Kinesisk forsker forsvant etter påstander om genredigering

Saken om den forsvunne, kinesiske forskeren He Jiankuim, som hevdet å ha genredigert DNA-et til et tvillingpar, er et preget av hemmelighold. Foto: Kin Cheung, AP / NTB scanpix
Saken om den forsvunne, kinesiske forskeren He Jiankuim, som hevdet å ha genredigert DNA-et til et tvillingpar, er et preget av hemmelighold. Foto: Kin Cheung, AP / NTB scanpix Foto: Kin Cheung / AP

Ingen vet hva som har skjedd med den kinesiske forskeren He Jiankuim og tvillingene han hevdet å ha genredigert DNA-et til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

He har ikke blitt sett offentlig siden januar.

Stanford-forskeren William Hurlbut, som var i kontakt med den kinesiske forskeren flere ganger før nyheten om tvillingene ble kjent, sier at saken er preget av hemmelighold.

He fortalte om sitt kontroversielle prosjekt under en medisinsk konferanse i Hongkong, og sa at han hadde klart å endre arvestoffet til to tvillingjenter med en hivpositiv far. Målet skal ha vært å hindre at de ble smittet av viruset.

I januar konkluderte kinesiske etterforskere med at He handlet alene i forsøket, som ble kritisert for å være medisinsk unødvendig og uetisk fordi det kan skade andre gener og føre DNA-forandringene videre til fremtidige generasjoner.

Etterforskerne i den sørlige provinsen Guangdong mener He var ute etter personlig berømmelse og gevinst, ifølge nyhetsbyrået Xinhua. Forskeren skal ha skaffet midler på egen hånd og unngått tilsyn fra teknologiuniversitetet i Shenzhen.