Meny

Italiensk storbank i krise

En filial av Banca Carige i Roma 2. januar. Foto: Alberto Pizzoli / AFP
Den europeiske sentralbanken har satt Banca Carige under administrasjon.

EUs sentralbank (ECB) har satt bankens administrasjon til side og innsatt tre egne administratorer i forsøk på å stabilisere Banca Carige, går det frem av pressemeldingen. Mesteparten av bankens styremedlemmer har gått av.

Banken har siden 2014 bokført et tap på 15 milliarder i norske kroner, hovedsakelig på grunn av råtne utlån, skriver CNBC. Banken er Italias 10. største med 529 filialer over hele landet. Banken ble stiftet i 1483, altså 536 år siden.

Banken har en låneportefølje på rundt 250 milliarder kroner.

Den utløsende årsaken er at hovedeiere av banken, Malacalza-familien, som sitter ungt i stålproduksjon, har sagt nei til en redningspakke for banken. Redningspakken gikk ut på å låne fire milliarder kroner fra de italienske bankenes sikringsfond (FITD) for å demme opp for frykten for at bankens kollaps vil spre seg til en større bankkrise.

Italias banker sitter på rundt en fjerdedel av Europas dårlige lån som de ikke kan bli kvitt uten gå med på tap, ifølge Reuters.

Populært