Stålsett-saken: Skyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige

Oslo 20180802. Gunnar Stålsett før bisettelsen til Thorvald Stoltenberg i Oslo domkirke torsdag. Den tidligere Arbeiderparti politikeren og diplomaten døde 87 år gammel med familien rundt seg 13. juli etter kort tids sykeleie.? POOL Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20180802. Gunnar Stålsett før bisettelsen til Thorvald Stoltenberg i Oslo domkirke torsdag. Den tidligere Arbeiderparti politikeren og diplomaten døde 87 år gammel med familien rundt seg 13. juli etter kort tids sykeleie.? POOL Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I Stålsettsaken rettes det nå kritikk mot påtalemyndigheten for at den er urimelig hard når den reiser straffesak mot biskop Stålsett.

Stemmer: Jan Fridthjof Bernt
Professor emeritus, Juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

(Kommentaren er først publisert på Agendamagasin)

Men påtalemyndigheten er bare pianisten, den gjør bare hva komponisten – Stortinget – har vedtatt den skal gjøre. Og Stortinget har fastsatt i Utlendingsloven § 108 at det er forbudt å gi hjelp eller arbeid til personer uten lovlig opphold i Norge.

Denne saken dreier seg dermed om vårt alles medansvar for hovedprinsipper i norsk utlendingspolitikk.

Utgangspunktet er juridisk. Det går på forståelsen og praktiseringen av bestemmelsen i lovens § 38, som pålegger utlendingsmyndighetene å vurdere om det bør gis opphold når det foreligger «sterke menneskelige hensyn eller utlendingen har særlig tilknytning til riket». Ved denne vurderingen skal det, står det i loven, legges vekt blant annet på om «det foreligger sosiale eller humanitære forhold ved retursituasjonen som gir grunnlag for å innvilge oppholdstillatelse». I saker som berører barn, «skal barnets beste være et grunnleggende hensyn».

Slike hensyn blir imidlertid så å si unntaksfritt ikke tillagt nevneverdig vekt

Slike hensyn blir imidlertid så å si unntaksfritt ikke tillagt nevneverdig vekt, og Høyesterett har akseptert at utlendingsmyndighetene innen vide ramme kan velge å se bort fra forhold som langvarig tilknytning til og integrering i landet, stor belastning og utrygghet ved retur, for å ivareta «innvandringsregulerende hensyn». Slike hensyn «kan det legges vekt på», sier loven. Men i praksis har dette blitt forstått slik at man helt generelt kan se fullstendig bort fra det som er utgangspunkt for bestemmelsen: En plikt til å foreta en helt konkret avveining av de hensyn som taler for og de som taler mot en utsendelse, når tungtveiende menneskelige hensyn taler for at det bør gis opphold.

Les kommentaren: Om å være kvinne i akademia

Dette er det rettslige bakteppet for at vi får dypt problematiske saker om livsvilkårene for mennesker som av ulike grunner har blitt sittende fast i årevis i en papirløs skyggetilværelse i Norge, fordi det ikke er mulig å gjennomføre tilbakesending til det opprinnelige hjemlandet.

Vi får dypt problematiske saker om livsvilkårene for mennesker som av ulike grunner har blitt sittende fast i årevis i en papirløs skyggetilværelse i Norge

Her har vi så Utlendingsloven § 108, som fastsetter straff med bot eller fengsel i inntil to år for den som «forsettlig eller grovt uaktsomt gjør bruk av en utlendings arbeidskraft når utlendingen ikke har nødvendig tillatelse etter loven».

Tidligere biskop Gunnar Stålsett risikerer nå en dom på 45 dager ubetinget fengsel for å ha ansatt en flyktning som ikke har arbeidstillatelse. Den ansatte er 55 år gamle Lula Tekle, som har vært i Norge i 19 år, og hadde fast jobb frem til

hun mistet skattekort og arbeidstillatelse etter en regelendring i 2011. Hun ble deltidsansatt som renholder hjemme hos Stålsett og kona da han gikk av med pensjon i 2005, og har tidligere hatt en liknende jobb i bispedømmegården i Oslo.

Saken viser hvilke dramatiske konsekvenser denne bestemmelsen i utlendingsloven kan få, for både utlendingen og den som føler en moralsk forpliktelse til å prøve å hjelpe et medmenneske i en helt håpløs livssituasjon. Spørsmålet er ganske enkelt: Er dette en regel vi kan være bekjent av? Dette er dels et spørsmål om sunn fornuft, men fremfor alt et dypt alvorlig verdivalg.

Det første spørsmålet her er hva vi vinner og taper på å ha et stort antall flyktninger på drift i samfunnet, uten mulighet til å forsørge seg på lovlig vis

Det første spørsmålet her er hva vi vinner og taper på å ha et stort antall flyktninger på drift i samfunnet, uten mulighet til å forsørge seg på lovlig vis. Justisministeren begrunner denne bestemmelsen med at den er nødvendig, dels for å beskytte oss mot en flom av arbeidssøkende innvandrere, og dels for å motivere de papirløse flyktningene til å returnere til sitt opprinnelige hjemland.

Les kommentaren: Rasismens retorikk

Jeg kan imidlertid ikke se at det er dokumentert eller sannsynliggjort at denne bestemmelsen har noen avgjørende betydning for hvor mange som søker seg til Norge, eller for hvor lett eller vanskelig det er å returnere disse når de har fått avslag på sin søknad om opphold. Det er liten grunn til å tro at utestenging fra det lovlige arbeidsliv har nevneverdig avskrekkende virkning på flyktninger som har våget seg på den lange, strabasiøse og risikofylte reisen hit. Dette må åpenbart nesten utelukkende være mennesker som kommer fra så fryktelige eller vanskelige livsforhold at selv livet som papirløs flyktning i Norge oppleves som bedre. Ellers var de ikke her, og derfor gjør de alt de kan for å hindre utsendelse.

Det vi ser her er dermed nok et eksempel på en meningsløs symbolpolitikk

Det vi ser her er dermed nok et eksempel på en meningsløs symbolpolitikk, som påfører hardt rammede flyktninger ytterligere lidelse og ydmykelse. Samtidig innebærer den at vi rekrutterer til en klasse av marginaliserte mennesker som lever på utsiden av samfunnet, med de konsekvenser dette kan få både for dem

selv og for oss alle.

Noen blir utnyttet som svart arbeidskraft, andre havner i kriminelle nettverk for eksempel som narkotikaselgere, andre bare lever fra hånd til munn for å klare seg, og prøver å holde seg skjult så godt de kan. Alle disse menneskene er her iblant oss. Var utreise et alternativ, hadde vi sendt dem ut, men det kan vi ikke.

Vi kan ikke bare late som de ikke eksisterer.

Les kommentaren: Kampen for å godta frafall fra islam

Det er nesten ikke grenser for hva vil påføre medmennesker av fare og lidelse for å kunne hevde oss i en nasjonal og internasjonal konkurranse om å være «streng»

Bak dette ligger det generelle moralske havari som preger store deler av vår flyktningpolitikk: Det er nesten ikke grenser for hva vil påføre medmennesker av fare og lidelse for å kunne hevde oss i en nasjonal og internasjonal konkurranse om å være «streng». Målet er å skremme flyktninger – ikke til bli i landet de kommer fra, men til å prøve et annet land enn vårt når de flykter.

Har vi helt mistet evne til å føle skam? Tilgi oss ikke, for vi vet hva vi gjør.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet i Bergen truer med å gå av om det fremmes mistillit mot skolebyråden17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 – Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 Nesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina03:03 Toyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33 Etterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43 Viken kan ryke med Frp i opposisjon01:41 Flere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35 36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21 Mexico opplevde hele 35.588 drap i 2019, flere enn på over 20 år00:17 Flere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45 Flertall for å avsette Trump i USA23:44 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32 Det hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15 Putin sparker sportsministeren23:10 Frode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09 Johnson gikk på nederlag i Overhuset23:07 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45 Flertall for å avsette Trump i USA22:18 Libanon har fått ny regjering22:09 Sagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44 Latterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30 Frp kraftig fram på ny gallup21:16 Ap og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51 Stoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31 Ikke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24 Høie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13 Knallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58 Nytt coronavirus har spredd seg til USA19:25 Sundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf
Siste nytt
17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet i Bergen truer med å gå av om det fremmes mistillit mot skolebyråden17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00Penger– Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenNesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40PengerKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36KulturNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53PolitikkBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53Helse og livsstilNi døde av lungevirus i Kina03:03MotorToyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33NorgeEtterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43PolitikkViken kan ryke med Frp i opposisjon01:41VerdenFlere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35Verden36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21VerdenMexico opplevde hele 35.588 drap i 2019, flere enn på over 20 år00:17NorgeFlere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45VerdenFlertall for å avsette Trump i USA23:44SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32VerdenDet hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15VerdenPutin sparker sportsministeren23:10NorgeFrode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09VerdenJohnson gikk på nederlag i Overhuset23:07SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45PolitikkFlertall for å avsette Trump i USA22:18VerdenLibanon har fått ny regjering22:09SportSagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44VerdenLatterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30PolitikkFrp kraftig fram på ny gallup21:16PolitikkAp og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51VerdenStoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31NorgeIkke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24NorgeHøie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13SportKnallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58VerdenNytt coronavirus har spredd seg til USA19:25SportSundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf
Populært