SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep

Stadig flere flykter fra den tyrkiske militæroffensiven nordøst i Syria. Denne lille jenta ankom onsdag en flyktningleir nord for Mosul i Irak. Foto: AP / NTB scanpix
Stadig flere flykter fra den tyrkiske militæroffensiven nordøst i Syria. Denne lille jenta ankom onsdag en flyktningleir nord for Mosul i Irak. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Situasjonen for hundretusener av flyktninger i Nord-Syria er prekær. De mangler mat og vann, og hjelpearbeidere sliter med å nå fram i det militære kaoset.

Mange av flyktningene har søkt seg sørover og bort fra den syrisk-tyrkiske grensen, der luftangrep og harde kamper har gjort det uutholdelig å være for sivilbefolkningen.

Stadig flere tyrkiskstøttede militssoldater har de siste dagene krysset grensa til Syria og tatt kontroll over områder som tidligere ble kontrollert av kurdiskdominert milits og deres amerikanske støttespillere. Foto: AP
Stadig flere tyrkiskstøttede militssoldater har de siste dagene krysset grensa til Syria og tatt kontroll over områder som tidligere ble kontrollert av kurdiskdominert milits og deres amerikanske støttespillere. Foto: AP

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har de tyrkiske luftangrepene rammet både militære og sivile mål, og en rekke byer og landsbyer er nå fullstendig forlatt.

Eksilgruppen meldte torsdag at en helseklinikk i byen Ras al-Ain er angrepet av tyrkiskstøttede syriske opprørere, og at verken pasienter eller ansatte greier å komme seg ut. Syrisk-kurdiske myndigheter har bedt om en humanitær korridor ut av byen slik at sivile kan evakueres.

Aktuelt: Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen

SOHR anslår at 300.000 mennesker er drevet på flukt siden Tyrkia og tyrkiskstøttede syriske opprørere gikk til angrep på områder nordøst i Syria onsdag forrige uke. Det er 110.000 flere enn hva FN-organisasjonen IOM anslo tidligere i uka.

Offensiven er rettet mot områder som de siste årene har vært kontrollert av kurdisk milits. Mange av innbyggerne er kurdere, men det bor også en rekke andre etniske grupper i regionen.

Fakta om konflikten nordøst i Syria:

* Etter at IS i 2014 erobret store områder i Syria, ble den kurdiske YPG-militsen USAs viktigste allierte i kampen mot ekstremistgruppen. Under offensiven mot IS tok kurderne kontroll over store deler av Nord-Syria.

* I mars 2016 proklamerte kurderne nordøst i Syria en autonom, føderal region kalt Rojava. Det møtte motstand både fra regimet og opposisjonen i Syria. Også USA og Tyrkia protesterte.

* Kurderne anser områdene Afrin, Jazira, Eufrat, Raqqa, Tabqa, Manbij og Deir al-Zor for å være en del av Rojava.

* Høsten 2016 innledet Tyrkia en militæroffensiv over grensen, ifølge president Recep Tayyip Erdogan rettet mot den ytterliggående islamistgruppa IS og kurdisk milits.

* De tyrkiske styrkene skar gjennom det kurdiskkontrollerte området og skilte Afrin fra resten av den selvproklamerte Rojava-regionen.

* I 2018 rykket tyrkiske soldater og alliert FSA-milits inn i Afrin og tok kontroll over stort sett hele regionen rundt den kurdiskbefolkede byen.

* 9. oktober innledet Tyrkia en lenge varslet militæroffensiv mot det nordøstlige Syria, der Erdogan vil opprette en drøyt 30 kilometer bred «sikkerhetssone» på syrisk side av grensa.

* Begrunnelsen er å holde syrisk-kurdisk milits på avstand, og Tyrkia ønsker også å sende millioner av syriske flyktninger tilbake til Syria og bosette dem i «sikkerhetssonen».

Vannverk ødelagt

Tusenvis av flyktninger befinner seg nå i Hasaka lenger sør, der byens største vannverk er ødelagt som følge av kamper og granatangrep.

Flere titall skoler brukes til å innkvartere flyktninger, mens andre får bo hos lokalbefolkningen. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) jobber med å få vann ut til hundretusener av mennesker.

De siste dagene har det også kommet flyktninger til den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak. De forteller at de først gikk flere dager til fots før de nådde den irakiske grensen og ble kjørt videre i busser.

– Folk døde i gatene. Det fantes verken vann eller strøm. De har kuttet alt for sivilbefolkningen, sier den syriskkurdiske kvinnen Jamila til SVTs reporter i Bardardash.

Flere av flyktningene som har ankommet Irak, tror de aldri vil kunne vende hjem igjen etter at kurdiske ledere inngikk et smertefullt kompromiss med regimet i Damaskus for å stanse den tyrkiske offensiven.

Aktuelt: Erdogan kastet Trumps brev i søpla

Fakta om kurderne i Syria:

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nord.

* Kurdere i Syria sluttet seg tidlig til folkeoppstanden mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, til protester fra myndighetene og opposisjonen i Syria, samt USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump beordret nylig tilbaketrekning av de gjenværende 1.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

* Amerikansk etterretning anser YPG for å være den syriske grenen av PKK og dermed en terrorgruppe, men amerikansk UD fjernet gruppa fra sin terrorliste i 2017.

Hjelpearbeidere frykter hevn

På syrisk side av grensen har nesten alle utenlandske hjelpearbeidere blitt evakuert til områder lenger unna grensen til Tyrkia. Lokalt ansatte jobber videre, selv om de frykter represalier hvis de havner i hendene på tyrkiskstøttede syriske opprørere eller syriske regjeringsstyrker.

Karl Schembri, talsmann for Flyktninghjelpen, sier at volden gjør det vanskelig å nå fram til hundretusener av mennesker som er avhengig av hjelp.

– Det er blitt usikkert for hjelpearbeidere å utføre mye av det daglige arbeidet, og det har ført til at flere leirer for internt fordrevne er utenfor rekkevidde for hjelpeorganisasjonene, sier han.

En leir for internt fordrevne i byen Ain Issa er nå nesten tom etter å ha huset cirka 12.000 mennesker, ifølge Sonia Kush, som jobber for Redd Barna. Flere av beboerne var kvinner og barn med tilknytning til IS-krigere, men nå har både de og de andre beboerne flyktet sørover, opplyser hun.

Aktuelt: Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger

– Ambulanser blir beskutt

Ifølge International Rescue Committee IRC) blir ambulanser som forsøker å nærme seg grensebyen Ras al-Ain, beskutt. I tillegg skal en klinikk og to ambulanser i nærheten av byen ha blitt ødelagt i luftangrep.

Kurderne nordøst i Syria anklager Tyrkia for bruk av forbudte våpen som napalm og hvitt fosfor, men dette er ikke bekreftet fra andre hold. Dette bildet er fra et flyangrep mot grensebyen Ras al-Ain. Foto: Cavit Ozgul / AP
Kurderne nordøst i Syria anklager Tyrkia for bruk av forbudte våpen som napalm og hvitt fosfor, men dette er ikke bekreftet fra andre hold. Dette bildet er fra et flyangrep mot grensebyen Ras al-Ain. Foto: Cavit Ozgul / AP

– Mange sykehus har måttet stenge, og de som fortsatt er åpne, er overfylt med sårede, opplyser IRC, som har innstilt alt helsearbeid nordøst i Syria.

Også Leger Uten Grenser (MSF) har besluttet å innstille mesteparten av arbeidet nordøst i Syria, og alle utenlandske ansatte er evakuert. Situasjonen beskrives som «ekstremt ustabil».

Redd Barna og flere andre internasjonale organisasjoner opererer fortsatt i områder i god avstand fra frontlinjen, blant annet i al-Hol-leiren der titusener av familier som antas å ha tilknytning til IS, oppholder seg. Men ifølge Kush regner de med også å måtte forlate disse områdene etter hvert som syriske regjeringssoldater rykker inn.

Aktuelt: Tverrpolitisk fordømmelse av USAs tilbaketrekking fra Syria vedtatt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong
Siste nytt
03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37NorgeNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong
Populært