Irans utenriksminister ber Kina og Russland redde atomavtalen

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Foto: Reuters/Carlo Allegri/File Photo
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Foto: Reuters/Carlo Allegri/File Photo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif oppfordrer Kina og Russland til å gripe inn for å redde atomavtalen som USA har trukket seg fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under et besøk i Beijing fredag sa Zarif også at han skulle snakke med kinesiske politikere om «bilaterale forhold og de svært farlige sakene som finner sted i vår region i dag», ifølge en video-uttalelse som det iranske utenriksdepartementet publiserte på sitt nettsted.

USA trakk seg i fjor fra atomavtalen som landet skrev under på, og som trådte i kraft i 2015. USA gjeninnførte deretter sanksjoner mot Iran. Nylig varslet Iran at landet trekker seg fra deler av den samme atomavtalen.

Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU satte sine signaturer på avtalen i 2015. Avtalen ga internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet, i bytte mot oppheving av økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring.

– Hvis verdenssamfunnet og andre land som har skrevet under på avtalen, og våre venner, som Kina og Russland, ønsker å beholde denne bragden, kreves det at de gjør det som de kan for å sikre at det iranske folket nyter godt av avtalens goder, med konkrete handlinger, sa Zarif i Beijing fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Struper oljeinntektene

I forrige uke sa han at det er bare Russland og Kina, som har støttet Iran i saken og bidratt til å holde avtalen i live. Han anklaget andre parter som har skrevet under på avtalen, for å ha sviktet Teheran.

Zarifs besøk til Kina fant sted dagen etter at han, under et besøk i Japan, sa Teheran har utvist selvbeherskelse etter at USA har utpekt Iran som en trussel mot vestlige mål i Midtøsten, og etter at Washington har sendt styrker til regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina, India, Tyrkia, Japan, Sør-Korea, Taiwan, Italia og Hellas hadde fått unntak fra USAs sanksjoner mot kjøp av iransk olje, men USA besluttet tidligere denne måneden å avslutte unntaket. Dermed strupes Irans inntekter ytterligere.

Iran er fast bestemt på å fortsatt selge sin olje til sine hovedkunder, og spesielt Kina, selv om det måtte innebære å benytte seg av indirekte metoder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presser Europa

Som svar på USAs stadig sterkere økonomiske grep rundt Iran, uttalte Irans president Hassan Rouhani 8. mai at Teheran ikke lenger vil overholde alle deler av atomavtalen. Iran vil slutte å eksportere overflødig uran og tungtvann til utlandet, og i stedet beholde det selv, sa han.

I kunngjøringen truet presidenten med å gå enda lenger, dersom europeiske land som har skrevet under på atomavtalen, ikke snart begynner å oppfylle sine løfter om å hjelpe Iran til å omgå USAs sanksjoner innen 60 dager. I så fall vil Iran fra 7. juli gjenoppta anriking av uran på høyere nivå enn det som er nedfelt i avtalen, uttalte Rouhani.

Det kan potensielt gjøre at landet vil være et skritt nærmere å ha evne til å utvikle et atomvåpen, selv om Iran selv insisterer på at det aldri har vært i myndighetenes interesse.

Kina har på sin side bedt alle parter om å overholde atomavtalen, som landet kaller et «delt ansvar».