- EFTA-dommen en seier for spillemonopolet

- EFTA-dommen en seier for spillemonopolet
- EFTA-dommen en seier for spillemonopolet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Tipping er glad for dagens rådgivende uttalelse fra EFTA-domstolen. - Konklusjonene tolker vi meget positivt, sier infodirektør Peer J. Svenkerud til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
DETTE ER SAKEN:
EFTA-domstolen har avgjort Norsk Tipping og Rikstotos monopolframtid. I potten lå et enormt norsk spillmarked. Bare i 2005 brukte vi nesten 47 milliarder kroner på fotball, lotto, hest og ulike automatspill.

Britiske Ladbrokes, som er verdens største bookmaker- og pengespillselskap, og EFTAs overvåkningsorgan, ESA, har tatt monopolsaken til EFTA-domstolen. I midten av mars vant Norsk Tipping kampen om spilleautomatmonopolet, en sak som også var oppe i EFTA-domstolen. For norsk idrett betyr både inntektene fra monopolspillene og automatpengene mye. (foto: Scanpix)


- Staten er veldig fornøyd med dommen. Jeg vil absolutt si at dette er en seier for det statlige spillemonopolet , sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted til ABC Nyheter.

Du kan lese den ferske dommen her.

Dommen er 23 sider lang, og saken går egentlig i Oslo tingrett. Men tingretten har bedt EFTA-domstolen i Luxembourg om en rådgivende uttalelse.

- I prinsippet godtar domstolen dagens ordning. Dette gir et godt grunnlag for å fortsette slik ordningen er i dag, kommenterer Sejersted.

Hele ti EU-land hadde engasjert seg i Norges kamp mot spillgiganten Ladbrokes og for et norsk spillmarked som i 2005 var verdt 47 milliarder kroner.

Rettstvisten har pågått i mer enn to år, og handler om at den norske stats rett til å la Norsk Tipping og Rikstoto beholde monopolsituasjonen på det norske spillmarkedet.

At disse to norske selskapene er best egnet til å bekjempe spillavhengighet, har blitt utfordret av verdens største spillselskap, britiske Ladbrokes, og EFTAs overvåkningsorgan ESA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- EFTA-domstolen setter klart press på det norske spillmonopolet. Kampen er nå tilbake i tingretten, og den er langt fra ferdig, sier administrerende direktør Douglas Roos i Ladbrokes Norden til NTB.

Og legger til:

- Den norske stat kan ikke opprettholde sitt monopol på spill den selv definerer som ufarlige.

Kulturminister Trond Giske vant kampen om automatmonopolet i EFTA-domstolen i midten av mars.

- Kulturministeren, Norsk Tipping og idretten har grunn til å feire. Men vinnerne har påtatt seg et stort ansvar, kommenterte ABC Nyheters Dag Vidar Hanstad den triumfen.

- I begge sakene fikk vi støtte av en rekke viktige EU-land, noe som viser at andre europeiske land tenker på samme måte som oss, sier Giske til NTB i ettermiddag.

LES OGSÅ:

Giske sikret seg automatmonopol

Panteautomater blir spilleautomater

Ti EU-land gambler på Norge

Gambler om 47 milliarder