Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen

Tyrkia innledet 9. oktober en militæroffensiv mot kurdisk milits nordøst i Syria og har siden gjennomført fly- og artilleriangrep mot byer og landsbyer i området, som her i Ras al-Ain.
Tyrkia innledet 9. oktober en militæroffensiv mot kurdisk milits nordøst i Syria og har siden gjennomført fly- og artilleriangrep mot byer og landsbyer i området, som her i Ras al-Ain. Foto: Lefteris Pitarakis / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurderne i Syria anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen som napalm og hvitt fosfor i krigføringen mot dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stilt overfor en åpenbart mislykket plan, tyr president Recep Tayyip Erdogan til bruk av globalt forbudte våpen som fosfor og napalm, heter det i en kunngjøring fra kurdiske myndigheter i Nord-Syria.

– Vi ber innstendig internasjonale organisasjoner om å etterforske noen av skadene fra angrepene, sier en talsmann for opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen.

Påstanden om bruk av napalm og fosfor bekreftes ikke fra annet hold, heller ikke fra Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) som følger utviklingen på bakken tett.

Aktuelt: Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan

Kurdiske tjenestemenn har lagt ut bilder av brannskadde barn på sosiale medier, og en lege i Hasakeh-provinsen sier at skadene tyder på bruk av forbudte våpen. Brannskader er imidlertid ikke uvanlig hos ofre for flyangrep heller, noe man blant annet har sett i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Napalm ble flittig benyttet av USA under Vietnam-krigen og er en svært brennbar gelé som benyttes i brannbomber, først og fremst for å fjerne vegetasjon.

SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep

Granater med hvitt fosfor benyttes vanligvis for å røyklegge slagmarken eller for å lyse opp og markere mål, men er forbudt å bruke mot områder med mange sivile.

Hvitt fosfor brenner med svært høy temperatur når det kommer i kontakt med luft, er svært vanskelig å slukke og forårsaker ekstreme brannskader på mennesker. Det ble blant annet benyttet av Israel under angrepene mot Gazastripen i 2009.

Siste: Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria