Jeg elsker kyllingpølse. Kyllingpølsa er en inkluderingshelt!

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen spiser pølse (tør vi gjette av svin?), mens stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug serverer pølser før Fremskrittspartiets landsmøte i 2018.
Fremskrittspartiets leder Siv Jensen spiser pølse (tør vi gjette av svin?), mens stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug serverer pølser før Fremskrittspartiets landsmøte i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Slapp av, Christian Tybring-Gjedde. Kyllingpølsa truer ikke norsk kultur. Og pust med magen alle dere som mener at jula er truet av muslimer og veganere. Jula er sterkere enn noen gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Kvess pølsene, folkens, jula er truet av veganere og islamister!

Bevæpnet til tennene med ribbe og medisterkaker, manes det til kamp mot «kulturell kapitulasjon». Den intellektuelle kapitulasjonen er allerede et faktum.

«Det er første gang jeg har fått noe gjennomslag i norsk politikk», jublet Christian Tybring-Gjedde, også kalt «Gjedda», onsdag.

Det var en stor dag for den gamle Frp-kjempen. Dette var en viktig seier. For Gjedda er det nemlig svin som gjelder. Han – og kompis Bård Hoksrud – bare måtte reagere da Stortingets festkomité annonserte at det ville bli servert kyllingpølser og kanelsnurrer under Stortingets juletrefest 6. januar.

«I toleransens navn driver vi en kulturell kapitulasjon», protesterte han.

Muslimene har skylda.

«Vi har hatt jøder boende i Norge, men har ikke hatt noe problem med å servere svinepølser av den grunn. Dette skjer nå fordi vi tilpasser oss og endrer tradisjonene vi har hatt i årevis på grunn av de som flytter til landet».

Jøder versus muslimer, der altså. Det er det masse å si om. Jeg skal nøye meg med å påpeke at det i dag bor knapt 2000 jøder i Norge, mens det bor 200.000 muslimer i landet.

Christian Tybring-Gjedde elsker svinepølse. Hater kyllingpølse. Jeg elsker kyllingpølse. Det er ikke gastronomiske årsaker til det.

Opprop og medieoppslag om at jula er truet er en årlig øvelse i Norge. Ofte motivert av en grenseløs omsorg for skolebarn som ikke får julegudstjenesten sin.

Denne førjulstiden har det vært flere juletrusler enn vanlig.

 • Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen hisset seg kraftig opp over at Ikea lanserte produktserien «Vinterfest», som inneholder flere julerelaterte varer. «Som folk flest gleder jeg meg til å feire en tradisjonell norsk jul. Men det gjør
  Ikea
  Skjermdump fra forsiden av Ikeas norske nettsider.
  ikke IKEA», klagde han. Ikea hadde avlyst julehandelen, fastslo Resett. Det ble raskt stille i kjellerleiligheten da det ble påpekt at «Jul på IKEA» i krigstyper er det første som møter deg på møbelgigantens nettsider.
 • Forrige fredag arrangerte Oslo kommune julebord for sine ansatte. Det skulle bli servert vegetarmat. «Ikke engang julebordet vil MDG la folk få ha i fred. I Norge er det tradisjon å spise både ribbe og pinnekjøtt i julen, og det er dette de aller fleste fortsatt foretrekker», tordnet protestkorets forsanger Sylvi Listhaug (Frp).
  Men, altså, det var mulig å få kjøtt også, gjestene måtte da bare bestille på forhånd. Resultatet: Nesten halvparten bestilte kjøtt, en tredel valgte fisk og en femtedel vegetar.

  (Jeg skal gi Sylvi rett i et av poengene i utfallet hun hadde mot MDG i Dagsavisen sist måned – om innføringen av kjøttfri dag i alle Oslos kantiner som nå skal ha blitt til «en halvering av kjøttforbruket på alle sykehjem». Unnskyld meg, MDG. Er du 90 år skal du få lov til å spise den maten du er vant til å spise. Da trenger du ikke være med å dra lasset når kjøttforbruket i samfunnet må ned. Du skal slippe stangselleri om du er avfeldig, syk og underernært).
 • Forrige uke ble det meldt at elever ved en skole i Telemark hadde fått kjeft for å bruke ordene julemat og juleball om det skolen kaller for tradisjonsmat og skoleball. Knefall for muslimene! lød panikkropene. Men ungene hadde visst ikke fått kjeft, og knefallet for muslimer var visst i virkeligheten et forsøk på å
  hoyre
  Skjermdump fra Høyres Facebook-side.
  inkludere elever fra Jehovas vitner. Men da hadde allerede Høyre rukket å kaste seg på, med en plakat på Facebook med påskriften «selvfølgelig skal det være lov å si julemat og juleball!» – og med en Frp-sk «Er du enig?» i statusen.
  Det ble bråk, og Høyre modererte seg. (Akkurat som de så seg nødt til å gjøre da Linda Hofstad Helleland i 2016 satt i julestua og mante oss til forsvar for brunosten. Litt flaut).


År etter år kappes statistikkene om å notere julerekorder. Vi feirer som aldri før. Vi handler som aldri før. Vi fråtser og mesker oss som om endetiden var her. Come on! Jula er den største høytiden vi har, og desember kanskje den aller koseligste tiden av året. Dere som frykter for at jula er truet av muslimer og vegetarianere: Den er ikke det. Virkelig ikke. Pust med magen.

Det er i det hele tatt litt med jula som det er med pølsa – ingen av dem går av moten og begge er best sammen med andre.

Christian Tybring-Gjedde elsker svinepølse. Hater kyllingpølse.

Jeg elsker kyllingpølse.

Det er ikke gastronomiske årsaker til det.

Wiener og grill av kylling og av svin ser nesten helt like ut. Lukter likt. De føles nesten helt like å tygge, inneholder omtrent like mye av de samme næringsstoffene og smaker nesten helt identisk.

Men jeg har barn som er oppvokst i Oslo. Som har hatt bursdager. Og som har kunnet invitere alle i klassen, uten å måtte gjøre forskjell eller tilpasse maten.

Likt for alle. Kyllingpølsa fiksa det. Derfor liker jeg den best. Kyllingpølsa er en inkluderingshelt!

Personvernpolicy