Ekstra milliard-regning dukker opp

Etter at Sivilombudsmannen ga nordsjødykkerne medhold kan statsråd Dag Terje Andersen få en ekstra regning på 5 milliarder. Foto: Scanpix
Etter at Sivilombudsmannen ga nordsjødykkerne medhold kan statsråd Dag Terje Andersen få en ekstra regning på 5 milliarder. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStaten må nå tidoble antallet nordsjødykkere med mulig rett til kompensasjon. Det kan gi en ekstra regning på nærmere 5 milliarder kroner for ansvarlig statsråd, Dag Terje Andersen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Like før jul ba Sivilombudsmann Arne Fliflet om at departementet revurderte sitt syn på et punkt i den såkalte dykkersaken. Hittil har staten regnet med at om lag 300 dykkere kan ha rett på kompensasjon etter skader under dypdykk i den norske oljeæras pionerår.

Men nå ber Fliflet om at Arbeids- og Inkluderingsdepartementet (AID) tidobler antallet, og at det sendes informasjon om muligheten for kompensasjon fra den norske stat til det som kan være nærmere 3000 dykkere.

For statsråd Dag Terje Andersen betyr det at kostnadene også mulignes kan tidobles. Hittil har 280 dykkere fått utbetalt 500 millioner kroner, noe som antyder en mulig utbetaling på 5 milliarder kroner.

Sivilombudsmannens brev er nå til behandling i departmenetet, og der vil man ikke antyde når en beslutning vil bli fattet.

På et generelt grunnlag sier Fliflet at han regner med at departementet følger anbefalningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Et viktig velferdsspørsmål, mener Sivilombudsmann Arne Fliflet. Foto: SOM- Et viktig velferdsspørsmål, mener Sivilombudsmann Arne Fliflet. Foto: SOM

- Forvaltningen bruker å være veldig lydhør til hva jeg sier. Det kan jo hende at forvaltningen har et bedre grunnlag for sine beslutninger, men da må det legges frem for meg

- For de dykkerne som har vært utsatt for skader så er jo dette et viktig velferdsspørsmål, det betyr jo mye for dem. Og er det rimelig grunn til å tro at det er flere som kan ha rett på dette, så har forvaltningen absolutt en grunn til å forsøke å nå fram til dem, sier Arne Fliflet til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men nå avventer jeg departementets videre behandling i denne konkrete saken.

Sivilombudsmannen sier at han ikke har vurdert de økonomiske sidene ved saken.

- Nei, det har jeg ikke sett på. Og jeg forutsetter at muligheten for store utbetalinger ikke legger føringer på måten departementet vil søke seg frem til de som måtte ha rett på kompensasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Nordsjødykkeralliansen (NSDA) som har bedt om Sivilombudsmannens vurdering. De har lenge motsatt seg statens anslag på at kun om lag 300 pionerdykkere ville ha rett på kompensasjon.

Den offentlige «Lossius-kommisjonen» som gransket forholdene for pionerdykkerne i Nordsjøen, har også nevnt det samme tallet. Men Nsda mener man kan ta utgangspunkt i antallet klokkedykkersertifikater som ble utstedt i den aktuelle perioden og da kan antallet aktuelle personer tidobles.

Dette har de nå fått Sivilombudsmannen med på, men likevel smeller det ingen sjampagnekorker hos dykkerorganisasjonen.

- Norge har tjent milliarder på råtten rot, sier en lite imponert nordsjødykker, Rolf Guttorm Engebretsen. Foto: Scanpix- Norge har tjent milliarder på råtten rot, sier en lite imponert nordsjødykker, Rolf Guttorm Engebretsen. Foto: Scanpix

- Dette kommer for seint. Så seint som i forrige uke døde en pionerdykker, de dør rundt oss, sier Nsdas Rolf Guttorm Engebretsen som selv har fått skader og kompensasjon fra staten.

Han er likevel svært bitter over behandlingen som nordsjødykkerne har fått av staten.

- Uten oss hadde de aldri fått opp oljå. De har tjent milliarder på råtten rot, og så har vi blitt lurt i 17 år av den gjengen, sier han.