Ukraina-krigen: Dette vil begrense muligheten for større angrep

Ukrainske soldater på en stridsvogn i Bakhmut forrige vinter.
Ukrainske soldater på en stridsvogn i Bakhmut forrige vinter.  Foto: AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik vil høst- og vinterværet påvirke krigen i Ukraina, ifølge ekspert. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas motoffensiv mot Russland har vart i flere måneder, men nå som det er lavere temperaturer og vinteren nærmer seg, kan gjenerobring bli vanskeligere.

– Når fuktperioden kommer om en måned eller lengre vil det begrense muligheter for større militære angrep. Større og tyngre kjøretøy kan vanskelig benyttes utenfor hardt terreng. Bruk av veiakser blir forutsigbart og med høye tap. Frontlinjen vil derfor ikke flyttes i betydelig grad.

Det sier Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, til ABC Nyheter.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Se video: Her ruller de russiske soldatene unna flammene

– Ukraina fremstod sterke

Ifølge han blir vårtørke først mulighet til større offensiver, hvis vinteren i Ukraina blir som i fjor. Røseth mener Ukraina klarte seg bra mot den russiske offensiven sist vinter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De holdt stand lenge mot russiske angrep, spesielt i og rundt Bakhmut. De mistet noe territorium, og fremstod sterke etter å ha vunnet områder i Kharkiv og Kherson.

Sist helg uttalte USAs forsvarssjef Mike Milley at Ukraina kan ha 30 dager igjen før dårligere vær vil gjøre offensiven betraktelig vanskeligere.

– De har fortsatt en del tid på seg. Det er trolig rundt 30 til 45 dager med kampvær igjen, så ukrainerne er ikke ferdige, sa Milley til BBC.

Tror Russlands strategi står fast

Tom Røseth ved Forsvarets høgskole tror Russland sparer på missiler til vinteren. Foto: Forsvaret
Tom Røseth ved Forsvarets høgskole tror Russland sparer på missiler til vinteren. Foto: Forsvaret

Tom Røseth påpeker at ukrainerne manglet luftvern forrige vinter, og at russerne nesten klarte å slå ut kraftforsyningen i landet. Han mener Russland nå trolig sparer missiler til nye forsøk på å slå ut kraftforsyningen kommende vinter.

– Ukrainerne har bedre luftvern, men har selvsagt ikke full dekning. Målet til Moskva er å påvirke krigsevnen, støtten i befolkningen og skape en flyktningkrise som vil påvirke europeisk støtte til krigen. Når Russland ikke klarte det i fjor vinter, tror jeg ikke de klarer det nå som det er økning i luftvern.

Røseth tror Russlands strategi står fast.

– Strategien står nok, Moskva vil trolig ønske å få mer effekt ut av hvert missil med kulde som våpen mot sivilbefolkningen.