Nato viser muskler i Østersjøen: Trener på forsvaret av Natos østflanke

Et polsk Air Force MIG-29 jagerfly (øverst) og italienske Air Force Eurofighter Typhoon-jagerfly undet en tidligere Nato-øvelse. Nå trener nærmere 30 allierte fly på å etablere luftoverlegenhet under defensive operasjoner, for eksempel i en artikkel 5-situasjon.
Et polsk Air Force MIG-29 jagerfly (øverst) og italienske Air Force Eurofighter Typhoon-jagerfly undet en tidligere Nato-øvelse. Nå trener nærmere 30 allierte fly på å etablere luftoverlegenhet under defensive operasjoner, for eksempel i en artikkel 5-situasjon. Foto: Ints Kalnins / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store luftstyrker fra ni Nato-land, pluss søkerlandet Finland, gjennomfører nå en storstilt øvelse over luftrommet i Østersjøen for å avskrekke Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For første gang inkluderer vi både luft- og overflatebaserte integrerte luft- og missilforsvarsaktiviteter i våre øvelser, sier øvelsesplanlegger, skvadronsleder Craig Docker fra Combined Air Operations Center Uedem.

Det opplyser Nato på sine hjemmesider.

Øvelsen er ment å skulle ha en avskrekkende effekt på Russland , som i syv måneder har ført en angrepskrig mot Ukraina. Krigen pågår tett opp mot flere av Natos medlemsland, blant annet Polen, Ungarn, Romania og Slovakia.

Skal styrke alliansens samhold, kapasitet og besluttsomhet

Blant landene som deltar med styrker under den to dager lange øvelsen som startet mandag, er Tyskland, Tsjekkia, Italia, Tyrkia, Storbritannia, Estland, Ungarn, Latvia og Litauen. Øvelsen skal styrke alliansens samhold, kapasitet og besluttsomhet.

Også Finland, som har søkt om medlemskap, deltar med luftstyrker.

Øvelsen er den tredje Ramstein Alloy-øvelsen i 2022 med fokus på Natos mål om å avskrekke potensielle fiender, og forsvare Nato-landenes territorium.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulike krigsscenarioer

Ifølge Nato skal styrkene trene på rask reaksjon, luftkamp, ulike krigsscenarioer, søk og redning, luft til luft-tanking og hvordan de skal håndtere tap av kommunikasjon i strid.

Målet er å nekte en motstander å kunne spre destabilisering, økende uorden eller oppnå avgjørende militære fordeler.

Et spesielt fokus under «Ramstein Alloy-»øvelsen vil være integrering av en spansk bakkebasert luftforsvarsgruppe.

– Vi trener også på integrering av luft- og landstyrker i taktikker, teknikker og prosedyrer med tsjekkiske jetfly og styrke våre piloters og soldaters evne til å jobbe sammen i en multinasjonal setting, sier skvadronsleder Craig Docker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil etablere luftoverlegenhet

Norskproduserte NASAMS luftvernsystemer skal dessuten simulere forsvaret av Lielvarde Air Base i Latvia mot luftangrep.

«Dette er ferdigheter som jagerpiloter trenger for å øve på å etablere luftoverlegenhet under defensive operasjoner, for eksempel i en artikkel 5-situasjon», skriver Nato.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette understreker hvordan de allierte skjermer den østlige flanken og samtidig forbereder seg på en gjennomføring av Natos avskrekkings- og forsvarskonsept i den baltiske regionen, sier øvelsesplanlegger, skvadronsleder Craig Docker.

Nato-øvelsen inkluderer mellom 20 og 30 jagerfly, støttefly og varslingsfly som står under Nato-kommando i krig og fred.

Video: Russisk Putin-kritiker lever i frykt: – Stans Putin, før han utløser tredje verdenskrig