Utskjelt kinesisk genforsker snakker ut: – Jeg gikk for fort frem

He Jiankui ble utskjelt av en hel forskerverden da det ble kjent at han hadde genredigert to tvillinger. Han endte med å tilbringe tre år i fengsel, men står fortsatt bak avgjørelsen.
He Jiankui ble utskjelt av en hel forskerverden da det ble kjent at han hadde genredigert to tvillinger. Han endte med å tilbringe tre år i fengsel, men står fortsatt bak avgjørelsen. Foto: Kin Cheung / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kinesiske genforskeren He Jiankui sjokkerte forskerverden da han i 2018 annonserte at han hadde genredigert DNA-et til tvillingene Lulu og Nana. Siden ble han fordømt og måtte i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Uansvarlig», «farlig», «dypt rystende», «tåpelig», «et etisk sammensurium» og «ikke mulig å forsvare moralsk eller etisk».

Reaksjonene fra forskermiljøet verden over var nok ikke helt slik forskeren He Jiankui så for seg etter at han annonserte at forskerteamet hans hadde genredigert DNA-et til tvillingene Lala og Nana. Nyheten kom som en bombe i forbeindelse med en konferanse i Hongkong i 2018.

– Vi kan bare bruke ordet galskap for å beskrive dette eksperimentet som er utført på mennesker , skrev mer enn 120 kinesiske forskere i et åpent brev etter nyheten kom frem.

Bakgrunn: Forskere hardt ut mot kollega som hevder å ha genredigert tvillinger

– Gikk for fort frem

He sa da at han var stolt over å ha klart å endre arvestoffet til to tvillingjenter med en hivpositiv far. Arvestoffet til tvillingene skal ha blitt redigert før de ble født. Målet var å gjøre dem resistente mot HIV-viruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen andre gener enn det som skal forhindre HIV-smitte ble endret. Jentene er like trygge og sunne som andre babyer, hevdet He.

CRISPR kan benyttes til å redigere genene til et befruktet egg. (Illustrasjon: Lightspring / Shutterstock / NTB)
CRISPR kan benyttes til å redigere genene til et befruktet egg. (Illustrasjon: Lightspring / Shutterstock / NTB)

– Jeg gikk for fort frem, sier han nå til South China Morning Post. Han presierer at han lærte mye av erfaringen og har gjort flere endringer i løpet av de fire siste årene.

Teknologien som ble brukt kalles CRISPR, og gjør det mulig å klippe vekk gener fra arvestoffet vårt for å erstatte dem med andre. Året etter ble nok en kinesisk baby født med modifiserte gener: Amy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreldrene ble med frivillig - universitetet visste ikke

Det var syv par som deltok frivillig i studien og ifølge He var alle informert om risiko. De som derimot ikke var informert var universitetet han jobbet ved. He hevdet han hadde finansiert mesteparten av studien selv. Kinesiske myndigheter startet etterforskning og han ble i 2019 dømt til tre års fengsel for å ha praktisert ulovlig medisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

April 2022 ble han løslatt og er i dag tilbake i labben. På spørsmål om han ville gjort noe annerledes dersom han fikk samme mulighet igjen, trekker han på svaret.

– Det spørsmålet er for komplekst og jeg har ikke noe svar.

– Respekter barna

Så hva med de genredigerte barna?

– De har et normalt, fredfullt og uforstyrret liv. Dette er deres ønske og vi bør respektere det, sier forskeren.

Forskningsteamet hadde forpliktet seg til å kjøpe en utvidet helseforsikring for barna, men etter at det ble kjent hva de hadde vært med på, ville ingen forsikringsselskaper være involvert. Han håper derfor nå å opprette et fond for å samle penger til helse-relaterte utgifter barna eventuelt måtte få.

Opprettet nytt laboratorium

Når det gjelder hans egen videre forskerkarriere, har han startet opp et nytt laboratorium i Beijing for å jobbe med genterapi mot sjeldne genetiske sykdommer, som Duchenne muskeldystrofi, en alvorlig, sjelden og fremadskridende muskelsykdom som nesten bare rammer gutter.

– Jeg har en langsiktig visjon om hver av oss burde være frie fra arvede sykdommer.