rundturar.

Nasjonal turistveg Gaularfjellet mellom Balestrand og Moskog, og mellom Sande og Eldalsosen er 114 km lang.

Aurlandsfjellet – Snøvegen mellom fjordane

Frå fjord til fjord over eit goldt høgfjell der snøen set sitt tydelege preg og med utsikten over Aurlandsfjorden som grand finale. Saman med Lærdalstunnelen ein unik rundtur frå Gamle Lærdalsøyri til Aurlandsvangen.

Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet går mellom Aurlandsvangen og Lærdalsøyri og er 47 km lang.

Hardanger – Fjell, fjord, fossar og fonn

Fleire køyreruter gjennom eit tradisjonsrikt reiselivsområde. Fossar og fonn er mektige kulissar, oppsøkt av turistar i over hundre år. Naturen har gitt grunnlag for båtbygging, frukt og industri.

Nasjonal turistveg Hardanger består av fire strekninger: Granvin - Steinsdalsfossen, Norheimsund - Tørvikbygd, Jondal - Utne og Kinsarvik - Låtefoss på tilsammen 158 km lang.

Hardangervidda – Frå høgfjellsplatå til vestlandsnatur

Ei kontrastfylt reise frå store vidder til møte med det vestlandske fjordlandskapet. Vøringsfossen og Måbødalen er ein barsk overgang frå aust til vest.

Nasjonal turistveg Hardangervidda går mellom Eidfjord og Haugastøl og er 67 km lang.

Ryfylke – Langs frodige fjordar og nakne fjell

Køyretur i grensa mellom øyrike og heiar frå Lysefjorden til Sauda og på fjellovergang til Røldal. Vegen er tilkomst til eit viktig rekreasjonsområde og attraktivt turterreng.

Nasjonal turistveg Ryfylke går mellom Oanes ved Lysefjorden og Håra, og er 260 km lang.

Jæren – Høg himmel

Ei reise gjennom særprega kulturlandskap langs Nordsjøen. Avstikkarar ned til rullesteinar og sanddyner gir spennande opplevingar av hav og lys, fyr og kulturminne.

Nasjonal turistveg Jæren går mellom Ogna og Bore og er 41 km lang.

Kilde: Nasjonale turistveger