Departementet avviser krav om nytt søk etter utenlandske pionerdykkere:

Nekter nytt dykker-søk

I departementet til statsråd Dag Terje Andersen ønsker man ikke å lete på nytt etter utenlandske pionerdykkere. Foto: Scanpix
I departementet til statsråd Dag Terje Andersen ønsker man ikke å lete på nytt etter utenlandske pionerdykkere. Foto: Scanpix

<pAID avviser en bønn om nytt søk etter 3000 utenlandske pionerdykkere som kan ha rett på millionkompensasjon. - Desperat, synes dykkertalsmann.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka fikk Sivilombudsmannen (SOM) svar på en anbefalning om et nytt søk etter mer enn 3000 utenlandske dykkere fra den norske pionertiden i Nordsjøen. Men Arbeids- og Inkluderingsdepartementet (AID) mener at det er bortkastet tid å sende brev til 30 år gamle adresser.

- De forsøker desperat å holde seg til at kun noe over 300 personer dykket i pionertiden, selv om mer enn 3000 tok dykkersertifikat, sier Guttorm Engebretsen i en av dykkerorganisasjonene, Nordsjødykkeralliansen (Nsda).

- Dette er sprøyt

Han er lite begeistret for at Nsda brukes i AIDs svar. Her siteres alliansen for at det ikke har vært mulig for dem å spore opp mer enn et fåtall utenlandske dykkere.

- Sprøyt. Dykkertalsmann Rolf Guttorm Engebretsen er ikke fornøyd med departementets avvisning. Foto: Scanpix- Sprøyt. Dykkertalsmann Rolf Guttorm Engebretsen er ikke fornøyd med departementets avvisning. Foto: Scanpix

- Dette er sprøyt, og departementet har ikke henvendt seg til oss. Vi har derimot flere ganger bedt om ressurser til å spore opp flere, men fått avslag. I dag sitter vi på en liste med flere hundre adresser. Heller ikke den har departementet vært interessert i, sier han.

Det var i 2004 at Stortinget bestemte seg for å opprette en kompensasjonordning for de dykkerne som ble skadd i den første cowboy-tiden. Dette skulle vise at Norge tok et moralsk og etisk ansvar for den mer eller mindre lovløse og mangelfullt regulerte perioden.

En egen Dykkernemnd har i årene etter gitt støtte til nærmere 300 dykkere eller etterlatte etter dykkere som døde på norsk sokkel, noe som har kostet om lag en halv milliard kroner.

Myndighetene har blitt kritisert for måten de har forsøkt å informere om ordningen ovenfor eventuelt skadde utenlandske dykkere. Informasjon om kompensasjonsordningen ble kun lagt ut på de norske ambassadenes hjemmesider, noe mange mener ikke har vært tilstrekkelig.

Overveier neste skritt

Nsda har flere ganger forsøkt å få SOM til å ta opp saken, og i desember i fjor skrev sivilombudsmann Arne Fliflet et brev til AID hvor han ga uttrykk for at det burde være mulig å benytte seg av listene over de som fikk norsk dykkersertifikat i pionerperioden.

Men det avviser nå Dag Terje Andersen (Ap) sitt departement. De mener at disse listene er mangelfulle og at de adressene som finnes uansett vil være ubrukelige.

Til ABC Nyheter sier sivilombudsmannen at han har lest brevet, men ennå ikke tatt stilling til hva responsen vil være.

- Jeg skal nå overveie neste skritt, sier Fliflet.

Dykkernemnda skal etter planen avholde sitt siste møte til høsten, og vil derfor i realiteten ha begrenset mulighet til å behandle nye søknader.

I en annen tilgrensende sak har det kommet fram at Nemnda har behandlet etterlatte etter omkomne dykkere ulikt. Også på dette området er AID avkrevd et svar, denne gangen fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Personvernpolicy