Partnerne varsler kamp om rekordmye oljepenger

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik sier at oljepengebruken neste år ikke er bærekraftig på sikt.
Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik sier at oljepengebruken neste år ikke er bærekraftig på sikt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre og KrF varsler kamp om hvordan den rekordstore oljepengebruken skal fordeles i neste års statsbudsjett. Krevende forhandlinger ventes også om håndteringen av flyktningstrømmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Siv Jensen (Frp) pumper 194 oljemilliarder inn i norsk økonomi neste år. Det er ny rekord og drøyt 20 milliarder kroner mer enn i år.

Hver åttende krone som staten bruker neste år, skal nå hentes fra pensjonsfondet.

Rekorden høstet ikke jubel i Stortinget onsdag, og regjeringens samarbeidsparti Venstre var blant de mest kritiske:

– Oljepengebruken er urovekkende ekspansiv og ikke bærekraftig på sikt, fastslo finanspolitisk talsmann Terje Breivik (V).

Les også: – Regjeringen gir med den ene hånden, tar med den andre

Mer enn de rødgrønne

Høyre/Frp-regjeringen vil neste år bruke 61 oljemilliarder mer enn de rødgrønne brukte under finanskriseåret 2009.

– Regjeringen har nå hentet ut like mye penger av oljefondet på tre år som vår regjering gjorde på åtte år. De bruker opp pengene til generasjonene som kommer etter oss, sier finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun legger til at Aps kritikk ikke handler om at regjeringen bruker for lite penger, men at så mye går til lavere skatt er feil prioritering.

Les også: Nå blir det dyrere å fly

Kan reverseres

Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen mener at det ikke er grunnlag for å kritisere den økte bruken av oljepenger i neste års budsjett.

Han trekker fram at 4 milliarder foreslås brukt til tiltak mot økende arbeidsledighet som er utformet slik at de kan reverseres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er rett å bruke mer penger nå, for å motvirke nedkjølingen. Så er det viktig at noe kan reverseres, slik at vi ikke binder oss til et høyt nivå på sikt, sier han til NTB.

Mens Syversen fra talerstolen i Stortinget lovet Jensen «vennskapskamp» i det han tross alt antar blir tøffe budsjettforhandlinger de kommende ukene, varslet Breivik at Venstre vil kreve mer til det grønne skiftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Ser ut som regjeringa tror grønn omstilling er reality-TV

Tilleggsproposisjon

I budsjettforhandlingene vil også den varslede tilleggsproposisjonen om flyktningsituasjonen bli et tema.

Hvordan utgiftene til det store antallet asylankomster skal dekkes inn, er ikke klart. Flere politiske kommentatorer peker onsdag på at saken blir svært krevende.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi har sagt at det er naturlig å tenke seg en stor omdisponering av Utenriksdepartementets midler innenfor bistandsbudsjettet. Det er KrF ikke enig i.

– Det kan bli en krevende sak. Men jeg håper vi kan ha en god kontakt med regjeringen fortløpende i den saken. At vi kjenner til hva den kommer med, slik at det ikke blir en overraskelse midt i forhandlingene, sier Syversen.

– Vi går inn med det som mål at vi skal bidra til en finne en løsning, sier Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Må bruke mer penger på pensjonister og ledige

Utfordring

Det er flere punkter i statsbudsjettet som regjeringen kan ta penger fra og heller rette mot flyktninghåndtering, uten at det har konsekvenser for omstillingen, ifølge professor Frank Aarebrot ved institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Han tror samarbeidspartnerne finner en løsning, men at behandlingen blir krevende.

– Det er en utfordring for en hvilken som helst regjering. Politibudsjettet, Utlendingsnemnda og de forskjellige etatene må styrkes, pluss at kommunene vil forlange kompensasjon når de skal bosette så mange. Det er flere departementers budsjetter som denne saken vil berøre, sier Aarebrot til NTB.

Les alt om statsbudsjettet her

SE VIDEO: Finansnæringen: – Budsjettet er godt tilpasset situasjonen Norge er i

SE VIDEO: Siv får klima-kjeft av søsteren

SE VIDEO: Siv Jensen om budsjettet