Rapport: Økning i alvorlige overgrep mot barn i konfliktområder

Sivile flykter fra Idlib for å finne sikkerhet nær grensen til Tyrkia. Dette bildet er tatt 11. februar. Syria er det verste landet i verden for barn å vokse opp i, ifølge en Redd Barna-rapport. Foto: Ugur Can / DHA via AP / NTB scanpix
Sivile flykter fra Idlib for å finne sikkerhet nær grensen til Tyrkia. Dette bildet er tatt 11. februar. Syria er det verste landet i verden for barn å vokse opp i, ifølge en Redd Barna-rapport. Foto: Ugur Can / DHA via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden FN i 2005 begynte å registrere alvorlige overgrep mot barn i konfliktområder har tallene aldri vært høyere, ifølge en ny Redd Barna-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 12.125 barn ble drept eller skadd i krig i 2018, ifølge rapporten. Det utgjorde en økning på 13 prosent fra året før. Det ble også registrert 1.892 angrep på skoler og sykehus, noe som tilsvarer en økning på 32 prosent fra 2017.

Rapporten viser rekordhøye tilfeller av grove forbrytelser som drap, lemlesting, seksuell vold og bortføring mot barn i krig og konflikt.

Generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna mener at rapporten, som bygger på FNs årlige analyse om overgrep mot barn i krig og en PRIO-gjennomgang av barn i konfliktområder, er dyster lesning.

Kommentar: Jeg er redd de greske øyene blir museet vi reiser til om sytti år for å lære «aldri mer»

Verst å vokse opp i Syria

– Denne meningsløse ødeleggelsen av barns liv vil bare fortsette, med mindre verdens ledere og krigende parter respekterer og forholder seg til de reglene som finnes, selv i krig, og som skal beskytte disse barna, sier hun i en kommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge rapporten bor 415 millioner barn i verden i konfliktområder, og 149 millioner barn bor i høykonfliktsoner, hvor mer enn 1.000 mennesker årlig dør i kamphandlinger.

Igjen topper Syria listen over de ti farligste landene å være barn i, ifølge rapporten.

Av barna som ble registrert drept eller skadd i konfliktområder i 2018, bodde 15 prosent i Syria. Totalt bodde 99 prosent av syriske barn i konfliktområder.

Aktuelt: Hundretusener på flukt i Syria – vet ikke hvor de skal dra

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må øke innsatsen

– Det er på tide at verdens ledere våger å være store for de minste iblant oss, sier Lange og sikter til at verdens ledere i helgen møtes til sikkerhetskonferanse i München.

– Overgrep mot barn skal ikke kunne skje ustraffet. I tillegg må den internasjonale innsatsen for å verne barn i krig og sikre dem nødvendig hjelp styrkes, sier hun videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De andre landene på den lite attraktive listen er Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk, Kongo, Irak, Mali, Nigeria, Somalia, Sør-Sudan og Jemen. Landene er de samme som i 2017.

Ny massakre i Burkina Faso: – Giverland ser ikke ut til å ha forstått at dette er verdens raskest voksende fluktkrise

Kjønnene rammes forskjellig

I Redd Barna-rapporten «Stop the War on Children: Gender Matters» er det også gjort en analyse av hvordan gutter og jenter rammes forskjellig i krig og konflikt.

Rapporten konkluderer med at gutter oftest blir drept, lemlestet, bortført eller rekruttert som barnesoldater, mens hele ni av ti som ble utsatt for seksuelle overgrep, var jenter.

Kongo og Somalia er landene hvor jenter er mest utsatt for seksuell vold.

Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel