– Trump er uberegnelig og hater alt det som nå skjer

<p dir="ltr">– Jeg tror de modererende uttalelsene Trump har kommet med de siste dagene aldri hadde kommet uten at han var redd for føderal straffeforfølgelse og resten av livet i fengsel, mener professor Espen Moe ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTN.</p>
– Jeg tror de modererende uttalelsene Trump har kommet med de siste dagene aldri hadde kommet uten at han var redd for føderal straffeforfølgelse og resten av livet i fengsel, mener professor Espen Moe ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTN. Foto: Brynn Anderson / AP

– Trump innser nå at slaget er tapt, og har en klar interesse av å tone ned ting i så stor grad at riksrettssaken ikke ender med fellende dom, mener USA-ekspert Espen Moe.

Etter at visepresident Mike Pence avslo å bruke det 25. grunnlovstillegget for å avsette Donald Trump, stemte et flertall i Representantenes hus onsdag kveld for å stille den amerikanske presidenten for riksrett.

Dermed er det 2. gang på under ett år at Trump stilles for riksrett. Det har aldri tidligere skjedd i amerikansk historie.

– I dag demonstrerte huset at ingen er over loven, ikke engang USAs president. Trump er en klar og konstant fare for nasjonen og må gå av, sa speaker Nancy Pelosi i Representantenes hus da flertallet for ny riksrettssak mot Trump var sikret.

– Redd for å tilbringe resten av livet i fengsel

Statsviter og USA-kjenner Espen Moe tror Trump nå befinner seg i en svært krevende situasjon, og at han er under voldsomt press også fra egne rekker.

Han viser til at Trump i praksis ble umyndiggjort av Pence og Forsvarsdepartementet, da det var disse, og ikke presidenten selv, som måtte tilkalle Nasjonalgarden for å få slutt på opptøyene.

– Talen etter opprøret den 6. januar var helt klart skrevet av noen andre. Han mislikte garantert hvert eneste ord som sto der. Jeg tror de modererende uttalelsene Trump har kommet med de siste dagene aldri hadde kommet uten at han var redd for føderal straffeforfølgelse og resten av livet i fengsel, mener Moe.

I sin første offentlige opptreden etter skandalen på Capitol Hill stemplet Trump de nye truslene om riksrett som «fullstendig latterlige», og mente seg utsatt for «den største heksejakten i politikken historie.» Han beklaget heller ikke innholdet i talen som oppildnet demonstrantene til å storme Kongressen.

En mobb på flere hundre opprørere tok seg inn i Kongressbygningen der de folkevalgte gjemte og barrikaderte seg før de ble evakuert. Foto: Andrew Harnik / AP
En mobb på flere hundre opprørere tok seg inn i Kongressbygningen der de folkevalgte gjemte og barrikaderte seg før de ble evakuert. Foto: Andrew Harnik / AP

– Den største trusselen

– Trump er uberegnelig, og hater alt det som nå skjer. Den største trusselen kommer imidlertid antagelig neppe direkte fra Trump, men fra høyreorienterte grupper rundt omkring i landet, som kan bruke særlig Bidens innsettelse som anledning til opptøyer eller angrep. Det vil neppe skje i Washington DC, hvor det nå er unntakstilstand, men i andre stater, særlig i delstater hvor det er demokratisk kontroll. Da må vi ta for gitt at en del av demonstrantene er bevæpnet, og at det kan komme ut av kontroll, advarer NTNU-professoren.

Han tror innføringen av unntakstilstand har redusert mulighetene for at innsettelsen blir forstyrret av opptøyer og demonstrasjoner.

– Samtidig, med Washington DC i unntakstilstand, er ethvert angrep på hovedstaden en dødsdom. Angrep på delstatsforsamlinger heller enn Washington DC vil aldri kunne bli til noe kupp, og er dermed også en dødsdom, mener Espen Moe.

– Det blir et vanskelig oppgjør

Inntil de historiske opptøyene på Capitol Hill, som krevde fem menneskeliv, regnet professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Espen Moe, med at USAs avtroppende president ville styre klar av mulige rettslige reaksjoner og bli sittende til 20. januar. Foto: Geir Mogen / NTNU
Inntil de historiske opptøyene på Capitol Hill, som krevde fem menneskeliv, regnet professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Espen Moe, med at USAs avtroppende president ville styre klar av mulige rettslige reaksjoner og bli sittende til 20. januar. Foto: Geir Mogen / NTNU

Han tror det republikanske partiet må ta vanskelige politiske valg i tiden som kommer.

– Det som selvfølgelig også er klart, er at Trump-supporterne ikke kommer til å forsvinne etter 20. januar uten at det republikanske partiet tar et oppgjør med propagandaen om storstilt valgfusk, og det er veldig usikkert om det kommer til å skje. Det blir et vanskelig oppgjør med potensielt store politiske kostnader for de som fronter oppgjøret, som på mange måter blir et oppgjør med alt det partiet har stått for de siste fire årene. Det er dessuten betydelige krefter innad i partiet som har en interesse av å kultivere og opprettholde denne dolkestøtsmyten, poengterer USA-kjenneren.

Han tror Biden er i tvil om den videre strategien for hvordan han kan bli kvitt Trump som et forstyrrende element i tiden som kommer, både før og etter maktovertagelsen.

– Jeg tviler på at Biden har bestemt seg ennå. Han har vært veldig klar på at forsoning er den eneste veien fremover, samtidig som det vil være en katastrofe for det demokratiske partiet, og kanskje også det republikanske, om Trump kan stille til valg om fire år, og i mellomtiden lansere sin egen TV-kanal med Trump-nyheter døgnet rundt, blant annet som kompensasjon for utestengelsen på Twitter.

– Trump kan bli slått konkurs

Når søksmålene etter hvert tikker inn etter Trump går av og hans immunitet i kraft av å være president er over, er spørsmålet hvorvidt Trump igjen klarer å mobilisere massene og eventuelt få sin politiske revansje.

– Søksmål i New York er uunngåelig, og antagelig også i et par andre stater. Det er en fair sjanse for at de søksmålene han har mot seg gjør at vi får større innsikt i økonomien hans, inkludert selvangivelsene. Men merkevaren Trump er helt klart svekket. Han har fått inn et par milliarder fra republikanske velgere etter valget, og kommer ganske sikkert til å bruke de pengene ganske kreativt. Han kan bli TV-stjerne på ytre høyre, han kan bli slått konkurs. Det kommer an på i hvor stor grad kanalene til høyre for Fox går inn for å løfte ham frem som en ny og gjenoppstått Messias etter å ha dødd på korset for det amerikanske folk, poengterer NTNU-professor Espen Moe.

Les også: Grunnlovstillegg nummer 14 kan stanse Trump

Ti republikanske utbrytere stemte for riksrett

Flertallslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, mener Trump har begått forbrytelser som kvalifiserer til riksrett. Foto: Rod Lamkey/Pool via AP / NTB Foto: NTB scanpix
Flertallslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, mener Trump har begått forbrytelser som kvalifiserer til riksrett. Foto: Rod Lamkey/Pool via AP / NTB Foto: NTB scanpix

USAs aller første riksrettssak fant sted i 1868 mot president Andrew Johnson. Han ble frifunnet. I 1974 trakk president Richard Nixon seg før han ble stilt for riksrett etter Watergate-skandalen. I 1999 ble president Bill Clinton frifunnet i riksretten for mened i forbindelse med sitt forhold til Monica Lewinsky.

Donald Trump ble frifunnet i riksrettsprosessen mot ham i februar 2020. Spørsmålet er om han slipper unna domfellelse også denne gang.

Les også: McConnell: Ingen mulighet for rettferdig riksrettssak før Trump går av

McConnell med helomvending

Flere republikanere signaliserte allerede før avstemningen at de ville stemme for en riksrettstiltale, blant disse er republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell , skriver New York Times.

McConnell begrunner dette med at Trump har begått forbrytelser som kan kvalifisere til riksrett. I et brev til sine republikanske kolleger skriver McConnell at han ikke utelukker at han vil stemme for å kjenne Trump skyldig.

Dermed gjør den mektige republikanske lederen helomvending etter å ha støttet Trump i tykt og tynt i fire år.

Da avstemningen i Representantenes Hus var over onsdag kveld, hadde ti utbrytere fra det republikanske partiet stemt for riksrett mot Trump.

– Han innser nå at slaget er tapt, og har en klar interesse av å tone ned ting i så stor grad at riksrettssaken ikke ender med fellende dom, mener USA-ekspert Espen Moe om Donald Trumps siste dager som president. Foto: Drew Angerer / AFP
– Han innser nå at slaget er tapt, og har en klar interesse av å tone ned ting i så stor grad at riksrettssaken ikke ender med fellende dom, mener USA-ekspert Espen Moe om Donald Trumps siste dager som president. Foto: Drew Angerer / AFP

Personvernpolicy