Kilder i Kreml: Putin er sikker på seier

Russlands president Vladimir Putin besøkte Rubezhny Kamen-monumentet utenfor St- Petersburg 18. januar for å markere 80-årsjubileet for et gjennombrudd i beleiringen av Leningrad under andre verdenskrig.
Russlands president Vladimir Putin besøkte Rubezhny Kamen-monumentet utenfor St- Petersburg 18. januar for å markere 80-årsjubileet for et gjennombrudd i beleiringen av Leningrad under andre verdenskrig. Foto: Sputnik / Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nye lekkasjer fra det russiske maktapparatet er det mye som tyder på at Putin har to hovedstrategier: Å innlede en ny offensiv og deretter tvinge frem en våpenhvile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Putin er skuffet over hvordan det går, men han er ikke klar til å gi avkall på sine mål. Det betyr bare at veien blir lengre, blodigere og verre for alle involverte.

Det sier grunnlegger av den russiske tenketanken R Politik, Tatjana Stanovaja, til Bloomberg.

Les alt om krigen i Ukraina

– Putin ser på konflikten med USA og Nato som eksistensiell

Ifølge avisens kilder vurderer Putin situasjonen slik at han ikke lenger har noe annet alternativ enn å vinne krigen i Ukraina, og han ser på konflikten med USA og Nato som eksistensiell.

Skulle Russland tape krigen kan hans dager trolig være talte som president.

Putin skal fortsatt være overbevist om at Russland vil vinne krigen i Ukraina. Måten dette skal skje på er å mobilisere så mange soldater som mulig til en omfattende offensiv og massivt sjokkangrep med alle typer våpen, som skal tvinge Ukraina på defensiven og nær kapitulasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når russiske styrker til slutt har fått overtaket og presset de ukrainske styrkene i kne, vil Russland tilby Ukraina våpenhvile, som igjen skal gi Russland endelig kontroll over områdene de allerede okkuperer i Ukraina.

Nå har Russland det travelt

Et selvgående artillerikjøretøy skyter nær Bakhmut, Donetsk-regionen, Ukraina, torsdag 10. november 2022. Foto: Roman Chop / AP
Et selvgående artillerikjøretøy skyter nær Bakhmut, Donetsk-regionen, Ukraina, torsdag 10. november 2022. Foto: Roman Chop / AP

Ifølge Bloomberg kan en ny russisk offensiv settes i gang allerede i februar, kanskje på årsdagen for invasjonen, det vil si 24. februar, eller i løpet av mars.

Russland har det travelt med å få på beina en slagkraftig styrke som kan komme på offensiven før Ukraina får levert mange av de til sammen 321 lovede stridsvognene fra vestlige land. Da vil det bli vesentlig tøffere å trenge gjennom forsvarslinjene. I stedet risikerer de å bli eksponert av vestlige tanks.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også ventet at enda en ny mobilisering vil bli kunngjort i løpet av våren. Ukrainsk etterretning har tidligere varslet at de ser tegn på at Russland har planer om å mobilisere opptil to millioner mann under våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 300.000 kan være drept eller skadet

Putins fullskala krig mot broderfolket i Ukraina er nå inne sin 12. måned. Tapene på begge sider anslås å være i en størrelsesorden som savner sidestykke etter 2. verdenskrig.

Ifølge Norges forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, kan så mange som 300.000 mennesker være drept og såret i Ukraina etter at krigen startet.

– De russiske tapstallene begynner å nærme seg rundt 180.000 drepte og skadede soldater. De ukrainske tapstallene er sannsynligvis over 100.000 drepte og skadde soldater. I tillegg har Ukraina rundt 30.000 sivile som er drept i denne forferdelige krigen som skjer ikke så langt unna oss, sier forsvarssjefen till TV 2.

Til tross for de massive tapstallene fortsetter krigen for fullt. Hittil har det ukrainske forsvaret klart å forhindre et russisk forsøk på innta hovedstaden Kyiv. I tillegg har ukrainerne drevet russerne tilbake i deler av Kharkiv og Kherson, samt gjenerobret flere mindre byer og tettsteder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikerer det ultimate nederlag

Norges forsvarssjef, general Eirik Kristoffersen. Foto: NTB
Norges forsvarssjef, general Eirik Kristoffersen. Foto: NTB

Men russerne har bitt seg fast i de fire fylkene Kherson, Zaporizjzja, Luhansk og Donetsk som president Vladimir Putin har erklært militær unntakstilstand i, og som Russland hevder er russisk territorium. Her er det innført portforbud, reiserestriksjoner, sensur og internering av utenlandske borgere. Ukrainere må gjennom filtreringsleire, og barn tvangsflyttes fra sine foreldre og adopteres bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men til tross for Putins selvsikre overbevisning om seier, kan det like gjerne gå mot det ultimate nederlaget for Russland. Ukrainske styrker har også tatt store tap, men de har fortsatt ikke mobilisert fullt ut, og har fortsatt hundretusenvis av soldater i reserve.

Sprekker i Kreml: Flere har fått et mer realistisk syn på krigen

I tillegg har de tilegnet seg massiv erfaring i kamp med russiske styrker. De har tvunget store russiske enheter til å forlate sine posisjoner og påført russerne enorme tap både når det gjelder militært utstyr og soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har de også tilgang på enorme mengder avanserte vestlige våpen, og er trolig bedre rustet militært enn mange Nato-land til å utkjempe en langvarig krig.

Samtidig rapporteres det om at flere i det russiske maktapparatet er i ferd med å få et mer realistisk syn på krigen, noe som skal ha ført til frustrasjon og interne spenninger. Dette skal ha forplantet seg til øverste nivå i det russiske militæret, og det utelukkes ikke militærkupp mot Putin.