Høyesterett ser på automatsaken

Er et statlig automatmonopol virkelig nødvendig for å bekjempe spilleavhengighet? Det er det store spørsmålet når Høyesterett nå skal behandle automatsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Jofrid Egeland, NTB):

- Vi mener at spilleavhengighet kan bekjempes minst like godt i en konsesjonsmodell hvor aktørene er underlagt strenge reguleringer overvåket av et effektivt Lotteritilsyn, sier Ottar Dalset, formann i Norsk Lotteri og Automatbransjeforbund (NOAF) til NTB.

EFTA-domstolen slo i en dom fra 14. mars fast at et statlig automatmonopol i Norge er lovlig, men bare under visse forutsetninger. Blant annet må et monopol være nødvendig.

- Staten har ikke bevist at Norsk Tippings monopol er nødvendig for å bekjempe spilleavhengighet, sier NOAFs prosessfullmektig, advokat Ingvald Falch til NTB.

Det norske spillemarkedet var i 2005 anslått til å ha en verdi på 47 milliarder kroner.

- Vi mener staten bør vinne i Høyesterett blant annet fordi EFTA-domstolen allerede har avgjort saken, sier prosessfullmektig Fredrik Sejersted hos Regjeringsadvokaten.

NOAF reiste søksmål mot staten med påstand om at loven som gir Norsk Tipping monopol på drift av spilleautomater er i strid med EØS-avtalen. Saksøkerne tapte saken i Borgarting lagmannsrett, og anket til Høyesterett.

Tirsdag startet Høyesterett sin behandling av automatsaken. Det er satt av tre dager til saken.

Fra 1. juli i år har Norsk Tipping monopol på spilleautomatene. De nye terminalene som kan programmeres for forskjellige typer spill skal være på plass før 1. januar 2008. (©NTB)

LES OGSÅ:
- EFTA-dommen en seier for spillemonopolet

Giske sikret seg automatmonopol

Panteautomater blir spilleautomater

Personvernpolicy