Dette kan skje hvis Italia dropper euroen

Hovedkvarteret til Den europeiske sentralbanken i Frankfurt.
Hovedkvarteret til Den europeiske sentralbanken i Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP / NTB scanpix

Dropper Italia euroen og gjenoppliver lire, kan sjokkbølgene treffe norske lommebøker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som har levd en stund kjenner til at det gjerne gikk 1000 italienske lire på en femkroning, før Italia innførte euro 1. januar 1999.

– De tidligere italienske regjeringene har periodisk trykket opp penger for å kompensere for det ineffektive økonomiske og politiske systemet i landet, sier professor i makroøkonomi ved NHH, Gernot Peter Doppelhofer, til ABC Nyheter.

500.000 lire fra 1999. Disse var verdt ca. 250 kroner. Foto: OneArmedMan / CC BY-SA 3.0
500.000 lire fra 1999. Disse var verdt ca. 250 kroner. Foto: OneArmedMan / CC BY-SA 3.0

Disse ferske pengene ble brukt på nye prosjekter og til å betale statlige lønninger. Kursen på lire gikk ned i kjelleren, noe som også ga eksportindustrien et løft.

Nå kan italienere gjøre det igjen. Men da må de kvitte seg med euroen først. Noe som kan få følger for Norge.

– Det er etablert hundrevis av kontrakter mellom bedrifter og banker i Italia og resten av EU. Brexit blir bare blåbær i forhold, sier Doppelhofer.

For store til å feile

Italia er både «too big to fail» og «too big to be bailed out», mener Doppelhofer.

Problemet er Italias gjeld, som nå er på 138 prosent av brutto nasjonalprodukt og koster 855 milliarder kroner per år, kun i renter, eller 14.000 kroner per innbygger.

EUs sentralbanksjef «Super» Mario Draghi, har lovet å «gjøre alt» for å holde Italia flytende og i eurosonen, og har kjøpt opp italiensk gjeld i stor skala. Men Italia er den fjerde største økonomien i EU. For dem som husker Hellas-krisen, var den ingenting til sammenligning. Til å redde Italia trenger derfor Draghi hjelp.

– Går Italia av eurosamarbeidet, betyr det i realiteten et massivt mislighold mot utenlandske finansinstitusjoner, som gjør at gjeldskrisen også sprer seg til Europa, sier Doppelhofer.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Lederen av Femstjernersbevegelsen (M5S) Luigi Di Maio (t.v. i lyseblå dress) sammen med sine tilhengere i Napoli. Han tok til ordet for riksrett mot president Sergio Mattarella som ikke ville godkjenne hans euro-skeptiske finansminister. Foto: Ciro Fusco / EPA / NTB scanpix
Lederen av Femstjernersbevegelsen (M5S) Luigi Di Maio (t.v. i lyseblå dress) sammen med sine tilhengere i Napoli. Han tok til ordet for riksrett mot president Sergio Mattarella som ikke ville godkjenne hans euro-skeptiske finansminister. Foto: Ciro Fusco / EPA / NTB scanpix

Måtene en utmelding kan skje på er mange, men hvis den italienske regjeringen sier for eksempel at 1 euro = 1 lire, avskriver de i realiteten sin gjeld, ettersom verdien av lire vil stupe - igjen.

Får vi et gjensyn med lire, vil frykten for konkurser og for å plassere penger gjøre at risikopåslagene for utlån vil øke, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets. Dermed høyere rente.

Dyrere lån for nordmenn

– Siden banker låner penger i pengemarkedene, vil risikopåslaget øke for dem også. Dermed kan vi brått få dyrere utlån til vanlige forbrukere, selv om styringsrenta ikke endrer seg, sier Haugland.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets Foto: Martin Jacob Kristoffersen / ABC Nyheter
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets Foto: Martin Jacob Kristoffersen / ABC Nyheter

Haugland viser til at det lave risikopåslaget har gjort at utlånsrenta ikke er spesielt mye høyere enn styringsrenta satt av Norges Bank. Men det kan raskt endre seg.

Dessuten kan kronen bli svekket mot euro, noe som kan åpne for at Norges Bank øker styringsrenta også.

– Euroen kommer på lang sikt til å styrke seg hvis det italienske gjeldslasset kastes av eurosamarbeidet, sier Haugland.

Vanligvis har inflasjon vært styrende for hvor styringsrenta settes. Og inflasjonen i Norge er lav. Men Hauglands oppfatning er at koblingen mellom inflasjon og styringsrenta har blitt svakere i Norge. Øystein Olsen er nødt til å se på den realøkonomiske utviklingen, mener hun.

Haugland tror imidlertid ikke at Italia går ut av eurosamarbeidet - i hvert fall ikke i år.

– De fleste italienere vil beholde euroen som valuta. At de EU-skeptiske partiene tonet ned euro-exit i valgkampen var faktisk nøkkelen for dem til å vinne valget, sier hun.

Les også: Berlusconi herjer på nytt i både EU og Italia

For italienere flest vil devaluering bety at deres penger taper seg voldsomt i verdi i forhold til utlandet. Derfor er de - enn så lenge - skeptiske til å forlate EU-valutaen.

Unge italienere sliter

Hva er egentlig problemet i Italia? Under «det økonomiske mirakelet» tredoblet reallønningene seg fra 1951 til 1971 og landet ble verdens fjerde største økonomi i 1991. Likevel brukte regjeringen mer penger enn de hadde, slik at statsbudsjettet kom ikke i balanse før 1992, ifølge Financial Times. Men da ble gjeldsberget skyhøyt.

Problemene som oftest nevnes er korrupsjon, mafia og håpløst byråkrati. For eksempel finnes det 10.000 reguleringer bare for å produsere mineralvann, ifølge Reuters.

I tillegg er det hyggelige pensjoner fra gammelt av og et nettverk av byråkrater som tviholder på subsidier til deler av næringslivet. Problemene tok Italia med seg inn i eurosonen.

Problemene er spesielt store i Sør-Italia, mens Italia har ikke klart å lukke det gamle gapet mellom nord og sør, selv ikke under EU- og euro-medlemskapet.

Les også: Italiensk landsby betaler deg for å flytte dit

Voldsom innstrømming av flyktninger, der italienere føler de har blitt overlatt til seg selv i å takle problemene, har ikke akkurat hjulpet. Visestatsminister Matteo Salvini har gjort det klart at Italia skal ikke være Europas flyktningleir.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Via Danté i Milan på 60-tallet. Gjennom 60- og 70- tallet opplevde Italia «et økonomisk mirakel» av økonomisk vekst, mens de i dag kalles «Europas syke mann» Foto: Anónimo / Wikimedia commons
Via Danté i Milan på 60-tallet. Gjennom 60- og 70- tallet opplevde Italia «et økonomisk mirakel» av økonomisk vekst, mens de i dag kalles «Europas syke mann» Foto: Anónimo / Wikimedia commons

Ifølge insidere fra OECD har forsøk på etterlengtede reformer stort sett gått ut på å beskytte eksisterende rettigheter og straffe de unge, selv om 38 prosent av de mellom 18 og 24 år er arbeidsledige. Deler av EU-systemet begynner å bli svært bekymret for de unges fremtid.

Samtidig har OECD håpet at EUs bank- og kapitalmarkedsunion vil hjelpe Italia med å sikre gjeld og innskudd solidarisk av bedre stilte EU-land, men dette er mange EU-land skeptiske til, for eksempel Danmark.

Stadig fattigere italienere

Den 81 år gamle økonomiprofessoren Paolo Savona, som ble foreslått til Italias nye finansminister, kaller innføringen av euro for en «historisk feiltakelse» i sin nye bok.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Paolo Savona (t.v.) fikk ikke lov av president Sergio Mattarella (t.h.) til å være finansminister, siden sistnevnte ble redd for finansmarkedene. Savona fikk i stedet være EU-minister. Foto: Francesco_ammendola / AFP
Paolo Savona (t.v.) fikk ikke lov av president Sergio Mattarella (t.h.) til å være finansminister, siden sistnevnte ble redd for finansmarkedene. Savona fikk i stedet være EU-minister. Foto: Francesco_ammendola / AFP

Tidligere har Italia som sagt «kjøpt seg konkurransekraft» ved å trykke penger, når alt annet har feilet. Dette har bidratt til at Italia før 2000 har vært kjent for høye renter, men også høy produktivitet og eksport.

– Nå går det ikke lenger. Italia har heller ikke klart å bli mer konkurransedyktige siden 2000. Derfor har lønningene har stått stille mens prisene har økt. I stedet har både staten og italienere tatt opp enda mer gjeld, som nå må betales ned i euro, sier Doppelhofer.

Professor i Makroøkonomi, Gernot Peter Doppelhofer. Foto: NHH
Professor i Makroøkonomi, Gernot Peter Doppelhofer. Foto: NHH

Savona - nå EU-minister - har tatt til orde for en «plan B» - å komme seg ut av eurosonen. Kanskje ikke overraskende ble hans nominasjon som finansminister avvist av president Sergio Mattarella.

– Etter innføringen av euro har det blitt billigere for italienske banker å ta opp gjeld. Men produktiviteten har knapt økt. Lønningene har stått nesten stille, men prisene har økt i takt med resten av Europa. Dermed har den reelle kjøpekraften for italienere sunket. Derfor er de ikke særlig lystne på reformer og innstramminger, sier Doppelhofer.

Kan starte dominoeffekt

Doppelhofer sier det som skjer nå er ironisk, ettersom italienere flest støttet innføring av euro, nettopp fordi de ikke stolte på egne politikere.

– Nå stoler de ikke på noen. Men det finnes ingen «magic bullet». De må jobbe mer og få mindre pensjoner. I tillegg må antakelig alle europeere på ett eller annet tidspunkt spytte inn skattepenger dersom Italia skal reddes, mener han.

Haugland tror ikke Italia går ut av eurosamarbeidet med det første, i hvert fall ikke i år.

– Men partiene kan bli tvunget til å forlate eurosonen for å redde sine egne gjeldstyngede banker. Spesielt dersom Den europeiske sentralbanken setter opp renta såpass at italienske banker ikke klarer å håndtere den, sier hun.

– Dessuten vil de italienske politikere kanskje forsøke å tvinge gjennom sin euro-exit-politikk likevel, så faren for at Italia kvitter seg med euroen er absolutt til stede, sier Haugland.

Doppelhofer sier at dersom Italia går ut eurosonen, vil det senke terskelen for at også gjeldstyngede Hellas og Spania går ut.

– At Italia går ut kan spøke for hele EU-prosjektet, mener han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Minst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Omfattende opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt
Siste nytt
15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenMinst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOmfattende opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt
Populært