Kongressen stemte for å stille Trump for riksrett

<p>Donald Trump stilles for riksrett for andre gang. </p>
Donald Trump stilles for riksrett for andre gang. 

Representantenes hus stemte onsdag for å stille president Donald Trump for riksrett for å ha oppildnet til opprør.

Samtlige 222 demokratiske kongressrepresentanter og ti av de 211 republikanske stemte for resolusjonen etter en intens og følelseladd flere timer lang debatt.

Dermed går riksrettssaken til Senatet, som har som oppgave å behandle saken og frikjenne eller dømme presidenten.

Trump er en klar og konstant fare for nasjonen og må gå av, sa speaker Nancy Pelosi da Representantenes hus startet debatten om riksrett mot presidenten.

En lang rekke demokrater viste til at de var i livsfare da tusener av Trump-tilhengere stormet Kongressen i forrige uke. De påpekte at presidenten hadde avlagt ed på at han skulle forsvare USA mot både utenlandske og innenlandske fiender.

Ti republikanere

Mange republikanere erkjente at Trump hadde iallfall delvis ansvar for opptøyene, men bare ti av dem stemte for riksrett. Mange av de andre spurte hva som er vitsen når Trump likevel går av om en uke.

218 demokrater sto bak forslaget om riksrett. Det var dermed ikke tvil om at forslaget ville bli vedtatt, men det store spørsmålet var hvor mange republikanere som vil støtte det.

TV-bilde som viser avstemningen i Representantenes hus, der 222 demokrater og ti republkanere stemte for å stille Donald Trump for riksrett. Foto: Kongressen / AP / NTB
TV-bilde som viser avstemningen i Representantenes hus, der 222 demokrater og ti republkanere stemte for å stille Donald Trump for riksrett. Foto: Kongressen / AP / NTB

Blant dem som stemte mot Trump, var John Katko, Adam Kinzinger og Liz Cheney, datter av tidligere visepresident Dick Cheney og den tredje høyest rangerte republikaneren i Huset.

I den første riksrettssaken mot Trump i fjor var det ingen republikanerne som stemte for å tiltale presidenten.

Siste mulighet for å kaste Trump

Medlemmene i det laveste av de to kamrene samlet seg klokka 9 onsdag for å drøfte Demokratenes forslag om å stille presidenten for riksrett.

Forslaget er så enkelt som mulig og består av ett tiltalepunkt: å oppildne til opprør mot staten.

Riksrettsprosessen er siste mulighet til å få kastet presidenten i kjølvannet av opptøyene som endte med at Kongressen ble stormet forrige uke. Fra før har opposisjonen bedt visepresident Mike Pence avsette Trump, noe Pence avviste.

Med avstemningen i Kongressen er Donald Trump blitt den første presidenten i USAs historie som opplever riksrett to ganger.

Behandles ikke før Biden er president

I utgangspunktet vil ikke Senatet ta imot saken før forsamlingen samles tirsdag i neste uke, dagen før Joe Biden tas i ed som USAs neste president. Dermed kan knapt behandlingen av saken starte før Trump allerede er avgått.

Men onsdag meldte nyhetsbyrået Reuters at republikanerne i Senatet vurderte å innkalle Senatet tidligere og starte riksrettssaken allerede fredag denne uka, ifølge en kilde blant senatsrepublikanerne.

Senere gjorde republikanerenes flertallsleder Mitch McConnell det klart via sin talsperson at det ikke er aktuelt å framskynde prosessen.

McConnell er den som bestemmer dagsorden i Senatet, og han har ifølge The New York Times' kilder sagt at han er fornøyd med at Demokratene stiller Trump for riksrett.

Trump ble første gang stilt for riksrett i januar i fjor, men den saken endte med frikjennelse.

Personvernpolicy