SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep

Stadig flere flykter fra den tyrkiske militæroffensiven nordøst i Syria. Denne lille jenta ankom onsdag en flyktningleir nord for Mosul i Irak. Foto: AP / NTB scanpix
Stadig flere flykter fra den tyrkiske militæroffensiven nordøst i Syria. Denne lille jenta ankom onsdag en flyktningleir nord for Mosul i Irak. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen for hundretusener av flyktninger i Nord-Syria er prekær. De mangler mat og vann, og hjelpearbeidere sliter med å nå fram i det militære kaoset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av flyktningene har søkt seg sørover og bort fra den syrisk-tyrkiske grensen, der luftangrep og harde kamper har gjort det uutholdelig å være for sivilbefolkningen.

Stadig flere tyrkiskstøttede militssoldater har de siste dagene krysset grensa til Syria og tatt kontroll over områder som tidligere ble kontrollert av kurdiskdominert milits og deres amerikanske støttespillere. Foto: AP
Stadig flere tyrkiskstøttede militssoldater har de siste dagene krysset grensa til Syria og tatt kontroll over områder som tidligere ble kontrollert av kurdiskdominert milits og deres amerikanske støttespillere. Foto: AP

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har de tyrkiske luftangrepene rammet både militære og sivile mål, og en rekke byer og landsbyer er nå fullstendig forlatt.

Eksilgruppen meldte torsdag at en helseklinikk i byen Ras al-Ain er angrepet av tyrkiskstøttede syriske opprørere, og at verken pasienter eller ansatte greier å komme seg ut. Syrisk-kurdiske myndigheter har bedt om en humanitær korridor ut av byen slik at sivile kan evakueres.

Aktuelt: Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen

SOHR anslår at 300.000 mennesker er drevet på flukt siden Tyrkia og tyrkiskstøttede syriske opprørere gikk til angrep på områder nordøst i Syria onsdag forrige uke. Det er 110.000 flere enn hva FN-organisasjonen IOM anslo tidligere i uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Offensiven er rettet mot områder som de siste årene har vært kontrollert av kurdisk milits. Mange av innbyggerne er kurdere, men det bor også en rekke andre etniske grupper i regionen.

Fakta om konflikten nordøst i Syria:

* Etter at IS i 2014 erobret store områder i Syria, ble den kurdiske YPG-militsen USAs viktigste allierte i kampen mot ekstremistgruppen. Under offensiven mot IS tok kurderne kontroll over store deler av Nord-Syria.

* I mars 2016 proklamerte kurderne nordøst i Syria en autonom, føderal region kalt Rojava. Det møtte motstand både fra regimet og opposisjonen i Syria. Også USA og Tyrkia protesterte.

* Kurderne anser områdene Afrin, Jazira, Eufrat, Raqqa, Tabqa, Manbij og Deir al-Zor for å være en del av Rojava.

* Høsten 2016 innledet Tyrkia en militæroffensiv over grensen, ifølge president Recep Tayyip Erdogan rettet mot den ytterliggående islamistgruppa IS og kurdisk milits.

* De tyrkiske styrkene skar gjennom det kurdiskkontrollerte området og skilte Afrin fra resten av den selvproklamerte Rojava-regionen.

* I 2018 rykket tyrkiske soldater og alliert FSA-milits inn i Afrin og tok kontroll over stort sett hele regionen rundt den kurdiskbefolkede byen.

* 9. oktober innledet Tyrkia en lenge varslet militæroffensiv mot det nordøstlige Syria, der Erdogan vil opprette en drøyt 30 kilometer bred «sikkerhetssone» på syrisk side av grensa.

* Begrunnelsen er å holde syrisk-kurdisk milits på avstand, og Tyrkia ønsker også å sende millioner av syriske flyktninger tilbake til Syria og bosette dem i «sikkerhetssonen».

Vannverk ødelagt

Tusenvis av flyktninger befinner seg nå i Hasaka lenger sør, der byens største vannverk er ødelagt som følge av kamper og granatangrep.

Flere titall skoler brukes til å innkvartere flyktninger, mens andre får bo hos lokalbefolkningen. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) jobber med å få vann ut til hundretusener av mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste dagene har det også kommet flyktninger til den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak. De forteller at de først gikk flere dager til fots før de nådde den irakiske grensen og ble kjørt videre i busser.

– Folk døde i gatene. Det fantes verken vann eller strøm. De har kuttet alt for sivilbefolkningen, sier den syriskkurdiske kvinnen Jamila til SVTs reporter i Bardardash.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av flyktningene som har ankommet Irak, tror de aldri vil kunne vende hjem igjen etter at kurdiske ledere inngikk et smertefullt kompromiss med regimet i Damaskus for å stanse den tyrkiske offensiven.

Aktuelt: Erdogan kastet Trumps brev i søpla

Fakta om kurderne i Syria:

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nord.

* Kurdere i Syria sluttet seg tidlig til folkeoppstanden mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, til protester fra myndighetene og opposisjonen i Syria, samt USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump beordret nylig tilbaketrekning av de gjenværende 1.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

* Amerikansk etterretning anser YPG for å være den syriske grenen av PKK og dermed en terrorgruppe, men amerikansk UD fjernet gruppa fra sin terrorliste i 2017.

Hjelpearbeidere frykter hevn

På syrisk side av grensen har nesten alle utenlandske hjelpearbeidere blitt evakuert til områder lenger unna grensen til Tyrkia. Lokalt ansatte jobber videre, selv om de frykter represalier hvis de havner i hendene på tyrkiskstøttede syriske opprørere eller syriske regjeringsstyrker.

Karl Schembri, talsmann for Flyktninghjelpen, sier at volden gjør det vanskelig å nå fram til hundretusener av mennesker som er avhengig av hjelp.

– Det er blitt usikkert for hjelpearbeidere å utføre mye av det daglige arbeidet, og det har ført til at flere leirer for internt fordrevne er utenfor rekkevidde for hjelpeorganisasjonene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En leir for internt fordrevne i byen Ain Issa er nå nesten tom etter å ha huset cirka 12.000 mennesker, ifølge Sonia Kush, som jobber for Redd Barna. Flere av beboerne var kvinner og barn med tilknytning til IS-krigere, men nå har både de og de andre beboerne flyktet sørover, opplyser hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger

– Ambulanser blir beskutt

Ifølge International Rescue Committee IRC) blir ambulanser som forsøker å nærme seg grensebyen Ras al-Ain, beskutt. I tillegg skal en klinikk og to ambulanser i nærheten av byen ha blitt ødelagt i luftangrep.

Kurderne nordøst i Syria anklager Tyrkia for bruk av forbudte våpen som napalm og hvitt fosfor, men dette er ikke bekreftet fra andre hold. Dette bildet er fra et flyangrep mot grensebyen Ras al-Ain. Foto: Cavit Ozgul / AP
Kurderne nordøst i Syria anklager Tyrkia for bruk av forbudte våpen som napalm og hvitt fosfor, men dette er ikke bekreftet fra andre hold. Dette bildet er fra et flyangrep mot grensebyen Ras al-Ain. Foto: Cavit Ozgul / AP

– Mange sykehus har måttet stenge, og de som fortsatt er åpne, er overfylt med sårede, opplyser IRC, som har innstilt alt helsearbeid nordøst i Syria.

Også Leger Uten Grenser (MSF) har besluttet å innstille mesteparten av arbeidet nordøst i Syria, og alle utenlandske ansatte er evakuert. Situasjonen beskrives som «ekstremt ustabil».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redd Barna og flere andre internasjonale organisasjoner opererer fortsatt i områder i god avstand fra frontlinjen, blant annet i al-Hol-leiren der titusener av familier som antas å ha tilknytning til IS, oppholder seg. Men ifølge Kush regner de med også å måtte forlate disse områdene etter hvert som syriske regjeringssoldater rykker inn.

Aktuelt: Tverrpolitisk fordømmelse av USAs tilbaketrekking fra Syria vedtatt