WHO: Rekordstort smittetall siste døgn

WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: AP / NTB scanpix
WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det siste døgnet har det vært en rekordstor økning i antall nye tilfeller av coronasmitte globalt, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

228.102 nye smittetilfeller er rapportert fra torsdag til fredag, ifølge Reuters.

Pandemien er inne i en intens fase, og WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus understreker at antall smittetilfeller globalt har doblet seg de siste seks ukene.

– Men det er mange eksempler fra verden rundt som viser at selv om utbruddet av coronaviruset er veldig intenst, så kan det fortsatt fås under kontroll, sier WHO-sjefen fredag.

Les også: Anne (60) har vært virussyk i 90 dager: – Urolig og redd

– Viruset er ikke største trussel

På pressekonferansen gikk han til angrep på nasjonale og globale myndigheter, som han mener ikke gjør nok for å bekjempe viruset.

– Den største trusselen vi står overfor er ikke selve viruset, snarere mangelen på ledelse og solidaritet på globalt og nasjonalt nivå, sa han.

Nærmere 12,5 millioner smittetilfeller er så langt registrert på verdensbasis, og flere enn 550.000 personer er døde med coronaviruset.

Donald Trumps USA er hardt rammet av coronapandemien. Arkivfoto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
Donald Trumps USA er hardt rammet av coronapandemien. Arkivfoto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

Ghebreyesus mener det må en global innsats til for å demme opp for viruset.

– Dette er en tragedie som tvinger oss til å savne våre venner. Mange har mistet livet. Vi kan ikke beseire denne pandemien som en delt verden, sa han.

Les også: Sveriges corona-håndtering slaktes på nytt: – Det er et selvpåført sår

Underrapportere

7.290.162 av de registrert smittede er friskmeldt. Enkelte land registrerer ikke friskmeldinger. Tilstanden for 58.770 personer av dem som fortsatt har viruset i kroppen er alvorlig eller kritisk.

USA, Brasil og Storbritannia er de hardest rammede landene, rangert etter antall dødsfall.

I Russland har smittetallene skutt i været. Ifølge nye tall fra det russiske statistikkbyrået døde 7.444 personer av coronasmitte i mai. Det er over dobbelt så mange som tidligere meldt.

Det totale antallet registrerte smittetilfeller i Russland var fredag på 713.936. Av disse er 11.017 døde.

(Saken fortsetter under bildet)

Stadig flere turister reiser til Kroatia på ferie. Samtidig ser landet en økning i antall smittede i befolkningen. Foto: Denis Lovrovic / AFP
Stadig flere turister reiser til Kroatia på ferie. Samtidig ser landet en økning i antall smittede i befolkningen. Foto: Denis Lovrovic / AFP

Grønt eller rødt

Nordmenn kan fritt reise til en rekke europeiske land fra 15. juli og de påfølgende 14 dagene. Blant landene er Hellas, Italia, Frankrike og Spania.

Omtrent hver 14. dag vil det bli gjort en ny vurdering av Folkehelseinstituttet av hvilke land som oppfyller de nye kriteriene.

Det er kun seks andre land i EU/EØS/Schengen-området der reiser fortsatt vil medføre innreisekarantene når man kommer tilbake til Norge. Det gjelder Bulgaria, Kroatia, Luxembourg, Portugal, Romania og Ungarn.

– De som velger å reise, må sette seg godt inn i restriksjoner, smittevernregler og anbefalinger i det landet de skal reise til. De må også være forberedt på at situasjonen kan forandre seg raskt. Vi er ikke i en normalsituasjon, og unntaket fra reiserådet er ikke en oppfordring til å reise, understreker utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært