Åpen for alle - alltid

USAs forsvarssjef: Ukraina kan ha kun 30 dager igjen av offensiven

Om ikke lenge vil det på grunn av tykk gjørme bli betraktelig vanskeligere for kjøretøyer å ta seg fram på uasfalterte veier i Ukraina. Foto: Libkos / AP / NTB
Om ikke lenge vil det på grunn av tykk gjørme bli betraktelig vanskeligere for kjøretøyer å ta seg fram på uasfalterte veier i Ukraina. Foto: Libkos / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Mark Milley presiserer at ukrainerne ikke er ferdige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina kan ha så lite som 30 dager igjen før dårligere vær vil gjøre offensiven betraktelig vanskeligere, mener USAs forsvarssjef Mike Milley.

– De har fortsatt en del tid på seg. Det er trolig rundt 30 til 45 dager med kampvær igjen, så ukrainerne er ikke ferdige, sier Milley til BBC.

På høsten og våren gjør tykk gjørme at store områder i Ukraina er svært vanskelige å passere med kjøretøyer. Det er ventet å bremse Ukrainas pågående motoffensiv mot Russland.

– Fortsatt jevn fremgang

Ukraina sier selv at de har gjenerobret en rekke områder fra russerne de siste ukene. Søndag sier en talsmann for den ukrainske hæren at de har gjenerobret ytterligere 1,5 kvadratkilometer rundt landsbyen Robotyne i sør, som nylig ble frigjort.

Milley sier at offensiven har gått saktere enn ventet, men legger til:

– Det pågår fremdeles harde kamper. Ukrainerne har fortsatt jevn framgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om Ukraina-krigen her!

Stoltenberg ble møtt med kritiske spørsmål

Tidligere denne uken sa også Nato-sjef Jens Stoltenberg at Ukraina fortsatt vinner terreng i Ukriana-krigen.

– Ukrainske styrker har greid å bryte russiske linjer og bevege seg framover, sa Stoltenberg i et møte med parlamentarikere fra EU-parlamentets sikkerhets- og forsvarskomiteen (SEDE), og sa dette viste viktigheten av deres støtte.

Da ble han møtt med kritiske spørsmål:

– Er det ikke slik at din retorikk står i kontrast til virkeligheten? Du sier at Ukraina vinner fram. Det er ikke sant, sa Clare Daly, et irsk parlamentsmedlem fra venstrepartiet Independents for change.

Se video: – Det må vi bevise for Putin

Ifølge Daly skal Ukraina ha mistet territorium siden sist Stoltenberg var i EU-parlamentet, og så mange som en halv million kan være drept og enda flere skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen har noen gang sagt at dette vil være enkelt. Vi har hele tiden sagt at dette vil bli blodig og langvarig, svarte Stoltenberg som peker på at enorme områder i Ukraina er minelagt av Russland.

– Men ukrainerne gjør framgang. Kanskje ikke så mye som vi håpet på, men de vinner terreng. Noen hundre meter hver dag, slo han fast og minnet om utgangspunktet.