Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan

USAs visepresident Mike Pence (t.h.) og utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) skal forsøke å overtale Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til å stanse angrepene mot kurdisk milits nordøst i Syria. Foto: AP / NTB scanpix
USAs visepresident Mike Pence (t.h.) og utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) skal forsøke å overtale Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til å stanse angrepene mot kurdisk milits nordøst i Syria. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo skal i dag forsøke å overtale Tyrkia til å stanse krigføringen mot kurdisk milits i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avslo først å møte den amerikanske delegasjonen, som også inkluderer president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien, men ombestemte seg og tar etter planen imot dem i Ankara klokka 12.30 torsdag.

USA krever at Tyrkia stanser militæroffensiven mot kurdisk milits nordøst i Syria, noe Erdogan de siste dagene gjentatte ganger har avvist.

– Vi kommer ikke til å proklamere våpenhvile, slo Erdogan fast onsdag.

Fakta om konflikten nordøst i Syria:

* Etter at IS i 2014 erobret store områder i Syria, ble den kurdiske YPG-militsen USAs viktigste allierte i kampen mot ekstremistgruppen. Under offensiven mot IS tok kurderne kontroll over store deler av Nord-Syria.

* I mars 2016 proklamerte kurderne nordøst i Syria en autonom, føderal region kalt Rojava. Det møtte motstand både fra regimet og opposisjonen i Syria. Også USA og Tyrkia protesterte.

* Kurderne anser områdene Afrin, Jazira, Eufrat, Raqqa, Tabqa, Manbij og Deir al-Zor for å være en del av Rojava.

* Høsten 2016 innledet Tyrkia en militæroffensiv over grensen, ifølge president Recep Tayyip Erdogan rettet mot den ytterliggående islamistgruppa IS og kurdisk milits.

* De tyrkiske styrkene skar gjennom det kurdiskkontrollerte området og skilte Afrin fra resten av den selvproklamerte Rojava-regionen.

* I 2018 rykket tyrkiske soldater og alliert FSA-milits inn i Afrin og tok kontroll over stort sett hele regionen rundt den kurdiskbefolkede byen.

* 9. oktober innledet Tyrkia en lenge varslet militæroffensiv mot det nordøstlige Syria, der Erdogan vil opprette en drøyt 30 kilometer bred «sikkerhetssone» på syrisk side av grensa.

* Begrunnelsen er å holde syrisk-kurdisk milits på avstand, og Tyrkia ønsker også å sende millioner av syriske flyktninger tilbake til Syria og bosette dem i «sikkerhetssonen».

Sanksjoner

USA har innført sanksjoner mot NATO-landet Tyrkia som følge av militæroffensiven, som ble innledet da Trump overraskende kunngjorde amerikansk tilbaketrekning fra Nord-Syria.

Trump har fått kraftig kritikk både fra demokrater og republikanere etter beslutningen, men fraskriver seg ansvaret og forsøker nå å distansere seg fra konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom Tyrkia går inn i Syria, så er det en sak som angår Tyrkia og Syria, ikke Tyrkia og USA, sa han under et møte med Italias president Sergio Mattarella i Det hvite hus onsdag.

Mye sand

At syriske og russiske styrker etter avtale med kurderne nå har rykket inn i områdene de amerikanske soldatene ble trukket ut av, blåser den amerikanske presidenten av.

– Det er helt greit. De har mye sand der borte, så det er mye sand å leke med. La dem utkjempe sine egne kriger, sa han onsdag.

Fakta om kurderne i Syria:

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nord.

* Kurdere i Syria sluttet seg tidlig til folkeoppstanden mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, til protester fra myndighetene og opposisjonen i Syria, samt USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump beordret nylig tilbaketrekning av de gjenværende 1.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

* Amerikansk etterretning anser YPG for å være den syriske grenen av PKK og dermed en terrorgruppe, men amerikansk UD fjernet gruppa fra sin terrorliste i 2017.

– På humant vis

USA nekter for å ha gitt grønt lys til den tyrkiske militæroffensiven, men et brev Trump sendte til Erdogan samme dag som angrepene startet, kan tyde på det motsatte.

– Dersom du gjør dette på riktig og humant vis, vil historien se positivt på deg. Dersom det ikke skjer gode ting, vil du for evig og alltid bli sett på som en djevel, skriver Trump i brevet, som blant andre Fox News har fått tilgang til.

Trump truer videre med å ødelegge tyrkisk økonomi dersom Tyrkia ikke trår varsomt i Syria.

– Du ønsker ikke å bli stilt til ansvar for å ha slaktet tusenvis av mennesker, og jeg ønsker ikke å måtte ødelegge tyrkisk økonomi – noe jeg akter å gjøre. La oss bli enige om en god avtale, skriver Trump.